Pavel Liška jede do Cannes. Jako Návštěvník

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 3. 2008 18:40
Český herec hraje ve finském filmu
Pavel Liška online v redakci Aktuálně.cz.
Pavel Liška online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Loni v Cannes zářil Miroslav Krobot v hlavní roli filmu Muž z Londýna Bély Tarra. Letos tu opět bude české barvy hájit český herec. Pavel Liška v hlavní roli finského filmu Návštěvník.

"Film má premiéru na festivalu v Cannes," potvrdil Pavel Liška v online rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zda film poté uvidí i čeští diváci, ale není jisté.

Film vznikl v koprodukci Finska, Estonska, Německa a Velké Británie, natáčel se právě v Estonsku loni v srpnu, září a listopadu. Liška sem odjížděl z natáčení Venkovského učitele, který rovněž usiluje o účast na canneském festivalu.

Pavel Liška online v redakci Aktuálně.cz.
Pavel Liška online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Návštěvník (finsky Muukalainen) se odehrává v první polovině 20. století; jeho hrdinou i vypravěčem je desetiletý chlapec, který žije s matkou na vesnické samotě uprostřed hlubokých lesů.

Chlapec občas navštěvuje ve vězení svého násilnického otce, jinak jeho život plyne v samotě. Pak ale na statek přijede se vzkazem od otce tajemný cizinec, kterého ztvárnil právě Liška. Spolu s ním si tu zahrála i finská herečka Emilia Ikäheimo či malý Rus Vitalij Bobrov.

Film je celovečerním debutem, který natočil jednatřicetiletý Jukka-Pekka Valkeapää, režisér ceněného krátkého filmu The Fall, s kterým se v roce 2004 zúčastnil i českého Fresh Film Festu. "Je to silný a nadčasový příběh o tajemství a zradě, lásce a konfliktu zájmů," zní anotace.

Ve filmu, který Liška charakterizuje jako zvláštní a syrový,  se sice moc nemluví, přesto má za sebou oblíbený herec čerstvě i natáčení postsynchronů ve finštině. "Těch několik vět jsem se učil pořád dokola," říká.

Film distribuuje společnost Wild Bunch, která má na starost i zahraniční distribuci Venkovského učitele.

 

 

Právě se děje

Další zprávy