Perverzní vládce větru opanoval hollywoodské antioscary

Pavel Kroulík
27. 2. 2011 11:15
Shyamalanův film má pět z deseti Zlatých malin
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Nejhorším hollywoodským filmem roku 2010 se bezkonkurenčně stal fantasy snímek Poslední vládce větru. Nejnovější zastávka v sestupné kariéře režiséra M. Night Shyamalana získala pět ne/populárních anticen Zlatá malina, které tradičně uděluje stejnojmenná nadace.

Maliny (Razzies) založil publicista John Wilson v roce 1980 coby protilátku na záplavu "sebeoslavných" cen. Tradičně se udělují v předvečer Oscarů; totéž platí i pro nominace. O vítězích dlouho rozhodoval americký sbor asi 600 stovek hlasujících členů nadace; poslední dva roky se k "antioscarové akademii" mohou za poplatek přes internet připojit i lidé z dalších zemí.

Foto: Paramount Classics

Poslední vládce větru získal celou polovinu z deseti letošních cen. Byl vyhlášen nejhorším filmem, Shyamalanovi připadly Zlaté maliny za nejhorší režii i za nejhorší scénář. Pozlacenou plastovou malinu o velikosti golfového míčku v ceně jednoho dolaru získal i představitel jedné z vedlejších rolí Jackson Rathbone.

Film „zvítězil" také v nově vyhlášené kategorii Nejhorší a očirvoucí zneužití 3-D technologie, která reaguje na trojrozměrnou horečku vyvolanou Avatarem.  Byl natočen ve 2D a dodatečně převeden do třetího rozměru, což se podobně jako u spousty dalších titulů projevilo mimo jiné nekvalitním rozmazaným obrazem.

Čtěte také:
Nejvíc antioscarů můžou vysát upíři ze Stmívání
Oscary získá Král. Není nerd a má mistra propagace

To, co studia nazývají konverze, je podle nás perverze, komentoval Wilson výsledek převodu u Vládce větru. Podle odůvodnění poroty Shyamalan svým filmem také dokázal, že s živými herci může být příběh nudnější než kreslená předloha, a podařil se mu bezprecedentní kousek, že fanoušci nenávidí výsledek ještě víc než filmoví kritici.

Foto: Reuters

Shyamalan, který často pracuje jako scenárista, režisér i producent v jedné osobě, byl na vrcholu v roce 1999 s mysteriózním thrillerem Šestý smlysl. Od té doby se jeho kariéra pohybuje po sestupné spirále. Dál je sice nezdolně přesvědčený o své genialitě, ale výsledkem jsou čím dál prázdnější filmy snažící se našlehat mystiku a metafyziku.

Tuto cestu potvrdila Zlatá malina pro pro nejhoršího režiséra (plus herce ve vedlejší roli) za Ženu ve vodě v roce 2006. Poté ještě přibyl do jeho filmografie ekologicko mystický thriller Stalo se, ve kterém chtěl podle recenzentů natolik předat apelativní poselství, až přitom zapomněl na vyprávění a uvěřitelnost.

Tři maliny byly v noci na neděli v Los Angeles přiděleny filmu Sex ve městě 2, který měl sedm nominací. Podle poroty film připomíná Stalloneovy Postradatelné (Expendables) s estrogenem místo testosteronu, a navíc nerespektuje arabskou kulturu. Výlet čtyř vyphotoshopovaných Newyorčanek do Abú Dhábí uspěl v kategorii nejhoršího filmového pokračování. Druhý film navazující na televizní seriál si připsal také Zlatou malinu za nejhorší obsazení i pro herečku v hlavní roli.

Premiéra filmu Sex ve městě 2 v New Yorku - Sarah Jessica Parker
Premiéra filmu Sex ve městě 2 v New Yorku - Sarah Jessica Parker | Foto: Reuters

Představitelky čtyř hrdinek Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon a Kristen Davis na ni byly nominovány jako jedna žena, ovšem pod označením 4 Gals Pals - což je výraz pro dobré kamarádky, ale podle slangového slovníku také označení pro "tři gaye a lesbičku předělané na heterosexuálky". Malinová akademie si v rámci zábavnosti příliš neláme hlavu s pravidly a tradičně zařazuje do návrhů podobné úlety.

Naopak bez poskvrny nečekaně vyklouzla upírská romance Twilight sága: Zatmění. Série, která se těší přízni romantických dívek a opovržení od všech ostatních diváckých skupin, na Malinách boduje pravidelně. Ale letos žádnou anticenu nezískala, přestože měla devět nominací ve všech hlavních kategoriích - stejný počest jako Vládce.

Nejhorším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Ashton Kutcher (ocenění dostal za výkony ve filmech Vrahouni a Na svatého Valentýna). V kategorii nejhorší herečky ve vedlejší roli "zabodovala" Jessica Alba. Nominaci na Zlatou malinu si vysloužila hned čtyřmi snímky - Vrah ve mně, Fotři jsou lotři, Machete a Na svatého Valentýna.

Jessica Alba ve filmu Machete
Jessica Alba ve filmu Machete | Foto: Profimedia.cz

Hollywoodské celebrity si celkem pochopitelně pro tyto ceny často nechodí a zatím není jasné, zda se dostavil někdo z letošních vítězů. K několik výjimkám patří režisér Paul Verhoeen (Showgirls) či Halle Berryová (Catwoman) - ta předvedla scénku parodující její oscarovou výhru za Ples příšer, čímž si vydobyla respekt pořadatelů i fanoušků.

Loni si pro trofej pro nejhorší herečku došla den před Oscary Sandra Bullocková za film All About Steve - evidentně nabuzená rolí absolutní favoritky na zlatou sošku, kterou pak také získala.

Ceny jsou sice chápány jako sarkastický prst za přílišné velikášství a nesoudnou vážnost, ale většinou je nakonec dostávají právě prohřešky celebrit, které hazardují se svým jménem coby obchodní značkou. Mnohem častěji než klasické hity je ale vyhrávají hloupé komedie, překomplikované thrillery a jiné bizarnosti, které jsou sice řemeslně zvládnuté, ale jinak napsané podle příručky Jak nemá vypadat soudržný film.

Loni nicméně v kategorii  nejlepší film loni zvítězili megalomanští Transfromers dvojka a letos je podle všeho výsledek kombinací obou trendů - jde o "poslední varování Shyamalanovi" i cenu za přefouknutý blockbuster.

 

Právě se děje

Další zprávy