Pirátství je jako přeťatá tepna, míní režisér Spielberg

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 5. 2013 13:35
Spielberg se vydal do boje s filmovými piráty
Steven Spielberg v Cannes 2013
Steven Spielberg v Cannes 2013 | Foto: Reuters

Cannes - Americký režisér a předseda hlavní poroty na filmovém festivalu v Cannes Steven Spielberg před dnešním zahájením 66. ročníku této prestižní mezinárodní přehlídky odsoudil ilegální stahování a kopírování filmů ještě před jejich premiérou v kinech. Pirátství Spielberg přirovnal k přeťaté tepně.

Problém filmového pirátství není podle Spielberga úplně nový. "Vždy bylo snadné zajít v noci po zavření kina do promítací kabiny, pořídit ilegální kopii filmu a prodat ji do ciziny," řekl Spielberg v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1.

"Filmové pirátství je víc než pouhá nepříjemnost, je to opravdu jako přeťatá tepna. Myslím si ale, že technologie nám pomůže dřív, než nás vyšachuje," řekl Spielberg.

Podle režiséra už totiž existují metody, jak vystopovat zdroj, jenž daný film ilegálně umístil na internet. "Ve Spojených státech se stíhání zlepšuje," konstatoval.

Mezinárodní filmový festival v Cannes dnes večer odstartuje slavnostní ceremoniál a evropská premiéra nového filmového zpracování románu Velký Gatsby. O Zlatou palmu pro nejlepší film se budou ucházet dvě desítky filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy