Pecka, nebo nic. Druzí Expendables vědí, co chtějí

Martin Svoboda
28. 8. 2012 7:29
Je krásné vidět starou partu pohromadě

Někteří lidé se na důchod těší, pro jiné je postrachem. Sylvester Stallone si ale řekl, že ho využije jako tajné eso v rukávu. Dopřál comeback Rockymu i Rambovi, svým největším hrdinům, nicméně to mu bylo málo. Proč být tak sobecký a užívat si stáří ve velkém sám? Co třeba přizvat celou partu a udělat něco... ultimátního? A tak vznikli Expendables.

Svatá trojice tentokrát sestoupí z nebes

Většina diváků i kritiků se shodla na tom, že Postradatelní nedopadli zrovna zázračně, přesto bylo krásné vidět starou partu pohromadě, jak s elánem malých kluku hrajících si na vojáčky kosí násobnou přesilu. Scéna v kostele, kde se Stallone na plátně poprvé setkal s Willisem i Schwarzeneggerem, si vydobyla kultovní status už na základě reklamní kampaně, která si ji nedokázala schovat jako překvapení. Kdo by ji vinil. Fanoušci osmdesátkové akce byli jako v sedmém nebi, když viděli svatou trojici v jediném záběru.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek utržil celosvětově 275 milionů dolarů (oproti rozpočtu 80 milionů). Tím sice netrhal rekordy, ale na film s v USA omezenou přístupností „do sedmnácti pouze s rodiči" to není špatný výsledek. Přestože tedy nikdo výrazně nezbohatl, přípravy dvojky mohly propuknout naplno. Jak to tak u sequelů bývá, s příslibem větší akce, větší zábavy a hlavně ještě většího počtu slavných borců před kamerou. S nezbytným slibem, že Arnold a Bruce tentokrát zůstanou na večeři a možná i přespí.

Nezbytné posily

Snad každého napadlo, že chybí Chuck Norris. Tento vážný nedostatek uznal i Sly, proto do dvojky slavného bijce, který nikdy dlouhodobě nepřičichl k áčkové kinematografii, zlanařil. Nábožensky založený Norris sice natáčení i značně komplikoval, málem si vynutil přestříhání, které by zjemnilo ty nejnásilnější scény, ale z toho nakonec sešlo. Chuck si vysloužil porci kritiky, ale člověk, který rozplakal cibuli, si přece nějaké ty vrtochy může dovolit.

Svůj odmítavý postoj přehodnotil Jean-Claude Van Damme. Belgický béčkař nepřijal roli v jedničce, protože ji nepovažoval za dostatečně umělecky přínosnou pro svou kariéru. Kdo ví, co si pod tímto tvrzením představoval. Po sebekriticky laděném snímku s životopisnými prvky JCVD jsme mu ale strach o budoucnost snad i věřili. Abychom ho mohli brát vážně i nadále, nesměl by záhy přijmout roli v dalším Univerzálním vojákovi. Že tudy cesta nevedla, asi poznal Jean-Claude sám, takže s ním tentokrát můžeme počítat.

Stallone ale nespoléhá jen na středně staré a starší, obsazuje i čerstvého dvacátníka Liama Hemswortha (neplést si s jeho starším bratrem Chrisem od Thora). Zřejmě si uvědomil, že nebude špatné hodit nějakou návnadu i pro případné dámské publikum, protože v jedničce byl nejmladším členem týmu třiačtyřicetiletý Jason Statham. Už tak je omezující věková přístupnost, s níž se po dlouhých dohadech ani tentokrát nemá hýbat, takže nalákat i pár ženských jistě nebude na škodu. Aby se pánové necítili ošizeni, byla potvrzena ještě čínská herečka Yu Nan.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě jednu špatnou zprávu, Mickey Rourke, okolo nějž se měla původně točit celá zápletka, se nakonec nevrací. Jinak ale prakticky všichni přeživší necouvli, především Stallone a  Statham, kteří se minule dělili o největší prostor. Kde se fláká Steven Seagal, nevím.

Za kamerou je to horší

Stallone se tentokrát rozhodl, že režii přenechá někomu jinému. O jeho volbě lze mít značné pochybnosti. Filmografie Simona Westa se topí v moři průměru, snad jen na Con Air občas někdo vzpomene jako na příjemnou jednohubku. Doufejme, že rutinní řemeslník bude pod Slyovým neustálým dohledem, takže můžeme čekat formu alespoň na úrovni místy neforemné jedničky.

Trailer v tomhle ohledu samozřejmě nemůžeme brát za bernou minci. Upoutávky na akční filmy bývají ty vůbec nejzrádnější, protože stačí nasadit kulometný střih a namixovat pár explozí, aby slibovaný opus vypadal jako nepřekonatelná pecka. Kampaň k druhým Expendables navíc opět propadla hláškám a hláškujícím hvězdám, takže se z nich vlastně nic moc nedozvídáme. Snad jen, že to opravdu bude bouchat a kulkami se zaručeně nebude šetřit. Sám Stallone prohlásil: „Pokud si myslíte, že jednička nakopávala zadky, ještě jste nic neviděli."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

West si vysloužil stomilionový rozpočet, tedy částku o něco vyšší než minule, a mohl vydat povel k cestě do Bulharska, kde většina snímku ve jménu úspor vznikala. Natáčení se bohužel nevyhnula tragická nehoda, při níž byl usmrcen jeden z kaskadérů, což štáb o několik dní pozdrželo. Jinak naštěstí vše proběhlo bez dalších komplikací.

Dluhy se splatí

Příběh, jestli tedy někoho zajímá, se bude točit okolo Stalloneho nesplněného slibu vůči Mr. Churchovi, tedy Willisovi. Zdánlivě primitivní akce se ale zvrtne, když jednoho z týmu zabije konkurenční žoldák Jean Vilain (Jean-Claude Van Damme). Krom strachu o vlastní životy ale musí hrdinové ještě zastavit hrozivou zbraň a zaučit nové členy (Hemsworth a Nan). To zní skutečně jako fuška hodná pořádného ansámblu, kterým Expendables jistě jsou.

Foto: Aktuálně.cz

Bylo by asi zbytečné doufat, že snímek se bude tentokrát pyšnit „kvalitami" v klasickém slova smyslu. Realističtější je přát Westovi, aby se mu podařilo vyvolal na našich tvářích stejný úsměv, jako se to povedlo prvním Expendables.

Sylvester se minule zvládnul svézt na vlně zájmu o retro akci a comebacky. Pomrkáváním na všechny strany a ujišťováním všech, že se tu přece nikdo nebere vážně, si zajistil status „toho sympaťáka, co mu promíjíme nedostatky". Jestli podobně přející atmosféra prostoupí i druhý film, se ukáže 6. září.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké budou filmové novinky?

 

Právě se děje

Další zprávy