Plzeňské Finále vyhrály drama o pašeráctví Čára a dokument o teenagerech Nic jako dřív

ČTK ČTK
24. 4. 2018 21:02
Letošní Finále navštívilo 13 800 diváků, což je zhruba o 500 víc než loni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Finále Plzeň

Plzeň - Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila v úterý odborná porota festivalu Finále v Plzni dramatu Čára režiséra Petera Bebjaka. Vypráví o tom, jak ještě před deseti lety na slovensko-ukrajinské hranici fungoval čilý pašerácký život. Ledňáčka za nejlepší dokument získal snímek Nic jako dřív od režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše. Sleduje životy čtyř teenagerů v českém pohraničním maloměstě.

O vítězích informovala Eva Veruňková Košařová, ředitelka 31. ročníku soutěžní přehlídky českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů.

Vítězem nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii necyklická tvorba se stal snímek Spravedlnost režiséra Petera Bebjaka. Ocenění za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii cyklická tvorba si odnesl komediální seriál Trpaslík v režii Jana Prušinovského. Letošní novinku, tedy cenu pro studentský počin s délkou do 40 minut, má režisér Džuan Duong za snímek Bo Hai.

O vítězích rozhodovaly čtyři mezinárodní odborné poroty složené ze 14 zahraničních odborníků, které hodnotily 51 soutěžních snímků. Přehlídka nabídla 135 celovečerních filmů, dokumentů, televizních, internetových a studentských snímků.

Nestatutární ceny udělily také poroty složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii celovečerní hraný nebo animovaný film si studentské ocenění odneslo drama Pátá loď v režii Ivety Grófové. Jako nejlepší dokument vyhodnotili Těžkou duši režiséra Marka Šulíka, z televizních projektů zvítězily seriál 1890 v režii Petera Begányiho a Bebjakova Spravedlnost.

Letošní Finále navštívilo 13 800 diváků, zhruba o 500 víc než loni. "Je to pohodový festival, který nejenže spojuje lidi, ale umožňuje divákovi snadný přístup k filmům i filmovým profesionálům. Hodnotit filmy je velmi nelehký úkol. Každý autor má jedinečnou vizi a porotce takové vize může jen těžko srovnat," řekl předseda poroty Tomasz Wasilewski, polský filmový scenárista a režisér, držitel Stříbrného medvěda z Berlinale.

"Po loňském jubilejním ročníku jsme cítili, že byla laťka ́nastavena velmi vysoko. Počasí hodně přálo open air kinu s živou hudbou v sadech před Měšťanskou besedou a atmosféra festivalových večerů v centru Plzně byla nezapomenutelná," řekla Košařová. Také příští rok bude přehlídka v Měšťanské besedě a ceny vstupenek i akreditací zůstanou stejné.

Sledujte trailer oceněného dokumentu Nic jako dřív od režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše: 

Trailer dokumentu Nic jako dřív | Video: Asociace českých filmových klubů
 

Právě se děje

Další zprávy