Placatí ptáci útočí ve strašlivém hororu Birdemic

Kamil Fila Kamil Fila
9. 4. 2010 11:25
(Ne)záměrně špatná pocta Hitchcockovým Ptákům
Foto: Severin Films.

Sundance, New York - Nekonečná neoficiální soutěž o to kdo, kdo natočí nejhorší film všech dob, má dalšího dočasného favorita. I když dnes už si mnozí autoři pomáhají nečestně a dělají své filmy schválně špatné, aby získali víc pozornosti.

Zatímco Ed Wood Jr. v 50. letech nejspíš ani netušil, že jeho filmy jsou hrozné a sám je považoval za díla s velkou výpovědní hodnotou, jeho dnešní následovníci velmi poučeně navazují na estetiku laciného braku.

Foto: Severin Films

Existují dokonce i specializované firmy jako Troma, které se snaží dělat maximálně hrozné filmy, či Nu Image, která nemá žádný ideový program, ale většinou jen levně napodobuje hity, jež přichází právě do kin a pod lehce alternativními názvy je s předstihem uvádí na DVD.

Nicméně 44letý James Nguyen se svým snímkem Birdemic: Shock and Terror (Ptákepidemie: Šok a teror) to podle všeho myslí vážně a právě pro svou nefalšovanou naivitu se stal internetovým hitem poté, co film byl odmítnut festivalem v Sundance jako nehratelný pro širší veřejnost a stanice BBC ho nyní natruc vyhlásila nejhorším filmem všech dob.

Snímek za 10 tisíc dolarů (jež šly všechny z Nguyenovy kapsy) má být poctou klasickému hororu Ptáci od Alfreda Hitchcocka z roku 1963. Paradoxně triky s nalétáváním ptáků v Birdemic jsou horší, než dvojité projekce, které používal Hitchcock, přestože, nebo právě proto, že jsou tvořeny pomocí počítačového softwaru.

Foto: Severin Films

Zatímco Hitchcockův film se svými dvojitými expozicemi nezvratně zastarává, ale ve své době měl velkou emocionální působivost, Nguyen používá postupy, které činí jeho snímek absolutně nerealistický - ptáci (orli a supi) vypadají placatě jako vystřižení z knížky, nejsou téměř nijak animovaní, jsou velcí v nesprávném poměru k lidem a dalším objektům na plátně a vydávají podivné zvuky.

Dílo hrůzy a úlevného nevěřícího smíchu pak dokonávají naprosto dřevěné "herecké" výkony všech zúčastněných i dementní scénář. Od internetových nadšenců, kteří vyhledávají bizarní humor, se zprávy rozletěly do světa i přes velká média jako Daily Telegraph, Guardian, Independent či Variety.

Foto: Severin Films

Birdemic je již třetí Nguyenův film, přičemž i oba předchozí se tváří vážně, ale diváci je vážně neberou. Nguyen, jenž pochází z Vietnamu a má dva vysokoškolské tituly - z počítačových věd a filozofie - pravděpodobně příliš nechápe kulturní rozdíly a přechází s buddhistickým klidem, že se jeho filmům lidé smějí, než aby se u nich báli.

Ve videorozhovoru pro hororový magazín Bloody Disgusting bezelstně a s radostí přiznává, že nikdy nestudoval žádnou filmovou školu a že Birdemic je „dílem lásky". Právě ona nezáměrná hloupost a následně spontánní reakce publika vytvářejí z filmu nefalšovaný kult - podivnost, o níž se mluví a již chtějí lidé spiklenecky vidět.

K pověsti Birdemic přispělo u to, že se autor nenechal zastrašit a odradit odmítnutím posudkové komise z festivalu Sundance a vyrazil do ulic města při konání festivalu - v autě pocákaném umělou krví a ptačími výkaly a pery z amplionu nechával hrát orlí skřeky. Kdykoli zastavil, vykládal všem o filmu, který rozhodně musí vidět.

Foto: Severin Films

Na vlastní pěst pak uspořádal několik půlnočních projekcí a návštěvníci o svých zážitcích pak napsali na Twitter a Facebook a trailer k filmu se stal virálním hitem na YouTube. Brzo přišly i projekce v New Yorku a nyní se vyjednává o jejím nasazení do regulérní distribuce na sklonku roku. Šéf společnosti Severin Films Carl Daft rozhodnutí ke koupi doprovodil komentářem: „Vskutku film, jaký jsme ještě nikdy neviděli."

Birdemic se dočkal i recenze ve Variety, kde v textu stálo, že „v sále přímo slyšíte, jak dolů padají čelisti z nevěřícnosti". Nguyen si svou momentální slávu užívá a z citací recenzí si vystavěl sekci na oficiální stránce filmu zde.

Podle všeho se před Nguyenem rýsují dva nové projekty. Pokračování Birdemic s podtitulem The Ressurection (Vzkříšení) a horor Peephole: The Perverted (Špehýrka: Zvrhlý).

 

Právě se děje

Další zprávy