Pitomci ve 3D slavili v Americe rekordní úspěch

Kamil Fila Kamil Fila
18. 10. 2010 15:20
Třetí film Jackass opět překračuje hranice nechutnosti
Foto: Paramount

Los Angeles - Fenomén z televize MTV, extrémní show Jackass, se dočkala už třetího celovečerního filmu. A do třetice samozřejmě ve 3D. Parta kamarádů okolo kápa Johnyho Knoxvilla se opět pro zábavu publika i svou vlastní  pouští do nebezpečných a praštěných úkolů, při nichž se často nepříjemně zraní.

Show slavila desáté výročí a za tu dobu pozbyla část svého zvráceného kouzla; diváci si od té doby zvykli na ledacos. Síla značky se ale neztrácí. Na Jackass 3D, který měl premiéru o uplynulém víkendu a lákal sérií povedených plakátů, přišlo zatím nejvíc lidí, co kdy bylo v říjnu v kinech. (Tím film překonal i podobně nechutnou hororovou parodii Scary Movie 3.)

Foto: Paramount

Snímek za 20 milionů dolarů, z nichž největší část pokrylo pojištění, utržil během víkendu ve 3801 sálech kulatých 50 milionů dolarů a jasně se umístil na čele žebříčku. V tuto chvíli již můžou producenti počítat čisté zisky. I sázka na 3D zobrazení se vyplatila, 90 procent tržeb pochází z kin, která promítala snímek v tomto formátu.

Ženy se chodí smát mužům

První Jackass (2002) měli za první víkend 22, 8 milionu a druhý díl (2006) dokonce 29 milionů. S nynějším výsledkem ale počítal málokdo. Už proto, že bylo nasazeno víceméně stejné množství kopií do kin.

Podle bleskového výzkumu studia prý jen 50 procent publika byli muži a 67 procent z celkového počtu bylo mladších 25 let. Zvýšená návštěvnost zamíchala poměrem mezi pohlavím publika. Zatímco druhý díl navštívilo 35 procent žen, trojrozměrnou trojku už 50 procent.

Pokud se podíváme na statistiky hodnocení, překvapí, že zvláště hodně mladé dívky a potom ženy vyššího středního věku hodnotí snímek výrazně pozitivněji než jejich vrstevníci. Opět se potvrzuje teorie, že mnohé „silácky odpudivé filmy" slouží ženám k tomu, aby se mužům mohly vysmát za jejich ztřeštěnost a trapnost, zatímco muži se cítí spíše zahanbeni a dotyčné film následně odsuzují - přestože si dobrovolně vybrali na ně jít.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na Mezinárodní filmové databázi (IMDb.com) má snímek prozatím průměrné hodnocení 7, 5 bodu z 10 možných, což je nejvíc ze všech tří filmů. Dokonce i recenzenti se k němu staví vstřícně. Zatímco první film většinově odmítali jako důkaz totálního úpadku společnosti, nyní postupně nacházejí v radikálním humoru výtržnické skupiny zálibu.

Statistiku ovšem lze číst i tak, že o dalších filmech píše stále méně kritiků a ti dřívější od série dávají úplně ruce pryč. To víceméně potvrzuje recenzentská databáze Rottentomatoes evidující kritiky z angloamerických médií, kde má film 68 procent kladných ohlasů (ze 44 článků) a průměrné hodnocení 6, 5 bodu z 10. Na předchozí díly přitom vyšlo dříve vždy více než 100 recenzí.

Perlivý průjem

Ostatně i některé pozitivní ohlasy vypadají rezignovaně. „3D je blbé, Jackass jsou blbí, takže Jackass 3D je něčím jako manželstvím uzavřeném v nebi blbosti,"  hodnotil film například Nick Schager ve Slant Magazine.

Jiní recenzenti však neváhají filmu dělat reklamu ve stylu „Doposud jste si mysleli, že penis je na dvě věci. Jackass 3D vám rozšíří obzory" nebo „Průjem nikdy nevypadal tak perlivě!".

Foto: Paramount

Další pak ve snažení Knoxvillovy partičky nacházejí hlubší inspirace a vývojové linie. Podle Dana Koise z Washington Postu má Jackass ledacos společného s díly Louise Buňuela či Divadlem krutosti Antonina Artauda.

Coley Smith na svém blogu zase nachází spojitosti s formami zábavy jako byla němá groteska (slapstick), divadlo Grand Guignol či vaudeville. Dana Stevens z magazínu Slate napsala: „Pro mě bylo sledování Jackass 3-D jako být ponořena do obrazů pekla od Hieronyma Bosche - což dokládá, jakou má tato série ďábelskou sílu."
 
Zaznívají ale i trochu pochybovačné hlasy. Stejně jako stárne publikum i sám Knoxville, stárne i celý koncept show. Josua Tyler z časopisu CinemaBlend to upřesňuje: „Je to celé natolik výročně oslavné, že fanoušci pravděpodobně budou šťastní, ale mně tu chybělo nebezpečí. Najednou jsem se nestrachoval o to, jestli někdo při nějakém kousku nezemře."

Do českých kin Jackass 3-D momentálně není plánován a zřejmě bude uveden jen na DVD.

Akční důchodci

Od 28. října bude ve zdejších sálech k vidění druhá zámořská novinka uplynulého týdne - adaptace comicsu RED (zkratka pro Retired Extremely Dangerous - Ve výslužbě, ale stále extrémně nebezpeční).

Foto: HCE

Hvězdně obsazený snímek s „akčními důchodci" Brucem Willisem, Morganem Freemanem, Johnem Malkovichem, ale i Helen Mirrenovou stál 58 milionů dolarů, skončil druhý a utržil o víkendu 22,5 milionu. Není to špatný výsledek, ale zároveň ani vyloženě hit.

Pro Willise jde nicméně o nejlepší výsledek od čtvrté Smrtonosné pasti. Jeho dva další filmy - sci-fi Náhradníci a komedie Cop Out - byly propadáky. Ostatní herci nejsou tolik spojováni s akčním žánrem, pro Helen Mirenovou to byla dokonce premiéra, kdy na plátně střílela z automatické zbraně. Díky ní na film chodily i ženy (publikum bylo rozděleno velmi symetricky napůl) a 58 procent publika bylo starší 35 let.

Recenzenti se shodují, že film je osvěžujícím způsobem zábavný, ale taky velmi násilný a poměr mezi akcí a vtipem je velmi vyvážený. Zároveň prý jde o ukázku toho, jak snímek prakticky bez pořádného scénáře utáhnou jen skvělí herci.

Foto: HCE

Ben Sachs z deníku Chicago Reader píše: „Pobavení většinou plyne z toho, že vidíte uznávané charakterní herce, jak se převtělí v comicsové karikatury. Je to asi jako by Sydney Lumet režíroval Space Jam."

Jedna z mála kritik směřujících ke comicsovému stylu přišla od Freda Topela z časopisu Screen Junkies: „Akční sekvence jsou slabě natočené. Jako by někdo vzal jen pár comicsových okének, ale nevidíte následky určité akce."

Jinak ovšem panuje shoda okolo toho, co napsala Amy Biancolli v deníku Houston Chronicle: „Staří lidé, kteří zabíjejí jiné lidi, jsou mnohem roztomilejší než mladí lidé zabíjející jiné lidi, že?"

 

Právě se děje

Další zprávy