Piráti z Karibiku připlují za tři týdny. Naposledy?

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 5. 2007 10:00
Třetí díl už se chystá na zteč letních kin a peněženek
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Praha - Piráti z Karibiku vytáhnou kotvy stejně jako loni v americkém Disneylandu. Za účasti hvězd si odbudou první uvedení už 19. května.  Spolu se třetím Shrekem a Spider-Manem zaplaví nejočekávanější komerční hit léta světová kina 23. května, v Česku startují o den později v počtu třiačtyřiceti kopií; trailery už běží v kinech.

Že nastane další pirátománie, o tom pochybuje málokdo. Už proto, že druhý díl akčně romantické podívané, který vydělal v kinech přes miliardu dolarů, neměl konec, ale jen navnadil diváky na finální dobrodružství.

Autoři tradičně dělají drahoty a dávkují informace, aby vyrobili událost. Jan Bradáč z distribuční společnosti Falcon tomu říká, že americký distributor vytváří "kult očekávání". To jim stačí místo reklamy. "Trojka už nepotřebuje velkou kampaň, diváci tu značku  velmi dobře znají," říká.

Tvůrci utnuli děj v okamžiku, kdy se krásná Elizabeth (Keira Knightley) a sličný Will (Orlando Bloom) přidali ke kapitánovi Barbossovi (Geoffrey Rush). Toho sice Jack Sparrow alias Johnny Depp  v prvním díle zabil, ale to v hollywoodských filmech není velká překážka. A tak se teď tahle trojice společně vydává až na konec světa, aby tu zachránila Jacka Sparrowa z pasti.

Zatím se každopádně ví, že záchranná mise ve třetím dílu propluje zrádnými vodami až na exotický Singapur, kde se musí postavit prohnanému čínskému pirátovi Sao Fengovi. Společně je pak třeba překonat ještě horší nebezpečí - spojenectví devíti nejhroznějších pirátů světa.

Do příběhu pochopitelně zasáhnou staří známí, třeba chobotnatý Davy Jones alias Bill Nighy na palubě Bludného Holanďana. Ve třetím pokračování se ale diváci můžou těšit i na nové postavy - hlavně na dlouho ohlašovaného Keitha Richardse v roli Teaguea Sparrowa, otce slavného Jacka.

Podle jeho hereckého kolegy Billa Nighyho Richards na place dostál své pověsti a na natáčení se dostavil úplně namol. V prvním traileru se ale rocker, který se loni proslavil pádem z palmy, neobjevil.

Média tak spekulovala, jestli to celé nebyl reklamní humbuk  nastartovaný tím, že Depp prý měl kytaristu před očima, když si sumíroval, jak bude svého kapitána hrát. Režisér Pirátů Gore Verbinski ale slibuje, že se tu Richards objeví. Role to prý bude malá, zato úžasná. 

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat)
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat) | Foto: Falcon

Když se před čtyřmi lety objevil první díl Pirátů, nikdo tak velký hit nečekal; zvláště, když tehdy byly pirátské filmy v Hollywoodu spíše rizikovou investicí. Ale pak se za produkční účasti Jerryho Bruckheimera, producenta filmů Top Gun či Armageddon, začaly dít věci.

Už první díl přinesl 653 milionů dolarů, druzí Piráti z Karibiku vydělali v kinech podle serveru Mojo přesně 1,065,659,812 dolarů. Velmi dobře si vedli i v českých kinech, Bradáč předpokládá, že podobně to bude s třetím dílem. "Vycházet se dá z výsledků trilogie Pána prstenů, Vratné lahve - ale Piráti asi nepřekonají," připomíná další současný hit Falconu. Svěrákův film už vidělo téměř 800 tisíc diváků.

Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže se nejen v Česku stali komerčně nejúspěšnějším snímkem loňského roku a stanuli na třetí příčce mezi nejvýnosnějšími filmy všech dob - na té první pevně spočívá Titanik s 1,8 miliardou dolarů, na druhé Pán prstenů: Návrat krále se sumou 1,1 miliardy dolarů. 

Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Rekordy lámal snímek i na DVD, a tak si ho studio Disney vybralo jako rozhodující zbraň v souboji dvou formátů: blu-ray svádí boj s HD DVD.  Prokletí Černé perly i Truhlu mrtvého muže vydá firma v exkluzivní edici na blu-ray současně s premiérou trojky.

Třetí díl měl velkorysý rozpočet 200 milionů dolarů, ale aby se neplýtvalo, natáčel se paralelně s dvojkou, mimo jiné na Bahamách nebo v Kalifornii. A ani to nemusí být konec.

Na internetu se s blížící premiérou vyrojily spekulace o případném čtvrtém pokračování. Johhnymu Deppovi se prý v roli Jacka Sparrowa tak zalíbilo, že by si ji klidně zahrál znovu, a nejen jednou. "Když bude dobrý scénář, klidně půjdu i do další trilogie," řekl časopisu Newsweek. 

 

Právě se děje

Další zprávy