Petr Jákl chystá velkofilm Jan Žižka. Má jít o nejdražší film v historii české kinematografie

ČTK ČTK
4. 8. 2016 10:48
Režisér, producent a scenárista Petr Jákl připravuje velkofilm Jan Žižka, který údajně bude nejdražším projektem v historii české kinematografie. Autor hororu Ghoul a thrilleru Kajínek začne natáčet počátkem roku 2017 v České republice s mezinárodním obsazením.
Národní památník na Vítkově, socha Jana Žižky.
Národní památník na Vítkově, socha Jana Žižky. | Foto: PatrikPaprika / Wikimedia Commons

Rozpočet připravovaného velkofilmu Petra Jákla o Janu Žižkovi se bude pohybovat ve stovkách milionů korun. K dosud nejnákladnějším snímkům ve střední Evropě patří koprodukční snímek Juraje Jakubiska Bathory, který měl rozpočet zhruba 328 milionů korun. V kinech ho zhlédlo 912 tisíc diváků.

Na snímku se podílí filmová agentura William Morris Endeavor, která zastupuje úspěšné hollywoodské projekty, jako jsou Vlk z Wall Street, Hanební pancharti, Kill Bill, Batman a další. Tato agentura zastupuje režiséry Quentina Tarantina, Ridleyho Scotta nebo Stevena Spielberga.

"Film o Janu Žižkovi, který je jedním ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců všech dob, je zajímavý pro celý svět, a má tak možnost oslovit masy i propagovat krásy naší země a historie. To by mělo přilákat takzvané filmové turisty, ale i ty běžné, kteří ve filmu uvidí hrady a přírodu, za kterou stojí vycestovat," uvedl Jákl. Pro svůj film momentálně hledá stovky dospělých bojovníků a bojovnic včetně dětských bojovníků s prakem - práčat.

Nábory se mimo jiné uskuteční v srpnu během akcí Den Brna (oslava obrany města Brna před švédskými vojsky za třicetileté války), Přízrak z temné věže (obléhání hradu Sovinec s gotickou bitvou) a největšího husitského festivalu Táborská setkání.

 

Právě se děje

Další zprávy