Penélope se silikonem našla staré časy

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 9. 2006 0:00
Recenze - Almodóvar se ve snímku Volver (španělsky Návrat) vydává do krajiny svého dětství. Uvnitř: TRAILER
Penelope Cruzová ve filmu Volver
Penelope Cruzová ve filmu Volver | Foto: Falcon

Zatímco v poslední Špatné výchově vzpomínal spíš na ty horší zážitky, ve Volveru na to jde od lesa plného nostalgie a humoru. To vše okořeněno slzami i svéráznými polibky, kterými se hrdinky častují.

O co ve filmu jde? Dvě sestry v těch nejlepších letech se dostanou do úzkých. Raimundě a její dceři přidělá starosti mrtvola v kuchyni.

Raimundině sestře Sole zase mysteriózní zjevení matky, kterou obě sestry považují za mrtvou. Na konci se pak odhalí mnohá tajemství z minulosti rodiny i kraje La Mancha, ve kterém je prý největší počet bláznů na počet obyvatel.

Svět Volveru je zalidněn především ženami. Hned v úvodní scéně ze hřbitova jsou to jen ženy, kdo otírají špínu z místních hrobů; i pouliční scény jsou důsledně zabydleny pouze ženskými postavami.

Jediný muž, Raimundin manžel, je odpraven dřív, než může do děje zásadněji vstoupit.

Volver
Volver | Foto: Falcon

Ale Almodóvarovy ženy jsou plnokrevné a silné tak, že jimi neotřese ani manželova mrtvola.

Dokáží přestěhovat lednici, vytřít mopem krvavou podlahu, vystrojit hostinu pro třicetičlenný filmový štáb i namíchat to nejlepší mojito, sluší jim to i s krumpáčem.

Královnou filmu je Penélope Cruzová v nejlepší formě herecké i fyzické. Pozadí si pro účely natáčení nechala vycpat silikonem, aby prý vypadala zemitěji.

Protože to, co ji ve Volveru potká, by bledá křehulka těžko zvládla. Almodóvar jí věnuje i pár scén, v nichž dlouze kamerou ulpívá na jejím poprsí a jindy dokáže, že to Penelope sluší i v teplákové soupravě.

Ani ostatní herečky ale nezahálejí a sex appeal na diváky přímo hrnou - což si mohli ověřit i ti, kteří značnou část hereckého obsazení potkali na letošním festivalu v Karlových Varech.

Almodóvarovy filmy vždy vynikaly excentrickými ženskými postavami (i postavami s ne zcela jasnou sexuální identitou) a dějem zamotávaným jako v telenovele.

Tak je tomu i zde, závěrečné rozuzlení vyznívá sice trochu nepravděpodobně, ale s tím si Almodóvar hlavu neláme.

Volver má totiž kouzlo, které oslní ženy i muže  - a nejspíš i ony osoby s ne zcela jasnou sexuální identitou. S pomocí citlivé kamery vyvolává kouzlo starých italských komedií, evokuje staré dobré časy.

#hodnoceni

Je jako ty kompoty, kterými sestry podaruje jejich sklerotická tetička. Lahodný a jako od maminky. Tedy od tatínka Pedra.

Almodóvar skutečně zaranžoval velký návrat. Daroval Penélope Cruzové roli, ve které může konečně znovu dokázat, že umí hrát.

Almodóvar vlastně vrací i sám sebe ve své nejzábavnější podobě. Minulost se vrací jako výzva, zpívá se ostatně v titulní písni, kterou Penélope vystřihne na večírku. A Pedro i Penelope tu výzvu vyslyšeli.

Volver (Volver), Španělsko 2006, scénář a režie Pedro Almodóvar, kamera José Luis Alcaine, hudba Alberto Iglesias. Hrají Penélope Cruzová, Carmen Maura, Lola Duenasová, Blanca Portillová, Yohana Cobo a další. 120 minut, distribuce Falcon, držitel práv HCE.

 


 

Právě se děje

Další zprávy