Paul Greengrass se chystá oživit Orwellova Velkého bratra

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 11. 2014 11:25
Tvůrce nezaměnitelných příběhů o elitním ex-agentovi Jasonu Bourneovi vrátí na filmová plátna ikonický román George Orwella.
Richard Burton jako Velký bratr ve filmu 1984 z roku 1984.
Richard Burton jako Velký bratr ve filmu 1984 z roku 1984. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Britský režisér Paul Greengrass, který se proslavil díky filmům o elitním ex-agentovi Jasonu Bourneovi (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum), má natočit novou filmovou adaptaci románu George Orwella 1984. Herecké obsazení zatím není známo.

Orwellův antiutopický román, který do obecné mluvy vnesl pojem Velkého bratra jako synonymum pro mechanismy narušování soukromí, převedl na filmové plátno zatím nejúspěšněji právě v roce 1984 režisér Michael Radford.

Svobodomyslného Winstona Smithe si tehdy zahrál John Hurt, jeho partnerku Suzanna Hamilton, Velkého bratra Richard Burton. Film má vizuálně neuvěřitelně tísnivou atmosféru totalitní říše. Zajímavostí je, že hudbu k němu složila tehdy velmi populární kapela Eurythmics.

Nový pokus o natočení příběhu cenzora Winstona Smithe z Ministerstva pravdy má podniknout Greengrass ve spolupráci s producentem Scottem Rudinem, z jehož dílny pochází například životopisný snímek o zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi The Social Network.

Greengrass s Rudinem spolupracoval také na svém zatím posledním filmu Kapitán Phillips, který byl loni nominován na Oscara. Dvojice má rovněž spojit síly u dalších chystaných filmových počinů, včetně životopisného snímku o Martinu Lutherovi Kingovi s názvem Memphis.

Britský filmař natočil několik dalších kladně hodnocených snímků, jako jsou Krvavá neděle nebo Let číslo 93. Nyní údajně pracuje na dalším filmu o elitním tajném agentovi Jasonu Bourneovi, opět s Mattem Damonem v hlavní roli.

 

Právě se děje

Další zprávy