Život plný dramat. Oscarový režisér Howard pojal film o Pavarottim jako operu

Reuters ČTK Reuters, ČTK
6. 6. 2019 13:49
Americký režisér Ron Howard sice přiznává, že toho o opeře příliš neví, zato drama vycítí už na dálku. A život slavného italského tenoristy Luciana Pavarottiho byl dramat plný.
Pavarottiho typickou árií byla Nessun dorma z Pucciniho Turandot.
Pavarottiho typickou árií byla Nessun dorma z Pucciniho Turandot. | Foto: Decca

Když proto Howard začínal natáčet dokumentární film o dnes již nežijícím králi vysokých c, jak se Pavarottimu přezdívalo, rozhodl se vyprávění opřít zejména o pěvcovy nejslavnější dramatické árie.

Luciano Pavarotti v milánském Teatro alla Scala.
Luciano Pavarotti v milánském Teatro alla Scala. | Foto: Bontonfilm

"O opeře jsem toho moc nevěděl," přiznává Howard. "Ale vždy se rád pustím do látky, která mě fascinuje."

Dokumentární film nazvaný Pavarotti, který právě začínají promítat americká kina a do těch českých vstoupí 11. července, tvoří málo známé záznamy pěvcových recitálů, videonahrávky z rodinného archivu i rozhovory s Pavarottiho blízkými, včetně jeho druhé manželky Nicoletty Mantovaniové.

Součástí snímku jsou též záběry Luciana Pavarottiho s přáteli - rovněž již nežijícími anglickou princeznou Dianou a jihoafrickým prezidentem Nelsonem Mandelou nebo s irským zpěvákem Bonem z rockové kapely U2.

Film rekonstruuje Pavarottiho život od mládí, které tento syn pekaře a amatérského zpěváka strávil ve válečné Itálii a kdy se zajímal především o fotbal, přes jeho začátky ve světě opery, kam prorazil v 60. letech minulého století, až po okamžik, kdy začal být považován za jednoho z nejslavnějších tenoristů všech dob.

"Věděl jsem samozřejmě, že opery jsou velice dramatické, že jeho život byl velice dramatický, a tak mě napadlo, jestli bychom ve filmu nemohli použít některé jeho interpretace konkrétních árií a skrze ně převyprávět jeho příběh," líčí režisér Howard, jak film sestavoval.

"V podstatě jsme postupovali, trochu jako kdybychom o Pavarottim komponovali operu s využitím těchto árií a skvělých záznamů. Jeho recitály byly opravdu strhující," dodává.

Film o Pavarottim začnou česká kina promítat 11. července. | Video: Bontonfilm

Letos pětašedesátiletý Američan Ron Howard je znám především hranými filmy - oscarovou Čistou duší z roku 2001, vesmírným Apollem 13 nebo thrillerem Šifra mistra Leonarda.

Když teď točil o Pavarottim, prý musel napnout všechny síly, aby pochopil, jaký slavný italský pěvec byl a jaké překážky musel v životě překonat.

"Neumíme si představit, jak bylo těžké stát se tenoristou na takové úrovni. To není jen věc toho, že máte nějaký dar, to vyžaduje roky práce, vášně a soustředění," míní Howard.

"Pavarottimu záleželo na jídle, na ženách, na lásce. Myslím, že ve všem ho nakonec poháněla právě vášeň," dodává režisér.

Luciano Pavarotti při zkoušce na recitál s klavíristou Leonem Magierou.
Luciano Pavarotti při zkoušce na recitál s klavíristou Leonem Magierou. | Foto: Ira Nowinski, Decca

Luciano Pavarotti zemřel na rakovinu roku 2007, bylo mu 71 let. Výrazně se zasloužil o popularizaci klasické hudby mezi širší veřejností, což dokázal mimo jiné vystoupeními ve sportovních halách nebo účinkováním s popovými a rockovými celebritami. Za to ale sklízel kritiku od konzervativnějších posluchačů.

Rodák z Modeny po studiích pedagogiky působil dva roky jako učitel náboženství a tělocviku na základní škole, krátce se živil jako pojišťovací agent.

Od roku 1956 chodil na soukromé hodiny zpěvu, v opeře debutoval o pět let později coby Rudolf v Pucciniho Bohémě.

Luciano Pavarotti.
Luciano Pavarotti. | Foto: Decca

Od konce 60. let již byl srovnáván se slavnými tenory minulosti - stejně jako jeho idolové se také Pavarotti téměř výhradně zaměřoval na italský repertoár.

Mezi jeho nejznámější role patřili Cavaradossi v Pucciniho Tosce, Radames ve Verdiho Aidě nebo Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky.

Pavarottiho zvlášť charakteristickým kusem pak byla árie prince Kalafa Nessun dorma z třetího dějství Pucciniho opery Turandot.

 

Právě se děje

Další zprávy