Pel Mel: Scarlett bude padouch, Paris chce hrát upírku

Kamil Fila Kamil Fila
17. 3. 2009 11:40
Souhrn novinek a zajímavostí z filmového průmyslu

Praha - Souhrn zpráv ze zákulisí filmového průmyslu, které se nevešly do hlavního publikačního provozu.

Chystá se znovu zfilmování hororu To od Stephena Kinga

Foto: Aktuálně.cz

Pro klasika literárního hororu to bude již více než posté, co se filmaři zmocní jeho díla. Kromě povedených adaptací jako Carrie, Misery, Mrtvé zóny či kontroverzního Shining (na němž se nepohodl s režisérem Stanleym Kubrickem) a zatím poslední Mlhy vznikla i řada průměrných či vyloženě špatných filmů. Naopak velice dobře se daří adaptovat předlohy, které nejsou hororové - Vykoupení z věznice Shawshank, Nadaný žák či Zelená míle.

Jen letos jsou v různém stádiu rozpracovány Kukuřičné děti, Creepshow, Pytel kostí a Cell. Za největší zprávu se však považuje rozhodnutí producentů Dana Lina, Roye Leeho a Douga Davisona znovu zadaptovat Kingovo tisícistránkový opus magnum s názvem To.

Kniha byla převedena již v roce 1990 coby tříhodinový dvoudílný televizní film. Strašidelného klauna Pennywise, který ve snech straší malé děti, hrál Tim Curry. Scénář pro nový film, jenž je určen do kin, momentálně píše Dave Kajganich, jenž se dosud uvedl pouze nepříliš podařenou hororovou sci-fi Invaze. Mírně varovně zní, že příběh má být přenesen z 80. let do současnosti.

Studio Sony propouští 250 zaměstnanců

Foto: Aktuálně.cz

Mezi filmovými studii je Sony poslední, které se odhodlalo k propouštění v důsledku krize. Kromě toho, že propustilo 250 zaměstnanců, rozhodlo se neobsadit 100 nových pozicí, které by za normálních okolností byly volné.

Jak říká předseda správní rady, Michael Lynton: „Dnes naše studio profituje, ale posledních pět měsíců měla prohlubující se globální finanční krize dopad na některé oblasti našeho podnikání, především televizi, DVD a prodej reklamy."

V kinech zůstává postavení Sony silné. Tento rok zatím nejvíc skórovalo lidovou komedií Paul Blart: Policajt z obchoďáku a na příští měsíce má připraveno (před)pokračování Šifry mistra Leonarda s názvem Andělé a démoni.

Gary Sinise kritizuje Briana De Palmu ohledně Iráku

Setkali se spolu kdysi při natáčení neúspěšné sci-fi Mise na Mars a originálně pojatého thrilleru Hadí oči. Nyní ovšem Gary Sinise proti De Palmovi vystoupil s tím, že renomovaný režisér své válečné drama Redacted z roku 2007 pojal jako jednostrannou politickou agendu.

Brian De Palma, autor filmu Redacted, v Benátkách
Brian De Palma, autor filmu Redacted, v Benátkách | Foto: Reuters

Film vypráví o znásilnění čtrnáctileté Iráčanky šesti vojáky, kteří po činu navíc vyvraždili celou její rodinu. „Je tu 150 tisíc lidí, kteří slouží čestně, ale De Palma se o tyto příběhy nestará. Incident v Mahmúdiji je hrozivá epizoda, kdy se pár kriminálníků dostalo do armády. Jenomže De Palmovi jde o to, aby celá americká armáda vypadala opravdu hrozně, protože on ji nenávidí," prohlásil Sinise i s poukazem i na jeden z předchozích autorových filmů Oběti války, který byl o tom, jak američtí vojáci znásilnili tamní dívku.

