Piráti i popová šmíra. Kdo získá cenu pro nejlepší dokument?

20. 5. 2014 13:18
Nominaci na Cenu Pavla Kouteckého má sedm českých dokumentárních filmů, které vznikly v loňském roce.
Kdo získá Cenu Pavla Kouteckého? Nominaci má sedm dokumentárních snímků.
Kdo získá Cenu Pavla Kouteckého? Nominaci má sedm dokumentárních snímků. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do nominací na Ceny Pavla Kouteckého za nejosobitější dokumentární počin loňského roku se dostalo sedm snímků. Zájemci je budou moci zhlédnout v rámci speciálních projekcí od 2. do 7. června v Praze, Ústí nad Labem a Plzni. Jméno vítězného režiséra zazní 10. června v pražském Divadle Archa

Cena Pavla Kouteckého 2014 - nominace

DK (režie: Bára Kopecká)
Na smrt vás nikdo nepřipraví, říká Bára Kopecká

Pirátské sítě (režie: David Čálek a Jakub Zahradníček)
Ikonická Olga, prozření v Africe a svoboda umřít hlady

Show! (režie: Bohdan Bláhovec)
Show! Pohled do akvária s demiurgem Davidem v zádech

Velká noc (režie: Petr Hátle)
Mám rád, když si divák není jistý, co vlastně sleduje

Liebe Indigo (režie: Saša Dlouhý)

Parta Analog (režie: Martin Dušek)
Hoteliér a Parta Analog ukazují, jak vyhrát nad stářím

Felvidék - Horná zem (režie: Vladislava Plančíková)

Mezi postupujícími tituly jsou film DK režisérky Báry Kopecké o architektovi Davidu Kopeckém, Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka o fenoménu pirátství v mořích u somálských břehů, Show! Bohdana Bláhovce o odvrácené straně slávy dívčí skupiny 5Angels, Velká noc Petra Hátleho zachycující atmosféru noční Prahy, Liebe Indigo Saši Dlouhého o životní cestě Halky Třešňákové, Parta Analog Martina Duška o matadorech televizní obrazovky a Felvidék - Horná zem Vladislavy Plančíkové. V tomto případě jde o osobní příběh týkající se slovensko-maďarských vztahů.

"Nominované dokumenty uvidí diváci letos v Praze kromě tradičních Letenských sadů a kina Světozor také v Dejvicích v kavárně Už jsme doma a na Kampě v kulturním centru Containall. Venkovní projekce budou pro veřejnost zdarma. V regionech se budou filmy promítat v Ústí nad Labem ve Fokus kafe, Café Max, Galerii Armaturka a kině Mumie a v Plzni v Café Restaurantu Kačaba," mluvčí osmého ročníku této akce Martina Chvojka Reková. Součástí projekcí budou i letos debaty s jejich tvůrci.

Organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková na letošních nominovaných filmech oceňuje, že nejsou zaměřeny jen na témata týkající se "české kotliny", jsou tematicky pestré a reflektují i problémy, které se dějí někde jinde. "Jejich režiséři jsou trpělivými pozorovateli světa nejbližšího a osobního, přinášejí však také výpověď o tématech zdánlivě vzdálených," řekla.

Režisér Pavel Koutecký (1956-2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentu, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se nedožil.

Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům. V minulých letech ji převzali Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.

Organizátoři dali do prodeje omezený počet vstupenek na slavnostní vyhlášení ceny 10. června od 20 hodin v Divadle Archa.

 

Právě se děje

Další zprávy