Peter Greenaway přiveze sex v Bibli a promluví o smrti filmu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 23. 6. 2014 19:24
Slavný britský režisér Peter Greenaway přijede na čtyřicátý ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Představí svůj zatím poslední film Goltzius a společnost Pelikán a projekt o Ejzenštejnovi.
Peter Greenaway.
Peter Greenaway. | Foto: Profimédia

Praha - Režisér Peter Greenaway osobně představí na Letní filmové škole v Uherském Hradišti svůj zatím poslední film Goltzius a společnost Pelikán.

Film měl premiéru před dvěma roky na festivalu v Římě a vypráví o kontroverzním podniku holandského tiskaře a rytce z období raného baroka Hendrika Goltziuse (1558-1617).

Umělec přesvědčí markraběte alsaského k financování knihy s erotickými scénami z biblických příběhů - Lota a jeho dcer, Davida a Betšaby, Samsona a Dalily a Jana Křtitele se Salome.

Goltzius a společnost Pelikán.
Goltzius a společnost Pelikán. | Foto: Aktuálně.cz

Greenaway původně zamýšlel snímek jako prostřední část trilogie o „holandských mistrech", jejíž první částí byla Rembrandtova Noční hlídka z roku 2007 a třetí část původně plánoval na rok 2016 a měla se zaměřit na Hieronyma Bosche.

Do hlavních rolí Greenaway obsadil holandského herce s palestinskými kořeny Ramsey Nasra jako Goltzia a Američana F. Murray Abrahama v roli markraběte.

Čtyřicátý ročník LFŠ připomene i výběr z dosavadní tvorby velikána světového filmu, který bude mít mimo jiné i přednášku o "smrti filmu" a nových možnostech kinematografie.

Podívejte se na ukázku z filmu Petera Greenawaye Goltzius a společnost Pelikán.
Podívejte se na ukázku z filmu Petera Greenawaye Goltzius a společnost Pelikán.

"Bonbonkem bude unikátní výstava Ejzenštejn v Guanajuatu. Představí kolekci režisérových kreseb a črt k tomuto snímku pořízených během práce na multimediálním projektu nazvaném Greenaway o Ejzenštejnovi. Ten obsáhne dva celovečerní a stovku krátkých multimediálních filmů," řekl hlavní dramaturg přehlídky Jan Jílek.

Celovečerní film Ejzenštejn v Guanajuatu je právě v postprodukci v Amsterodamu, bude mít premiéru začátkem příštího roku. Přibližuje dny, které slavný ruský režisér v roce 1930 prožil v Guanajuatu, když v Mexiku připravoval hraný dokument Ať žije Mexiko!

Peter Greenaway se narodil 5. dubna 1942 ve waleském Newportu. V roce 1980 debutoval filmem Fallové (The Falls). Vystudoval malířstí, což je z jeho filmů patrné na první pohled. Široce se věnuje tématům výtvarného umění, lidské sexuality, ale také drastické smrti.

Peter Greenaway při natáčení filmu Rembrandtova Noční hlídka
Peter Greenaway při natáčení filmu Rembrandtova Noční hlídka | Foto: Aktuálně.cz

Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti byl už v roce 1993, kdy překvapil svým vzezřením a chováním dokonalého gentlemana. Koncem 90. let se chystal na karlovarský festival, ale v poslední chvíli účast odřekl. V roce 1996 se zúčastnil mezinárodního filmového festivalu v Praze a v prosinci 2010 navštívil v Olomouci Přehlídku animovaného filmu.

Letní filmová škola se letos koná od 25. července do 2. srpna. Uvede přes 200 filmů v šesti sálech a dvou letních kinech. Do 30. června lze ještě koupit akreditaci na celý festival za 1000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy