Píseň Češky Irglové možná vyřadí z Oscarů i Grammy

vk
26. 1. 2008 11:25
Skladba nesplňuje pravidla, nevznikla pro film

Praha - Skladba Markéty Irglové a Glena Hansarda, která se uchází o Ocara za původní píseň, podle pravidel Akademie filmových věd a umění vůbec nemůže být nominována. Porušuje totiž pravidla, píše server Tyden.cz.

Markéta Irglová a Glen Hansard nazpívali píseň Falling Slowly pro muzikál Once, kde oba zároveň hrají hlavní role. V pravidlech Akademie se ale píše, že nominovaná píseň musí být vytvořena přímo pro daný snímek - což skladba nesplňuje.

Hansard ji napsal pro svou skupinu The Frames a několikrát ji odehrál i na pódiu. Mimo jiné už 11. prosince 2002 ve Valašském Meziříčí. Tím byl porušen další bod pravidel Akademie.

Stejný problém by mohl nastat i při udílení cen Grammy, i tam platí obě zmíněné podmínky. Gramofónky má americká hudební akademie rozdat už desátého února.

Otec zpěvačky Marek Irgl na informace zareagoval v tom smyslu, že jeho dcera ani Hansard se s písní nesnažili nikam vetřít. "Pokud existuje nějaké pochybení, je potřeba ho podle Irgla hledat na straně těch, kteří filmy do klání navrhují, tedy filmových distributorů," uvedl podel serveru České noviny.

Píseň zněla i v Hřebejkově filmu

"Originální píseň sestává ze slov a hudby, která jsou původní a oboje vznikly speciálně pro daný film," lze se podle Týden.cz dočíst na webu Oscarů.

Foto: Martin Boubín
Čtěte také: SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

"Jestliže existují nějaké důkazy, že Falling Slowly vzniklo ještě před snímkem Once, velmi rádi je prostudujeme," odpověděla serveru Torene Svitilová, která má na starosti koordinaci udílení Oscarů.

Film Once navíc není první snímek, kde píseň Falling Slowly zazněla - což je porušení třetího bodu pravidel Akademie. V roce 2005 ji ke svému filmu Kráska v nesnázích použil Jan Hřebejk.

Režisér se ale Irglové zastává. "Byl to repertoár, který vznikl pro Once," řekl dnes Hřebejk serveru České noviny.

Podle něj Hansard a Irglová na písni spolupracovali s režisérem irského snímku Johnem Carneyem. Hřebejk platil natáčení hudby ve studiu na základě dohody, že některé písně bude moci využít i on ve svém filmu.

Píseň vyšla i na desce

Hansard s Irglovou sladbu nahráli v prosinci 2005. Během roku 2006 pak vyšla na The Swell Season - společné desce Hansarda a Irglové.

Píseň a soundtrack jsou nominovány také na Grammy.

Markéta Irglová je už s Hansardem mimo republiku a dosah signálu. Zpěvaččin otec a manažer Marek Irgl Aktuálně.cz řekl, že jim napsal e-mail a čeká na jejich vyjádření.

"Ale svým způsobem to jde mimo nás a je to věc Akademie ," dodal

Čtěte také: Nominovaná Češka: Oscar? Já jsem už teď šťastná

 

Právě se děje

Další zprávy