Pirátský tým si v Lone Rangerovi zahrává s prokletím

Martin Svoboda
20. 6. 2012 6:22
Depp, Verbinski a Bruckheimer možná chystají Disneymu další kráter v rozpočtu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pojem „prokletý flm" se jednou za čas objeví, ale většinou jde spíš o přehánění. Jenže pár případů, kdy se produkce sotva dočkala premiéry (Vrána z roku 1994, Coppolova Apokalypsa), nebo se dokonce celá desetiletí vlekla bez zdárného výsledku (Don Quijote už zlomil vaz Orsonu Wellesovi i Terrymu Gilliamovi), možnost existence nějaké kletby rozhodně nabízí. Bude mezi podobné nešťastníky patřit i Lone Ranger, plánovaný nástupce Pirátů z Karibiku?

Foto: Aktuálně.cz

Sázka na jistotu?

Nadnárodní gigant Disney a hvězdné trio stojící za úspěšnou sérií Piráti z Karibiku - producent Jerry Bruckheimer, režisér Gore Verbinski a pro fanoušky především (co do výšky platu nejúspěšnější herec dneška) Johnny Depp - to se jeví jako ideální základ štábu, který vyrobí další velmi výdělečný hit. Navíc trio doplňují stále populárnější Arnie Hammer a všemi milovaná „paní Burtonová" Helena Bonham-Carter. Svěřit jim v zámoří populární sérii Lone Ranger, western plný okultních čar, příští rok slavící osmdesátileté výročí existence, se měla být víc než sázka na jistotu.

Jenže když v září minulého roku, na konci preprodukce a těsně před startem natáčením, vyšlo Verbinskému číslo 250 milionů dolarů (pět miliard korun), v Disney poprvé zpozorněli. Projekt se zadrhnul a nastalo vyjednávání. Vážně hrozilo úplné zrušení, nakonec ale z rozpočtu ubylo "jen" pětatřicet milionů (usmlouváno z padesáti) a režisér dostal přísný zákaz jakkoliv naplánovanou sumu překročit.

Krize byla zažehnána, Depp oprášil oblíbená líčidla z karibské série a šlo se na plac. Od konce května ale nešťastní účetní naznačují, že se Verbinski dostává do časového skluzu, překročil předepsaných 215 milionů a navíc už se nebezpečně přiblížil k hranici původních 250 milionů. Neodvratné se zdá i to, že se ani u nich nezastaví.

Foto: Aktuálně.cz

A Disney si i při své velikosti nemůže dovolit další nejdrazší blockbuster všech dob, který propadne, a tak přemítá, co dál.

Abychom pochopili přetahování o pětatřicet milionů, které se vzhledem k celkovému rozpočtu Lone Rangera jeví vcelku směšně, musíme si připomenout situaci studia Disney. Má za sebou několik neúspěchů či jen relativních úspěchů. Kromě skutečně bolestného Johna Cartera: Mezi dvěma světy (minus dvě stě milionů), zmiňme z posledních let ještě TRONa a animované Na vlásku.

Až na "Marťana" nemůžeme ani jeden ze snímků označit za naprostý „propadák", přesto se po jejich uvedení Disneyho finanční oddělení nikterak neradovalo. TRON byl vyloženě sázkou na náhodu, kdy se oživování rovných třicet let staré značky v rukou debutanta snad ani nemohlo zvlášť vyplatit, a je vlastně zázrak, že produkce skončila v neutrálních číslech. Na vlásku mělo lepší podmínky i výsledky, vždyť nakonec vydělalo půl miliardy dolarů, ale vzhledem k mnohaleté produkci jen tak tak stáhlo k nule megalomanských 260 milionů přiznaného rozpočtu. Aby film vydělal, musí totiž utržit víc než dvojnásobek nákladů, protože zhruba polovina zisku zůstává provozovatelům kin.

Strach z další chyby

Foto: Aktuálně.cz

Po opadnutí 3D horečky, jíž nakazil kina Avatar, počty diváků zase klesají. Megarozpočty se ale objevují čím dál častěji a zdá se, že studia pomalu ztrácejí pevnou půdu pod nohama. Jak dlouho si ještě budou moct dovolit riskovat? Když totiž pomineme lákavé obsazení, samotná idea adaptace série Lone Ranger rozhodně komerční jistotu nezaručuje.

Příběh o samozvaném texaském strážci zákona se škraboškou na tváři (Hammer) a jeho příteli, Indiánu Tontovi (Depp), je mimo Ameriku naprosto neznámý (nám stačí Vinnetou) a je známo, že velké fantasy blockbustery platí často právě Neameričané. Tento fakt by si měl pamatovat zvlášť producent Bruckheimer, protože čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali většinu peněz za hranicemi Spojených států - 200 milionů v USA, 800 mimo, to je neobvyklý nepoměr.

V Disney se zkrátka po několikanásobném nezdaru bojí další chyby. Hvězdný producent Bruckheimer, schopný režisér Verbinski, a dokonce ani Johnny Depp pro ně zřejmě už nejsou dostatečnou zárukou. Není tedy divu, že zvěsti o stopnutí  Lone Rangera opět ožívají. Nicméně k vážným obavám není důvod, projekt mohl být zrušen ve chvíli, kdy Verbinski poprvé vyčíslil náklady. Když už utratil značnou část z nich, není cesty zpět. Tato setrvačnost, Deppovo údajné nadšení a stále relativně silná pověst Bruckheimera coby hitmakera nakonec snímek do kin dostanou, nebo se alespoň opak zdá nepředstavitelný.

Lone Ranger se ale stává důkazem, že současné hollywoodské poměry začínají být dosti neklidné a gigantické sumy peněz vydávané na jednotlivé blockbustery už studia nevydávají s tak klidným srdcem. Takový film jako Lone Ranger si totiž o „prokletí" vyloženě říká.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké filmové novinky nás čekají?

 

Právě se děje

Další zprávy