Pětkrát Ve stínu. Film Davida Ondříčka uspěl u kritiků

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 1. 2013 8:42
Cenu české filmové kritiky získal v pěti kategoriích film Davida Ondříčka
Anna Geislerová.
Anna Geislerová. | Foto: Ceny české filmové kritiky

Praha - Snímek režiséra a producenta Davida Ondříčka Ve stínu se stal nejlepším filmem roku 2012. Cenu české filmové kritiky získal v pěti kategoriích - nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší kamera, nejlepší původní hudba a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Ivana Trojana.

Nejlepším dokumentem roku se stal snímek Láska v hrobě režiséra Davida Vondráčka, producentek Terezy Krejčí a Krasimiry Velitchkové.

Čtěte také
Recenze: Ondříček se drží ve stínu mainstreamové zdi

Ceny české filmové kritiky, jimiž novináři a publicisté upozorňují na nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy roku, byly vyhlášeny už potřetí. Hlasující posuzovali 30 hraných titulů a 15 dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2012.

Jako favorité do hlavního večera nastupovaly snímky Ve stínu Davida Ondříčka a Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, které měly po osmi nominacích. Slámův snímek si nakonec odnesl dvě vítězství - za nejlepší scénář a nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli pro Kláru Melíškovou.

Pět nominací měla filmová komedie vycházející ze seriálu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka režiséra Jana Prušinovského. Nakonec zabodovala jen díky Ondřeji Vetchému, který dostal cenu za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli.

Cenu RWE pro objev roku převzal slovinský režisér a absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu. Kritici tak ocenili jeho práci na filmu o ztrátě dětské nevinnosti Příliš mladá noc. Světovou premiéru měl loni na Berlinale. V létě byl uveden v soutěži festivalu v Los Angeles.

Cenu pro herečku v hlavní roli si převzala Gabriela Míčová za výkon v Hřebejkově přepisu inscenace Pražského komorního divadla Odpad město smrt.

Dvě nominace neproměnily filmy Michálkův Posel a Až do města Aš Ivety Grófové. Naprázdno vyšly i nominované snímky Dva nula, Polski film, Příliš mladá noc, Soukromý vesmír a Vrásky z lásky.

Řada těch, kteří se objevili před kamerami, alespoň náznakem reagovala na výsledek volby prezidenta. Aňa Geislerová, která slavnostní večer moderovala, už v úvodu přiznala, že příprava byla složitá. "Věděla jsem, že buďto se povezu na vlně euforie z vítězství, ve které jsem věřila a které jsem si přála, nebo to tady obrečím. Ale brečet nebudu. Filmy jsou totiž důležitější než politici. Dobrý film ovlivní váš život mnohem víc než jakýkoli prezident, má nám pořád co říct - a nejen na Nový rok - a vydrží nám mnohem déle," uvedla.

Ocenění předávali například umělecká poradkyně karlovarského festivalu a předsedkyně nově ustaveného Sdružení českých filmových kritiků Eva Zaoralová, režiséři Petr Zelenka a Jan Hřebejk, herci Jana Štěpánková, Vladimír Javorský, Vojta Kotek, Ivana Chýlková a zpěvák Dan Bárta.

Nominace konkurenčních Českých lvů, o nichž rozhodují členové České filmové a televizní akademie, budou oznámeny 2. února; o měsíc později budou v pražské Lucerně vyhlášeni jejich laureáti.

 

Ceny české filmové kritiky za rok 2012

Foto: Falcon

NEJLEPŠÍ FILM
Ve stínu, producenti David Ondříček, Kryštof Mucha, Ehud Bleiberg, režie David Ondříček

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Láska v hrobě, producenti Tereza Krejčí, Krasimira Velitchková, režie David Vondráček

NEJLEPŠÍ REŽIE
David Ondříček (Ve stínu)

NEJLEPŠÍ KAMERA
Adam Sikora (Ve stínu)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Bohdan Sláma (Čtyři slunce)

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ HUDBA
Jan P. Muchow, Michal Novinski (Ve stínu)

Foto: CPA Eduard Erben

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Ivan Trojan (Ve stínu)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Ondřej Vetchý (Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Gabriela Míčová (Odpad město smrt)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Klára Melíšková (Čtyři slunce)

CENA RWE PRO OBJEV ROKU
Olmo Omerzu

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy