Po 40 letech Němci natočili nového Pana Tau, hraje ho britský stand-up komik

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
3. 8. 2020 15:26
Německá televize ARD začne na podzim vysílat nové díly oblíbeného dětského seriálu Pan Tau, který v 70. letech minulého století vyráběla Československá televize v západoněmecké koprodukci. Informuje o tom agentura DPA.

Původní tvůrci seriálu, režisér Jindřich Polák, scenárista Ota Hofman či představitel hlavní role Otto Šimánek, už nežijí. Práva k natočení dalších dílů si před několika lety zajistila německá společnost Caligari na základě toho, nakolik byl Pan Tau u tamních diváků populární.

Čtrnáctidílná série byla natočena v Německu s britskými a německými herci, kteří mluví anglicky. Hlavní postavu usměvavého gentlemana s kouzelnou buřinkou ztvárnil anglický stand-up komik Matt Edwards, dále účinkují televizní herečka Valerie Niehausová, známá ze seriálu Kobra 11, Armin Rohde, Bettina Lamprechtová, Sophie von Kesselová nebo Katharina Wackernagelová.

Česká televize měla původně být koproducentem, z projektu ale vycouvala, jak vloni napsaly Hospodářské noviny. "Původně plánovaných deset českých dílů se nakonec zredukovalo na dva, což by bylo obtížné z tvůrčího i obsahového hlediska," vysvětlila Karolína Blinková, mluvčí televize. Ta si nicméně vyjednala, že nový seriál dostane přednostně.

Podle Hospodářských novin měl české díly režírovat Karel Janák, několik jich dokonce napsal se scenáristou Petrem Hudským. "Německá vize se od původního Pana Taua a od našich tradičních představ hodně vzdálila. Začal z toho vznikat úplně jiný seriál," dodal Janák.

V letech 1970 až 1978 v československo-západoněmecké koprodukci vzniklo 33 dílů seriálu. Pan Tau kouzlil poklepáním na buřinku a mimo jiné se uměl zmenšit po podoby loutky. Usměvavý chlapík v obleku v prvních dvou ze tří seriálových řad nemluvil, se světem komunikoval pantomimou a tancem.

Příběhy Pana Tau vyšly i knižně a byly také zpracovány do filmů Poplach v oblacích, Od zítřka nečaruji a Pan Tau. Kromě Otto Šimánka se v seriálu objevily i další osobnosti české kinematografie, jako Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Jiřina Bohdalová, Slávka Budínová nebo František Filipovský.

 

Právě se děje

Další zprávy