Prestižní cenu získal český film. Vypráví o dívce, která jede za láskou do Kábulu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 6. 2021 9:58
České režisérce Michaele Pavlátové se dostalo ocenění z hlavní soutěže festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. V sobotu večer tam převzala Cenu poroty za svůj celovečerní snímek Moje slunce Mad.

Do hlavní soutěže největšího a nejprestižnějšího festivalu svého druhu se český film dostal po 28 letech.

"Do Annecy jsem jela s lehkou nervozitou, ale už na prvním promítání jsem měla dojem, že film u diváků rezonuje, k tomu vycházely dobré recenze. Víc už snad ani nešlo chtít, podařilo se mi se 'vyklidnit' a užívat si festival," shrnuje Pavlátová.

Převážně český animovaný snímek, vyrobený ve spolupráci s filmaři z Francie a Slovenska, vypráví příběh mladé dívky Heleny alias Herry. Ta opouští Prahu, aby se z lásky vdala v Kábulu za spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po zážitcích v exotickém prostředí.

Hlas hrdince propůjčila Zuzana Stivínová, a to i v mezinárodní jazykové verzi, kde střídá češtinu s jazykem darí používaným na území Afghánistánu. Nazira v českém znění namluvil Hynek Čermák. Diváci uslyší také Janu Plodkovou, Ivana Trojana či Miroslava Krobota.

Pětaosmdesátiminutový film vznikl na motivy knihy Frišta novinářky Petry Procházkové. Román prvně vydaný roku 2004 vyprávěl o napůl Rusce, napůl Tádžičce provdané do Afghánistánu a potažmo o pokusu spojit západní civilizaci s východní kulturou.

Animovanou adaptaci téměř 21 miliony korun podpořil Státní fond kinematografie, také má alokovanou částku zhruba 8,6 milionu korun v systému filmových pobídek.

"Důležité pro mě bylo vidět, že film funguje, že se podařil. Ovšem s cenou poroty je to daleko lepší," říká Pavlátová. "Mám neskutečnou radost, a to i za tým spolupracovníků, producenty, spisovatelku Petru Procházkovou a dlouholeté úsilí nás všech. Doufám, že cena pomůže filmu i na jeho další cestě. A těším se, až si ke dvěma trofejím z minulých Annecy, za krátké filmy Repete a Tramvaj, přiřadím další, pořádnou, tentokrát za celovečerní film," dodává.

Animovaný film Moje slunce Mad vznikl podle knihy Petry Procházkové Frišta | Video: Aerofilms

Šedesátiletá režisérka, výtvarnice a animátorka ještě před sametovou revolucí absolvovala pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, koncem 90. let minulého století působila v USA. Za své filmy obdržela mnoho ocenění včetně nominace na Oscara pro grotesku Řeči, řeči, řeči z roku 1991 nebo Zlatého medvěda v Berlíně, kterého o čtyři roky později získalo Repete.

V současné době Pavlátová vede katedru animace na pražské FAMU. Moje slunce Mad je její první celovečerní snímek od roku 2008, kdy natočila hrané Děti noci s Marthou Issovou v hlavní roli.

Naposledy celovečerní český film soutěžil v Annecy roku 1993, jednalo se o snímek režiséra Břetislava Pojara jménem Motýlí čas.

 

Právě se děje

Další zprávy