Na rozdíl od úspěšných Obětí války ale Redacted v amerických kinech naprosto propadnul - důvodem mohlo být nejenom nepříjemné téma, ale i nezvyklá formální stránka. Snímek se skládá jako by z nahodile objevených záznamů videokamer.

Sinise sám produkuje dokument nazvaný Brothers at War (Bratři ve válce), který podle něj nechce být typický negativní a depresivním pohledem na Irák. De Palma se k Sinisově názorům a postojům odmítl vyjádřit.

Scarlett bude v Iron Manovi hrát ruskou padoušku

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson | Foto: Bleskově

Každý týden přicházejí nové zprávy ohledně druhého dílu comicsového trháku. Až do minulého týdne nebylo potvrzeno, zda hlavní zápornou roli bude hrát znovuzrozený Mickey Rourke, nebo ne. Nyní je jasné, že se neobjeví v roli původního Crimson Dynama, ale Whiplashe, což má být ruský zabiják udělaný pouze podle Dynamova modelu. Rourke především trval na zvýšení honoráře: po výhře Zlatého Glóbu a nominaci na Oscara chtěl víc než nízkých 250 tisíc dolarů.

Nejnovějším přírůstkem k obsazení druhého Iron Mana, jehož premiéra se plánuje na duben 2010, bude Scarlett Johanssonová, která má ztvárnit ruskou špinku Natashu Romanoff. Tu měla původně hrát Emily Blunt. V ansámblu dále figurují Sam Rockwell, Samuel L. Jackson, Don Cheadle a samozřejmě Robert Downey Jr. Režírovat bude opět Jon Favreau.

Třetí díl Stmívání by mohla režírovat Drew Barrymore

Zlatý glóbus 2008 - Drew Barymore
Zlatý glóbus 2008 - Drew Barymore | Foto: Reuters

U filmových přepisů románů Stephenie Meyersové se střídají režiséři jako na orloji; každý díl bude zjevně dělat někdo jiný. Ke třetímu pokračování se nyní objevily zprávy, že by ho mohla natočit herečka Drew Barrymore, která byla doposud spojována hlavně s romantickými komediemi či akčními blbinkami typu Charlieho andílci.

Byl by to pro ni druhý film, který režíruje, protože právě nyní debutuje film s hvězdou Juna Ellen Pageovou s názvem Whip! Původně navržený režisér Juan Antonio Bayona (Sirotčinec) zatím vypadává ze hry.

Ještě z říše větší fantazie je oznámení, že jednu z rolí by mohla hrát profesionální celebrita Paris Hilton. Podle zpráv se snaží zoufale dostat do kontaktu s hercem Robertem Pattisonem. Myslí si totiž, že je ideální na to hrát upírku; vzala by ale zavděk i rolí některé z obětí.

Cameron vyvrátil, že odmítl  dva trailery na svou sci-fi Avatar

Foto: Aktuálně.cz

Součástí internetové zpravodajství je i řada kachen. Jednu z nich vyvolal známý server Aintitcool, kde se psalo, že režisér James Cameron (Vetřelci, Terminátor, Titanic) nebyl spokojený ani s jednou upoutávkou na svou novou sci-fi, a proto se rozhodl natočit ji sám, což by byl velmi neobvyklý krok. Na trailery jsou totiž obvykle najímány speciální týmy.

Cameron zaslal serveru otevřený dopis, kde zprávu dementoval s tím, že doposud neexistuje vůbec žádný trailer a že se sám žádný dělat nechystá.

Doposud se prý pořád soustředí jen na film samotný. Jeho technická stránka je natolik revoluční, že si podle svých slov každý den sám připadá jako astronaut, který poprvé přistál na Měsíci a nemůže se zbavit úžasu.  Technologie Weta Digital umožňuje zcela nový trojrozměrný zážitek z filmu. Avatar se chystá na konec roku 2009 a má jít o největší sci-fi film všech dob.

Čtěte více: Tvůrce Titanicu produkuje nový revoluční 3D velkofilm

 

Právě se děje

Další zprávy