Režisérka Pavlásková začala natáčet Pražské orgie podle Rothovy novely

ČTK ČTK
25. 9. 2018 12:58
Příští rok na podzim do kin přijdou Pražské orgie, které Irena Pavlásková právě začala natáčet dle novely Philipa Rotha. "Těšil se, že přijede na premiéru, a já mám trochu pocit viny, že jsem nesehnala finance rychleji, aby se toho dožil," říká.
Ksenija Rappaportová roku 2009 v Benátkách získala hereckou cenu za film Dvojitý čas.
Ksenija Rappaportová roku 2009 v Benátkách získala hereckou cenu za film Dvojitý čas. | Foto: Bioscop

Režisérka Irena Pavlásková začala natáčet film Pražské orgie. Scénář napsala podle novely nedávno zesnulého amerického spisovatele a držitele mnoha významných cen Philipa Rotha.

V hlavních rolích účinkují pětačtyřicetiletý kanadský herec Jonas Chernick a držitelka ocenění pro nejlepší herečku festivalu v Benátkách z roku 2009, ruská rodačka Ksenija Rappaportová.

Příběh Pražských orgií se odehrává v polovině 70. let v Praze, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman - spisovatelovo často využívané alter ego. Chce odsud odvézt rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty.

Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s podivuhodným uskupením umělců, které umlčel režim, a národem ovládaným totalitou.

Díky hledání rukopisu se Zuckerman seznámí se svéráznou Olgou a pronikne na večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě. Zuckerman se stává účastníkem dekadentního představení plného zmařených snů.

Režisérka Pavlásková získala práva na natáčení před pěti lety. "Jeho knížka se mi moc líbí, a tak jsem si řekla, že to zkusím, i když jsem tomu dávala nepatrné procento naděje," líčí.

"Panu Rothovi jsem napsala a poslala mu své filmy. Na základě toho mě pozval k sobě do Connecticutu, kde jsme strávili celé odpoledne. Zajímalo ho všechno o mně, o mé rodině, myšlení i mých názorech," popsala Pavlásková již před třemi lety.

Po třech hodinách Roth filmařce řekl, že to svěřuje "snad do dobrých rukou", a práva ke knížce jí poskytl.

Nathana Zuckermana ztvárnil Kanaďan Jonas Chernick.
Nathana Zuckermana ztvárnil Kanaďan Jonas Chernick. | Foto: Bioscop

Pro Pavláskovou jsou Pražské orgie sedmým celovečerním hraným filmem. Za ty předešlé získala několik ocenění, těšily se také zájmu diváků.

Philip Roth vycházel při psaní novely Pražské orgie z vlastních zážitků. V 70. letech jezdil do Prahy a setkával se s českými zakázanými autory, v 70. a 80. letech poskytoval podporu československým spisovatelům.

V roce 1976 komunistická moc odmítla Rotha do Československa vpustit, vrátil se až v roce 1990. Letos v březnu Philip Roth zemřel ve věku pětaosmdesáti let.

"Philip Roth se těšil, že přijede na premiéru, a já mám trochu pocit viny, že jsem nesehnala finance rychleji, aby se toho dožil. Důvěra, kterou mi dal, je pro mě neskutečným zážitkem a závazkem," uvedla nyní režisérka.

Kromě hlavních rolí Pavlásková obsadila Pavla Kříže, Kláru Issovou, Jiřího Havelku, Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka.

Film produkuje společnost Prague Movie Company Ireny Pavláskové a Viktora Schwarcze. Koproducentem je Česká televize, snímek vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, který poskytl 8,95 milionu korun, a Slovenského filmového fondu.

S premiérou počítá distributor, společnost Bioscop, na podzim příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy