Pel mel: Obama ve Spider-Manovi, sebekritika Kidmanové

Kamil Fila Kamil Fila
10. 1. 2009 14:20
Pravidelný souhrn novinek z filmového průmyslu

Pel mel - Touto dávkou startuje pravidelný týdenní souhrn zpráv ze zákulisí filmového průmyslu, převážně hollywoodského.

Ne všechny informace, které dodávají velké agentury či specializované oborové časopisy, si zaslouží, aby z nich byla kauza na pokračování či velký tematický článek. Zároveň si uvědomujeme, že se toho ve světě filmu děje příliš mnoho zajímavého, abychom tyto prchavé události a oznámení mohli lehce pominout.

Proto vám od nynějška každý týden nabídneme pel mel zpráv, na něž jsme během týdne narazili a které se nevešly do hlavního publikačního provozu, kdy se vám v rámci kulturního zpravodajství o filmech snažíme především zprostředkovat základní důležité informace a recenze o novinkách v amerických a českých kinech.

Foto: archiv

Kidmanová není spokojená se svým výkonem v Austrálii

Australská herečka, která již léta patří mezi největší hollywoodské hvězdy, se nechala slyšet, že není hrdá na svůj výkon ve filmu Austrálie režiséra Baze Luhrmanna. Podle svých slov se „nebyla schopna emociálně naladit na povahu své postavy lady Sarah Ashleyové".

Kidmanová se při premiéře filmu v Sydney nemohlo na plátně vystát a ihned po skončení filmu odletěla prvním letadlem ze země, aby nemusela čelit kritice. V pozdějším rozhovoru pro rádio 2day FM vysvětlovala, „že nedokázala být hrdá na to, co ve filmu odvedla." Své herecké partnery, jedenáctiletého chlapce Brandona Walterse a hlavního mužského partnera, Hugha Jackmana pochválila, ale sama si nebyla jistá, zda je její výkon vůbec v něčem dobrý.

„Spolu s manželem jsme utekli, protože jsem pak nechtěla číst žádné kritiky. Nechci to vědět." Nejdražší australský film všech dob si nevede komerčně dobře, ale ohlasy diváků, kteří film viděli, jsou vesměs pozitivní.

Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt
Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt | Foto: Reuters

Angelina Jolie si plánuje hereckou přestávku

Filmová hvězda, matka šesti vlastních i adoptovaných dětí a partnerka Brada Pitta si plánuje v roce 2009 netočit žádný film. Rodina bude mít přednost před natáčením. Přestože již rok 2008 strávila doma kvůli těhotenství a nyní je po porodu dostatečně fit, odmítla několik nabídek s tím, že, jakmile by nastoupila, byť jen na pár měsíců v roce do jedné role, rozjel by se opět kolotoč natáčení dalších projektů.

V roce 2008 do kin přišly celkem tři filmy, v nichž účinkovala - akční comics Wanted, animovaná komedie Kung Fu Panda a mysteriózní psychologické drama Výměna - které se natáčely v průběhu roku 2007. Jak se zdá, dohady okolo toho, že bude hrát v životopisném velkofilmu Kateřinu Velikou, se rozplývají.

Nebyl by to ovšem showbyznys, kdyby všechno platilo. Jolie, které se v půli minulého roku narodila dvojčata Vivienne a Knox, v sobotu podle AP uvedla, že by si mohla už brzy přece jen na pár měsíců před kameru odskočit. Neřekla, o jaký projekt by mohlo jít, ale dodala, že když to udělá, bude pak "doma" minimálně další rok.

Foto: archiv

Obama se objeví v comicsu se Spider-Manem

Poté, co se kandidát a nyní již zvolený prezident Barack Obama vyjádřil, že má rád comicsové hrdiny Supermana, Spider-Mana a Batmana, se vydavatelé snaží toto pouto nějak zdůraznit a symbolicky mu odpovědět. V 583. čísle comicsové série The Amazing Spider-Man, které vyjde 14. ledna, se Obama objeví nakreslený na obálce i uvnitř sešitu, kde jej superhrdina zachrání na mítinku před atentátníkem.

Spider-Man zde mimo jiné Obamovi říká: „Hej, když se můžeš dostat na mou obálku, můžu se já dostat na dolarovou bankovku?" Zatímco Obama řekl, že na Spider-Manovi obdivuje „vnitřní neklid", autoři comicsu se zase shodují na tom, že Obama ctí Spider-Manovo heslo „S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost".

Foto: archiv

Rogen a Simpsonovi

Populární šestadvacetiletý kanadský komik, známý z filmů 40 let panic, Zbouchnutá, Superbad či Pineapple Express, měl původně namluvit jednu postavičku v seriálu Simpsonovi. Jeho dokonale rozpoznatelný hlas ostatně k dabingu použili již tvůrci Kung Fu Pandy nebo Kroniky rodu Spiderwicků. Rogen je ovšem známý i svými scenáristickými ambicemi. Momentálně je ve schválení scénář k celé jedné epizodě Simpsonových, v níž si animovaný Rogen zahraje postavičku osobního trenéra, pod jehož dohledem bude hubnout tatík Homer.

Foto: archiv

Transformers 2 vs. Terminátor 4

Schyluje se k velké letní bitvě dvou robotích velkofilmů. Doposud kolem sebe tyto dva filmy kroužily, aniž se do sebe přímo pustily,  a fanoušci se mohli jen dohadovat, který se více podobá kterému. Nyní provedl první otevřený výpad režisér Transformerů Michael Bay. Na svém blogu se ionicky se navezl do posledního dílu Terminátora, že svým designem a velikostí robotů jen kopíruje Transformery a že králem budou opět oni.

Zatímco snímek Terminator: Salvation od režiséra s přezdívkou McG zatím zásobuje větším přídělem plakátů, fotografií a ukázkami, Transformers: Revenge of the Fallen si dávají lehce načas. První trailer zveřejní až při finále Superbowlu, kdy je v Americe nejvíce diváků u obrazovek.

Foto: archiv

Tučňáci z Madagaskaru dostanou celý seriál

Populární postavičky z dvoudílného celovečerního filmu se chystají proniknout do televize v rámci 52-dílného seriálu. Půjde o standardní epizody, které budou vysílány každý týden ráno v sobotu, a to již od 4. dubna tohoto roku. Zatímco ve filmech do kina byli tučňáci vedlejšími postavami, nyní se děj bude zaměřovat na ně. Ladění se tak ze smířlivě rodinné komedie změní spíše v anarchistickou grotesku. Děj bude umístěn do ZOO v Central Parku. Objeví se tu pochopitelně i další zvířata.

Mickey Rourke ve filmu Zápasník
Mickey Rourke ve filmu Zápasník | Foto: Aktuálně.cz

Mickey Rourke bude v Iron Manovi 2 hrát padoucha

Herec, kterého před pár lety naprosto odepisovali, se vrací na výsluní. Po Sin City chytil druhý dech a nyní má příležitost získávat jak herecké ceny, tak se stát výdělečnou hvězdou. Momentálně sklízí vavříny za film The Wrestler Darrena Aronofského, kde hraje vysloužilého zápasníka, nyní má být protihráčem Sylvestera Stallona v akčním filmu The Expendables.

Hlavní zprávou týdne ale je, že má hrát padoucha v druhém díle comicsového Iron Mana. Dosud není ale jasné, zda půjde o ruského zabijáka Ivana nebo nukleárního zlosyna Crimson Dynama. Ve filmu totiž proti Iron Manovi (Robert Downey Jr.) stanou zlosyni hned dva. Kromě Rourka se na straně zla ocitne i Sam Rockwell. Z trikové velkopodívané se tak rázem stane rejdiště herců z nezávislých dramat a komedií.

Foto: archiv

Chystá se reinkarnace zapomenuté vizionářské sci-fi Tron

Film z roku 1982 propadl, ovšem dodnes je chápán jako mezník v dějinách trikové technologie, neboť obsahuje první sekvenci vytvořenou kompletně v počítači. V roce 2003 byla uvedena na trh počítačová hra Tron 2.0, která slávu filmu zpětně oživila a vzbudila nový zájem producentů. Zatímco v první filmu hrál hlavní roli dnes zasloužilý charakterní herec Jeff Bridges, pro nový snímek si studio Disney vybralo relativního nováčka - Garretta Hedlunda, který porazil další kandidáty jako byli Chris Pine (připravovaný Star Trek) či Ryan Gossling.

Hedlund na sebe zatím nejvíc upozornil rolí Pakrokla ve filmu Troja, kde stál po boku Brada Pitta coby Achilla. Režírovat má Joseph Kosinski, který se dosud věnoval natáčení reklam pro herní hity jako jsou Gears of Wae, Halo 3 nebo Apple Inc. Scénář píší autoři, kteří mají na svědomí seriál Ztraceni.

 

Právě se děje

Další zprávy