Pátým X-Menům to víc myslí, ale míň vydělává

Kamil Fila Kamil Fila
6. 6. 2011 20:55
Nejnovější film je nejlepší, ale start měl nejslabší
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pátý film s comicsovými mutanty X-Meny měl o uplynulém víkendu usnadněnou pozici, protože šlo o jedinou velkou premiéru týdne. Přesto nakonec tržby snímku s astronomickým rozpočtem 160 milionů dolarů nebyly takové, jaké asi tvůrci chtěli.

Suma 56 milionů dolarů z 3641 kin a zhruba 6900 pláten představuje trochu problematický start. Nyní záleží hlavně na pozitivní šuškandě mezi diváky, jaká bude návštěvnost v dalších týdnech.

Čtěte také:
Recenze: Noví X-Men mísí bondovku s otázkami genocidy
X-Men 1-4: A už jsi někdy zkusil nebýt mutantem?
Svalnatý vykastrovaný Wolverine vrací X-Men zpátky

Předchozí díly každopádně utržily víc. První díl z roku 2000 sice nominálně méně, 54 milionů -  ale k nim je nutné započít inflaci, která by v přepočtu dnes vytvořila sumu 79 milionů. Druhý díl X-Men: United z roku 2003 pak nasbíral 85,6 milionů a třetí X-Men: The Last Stand z roku 2006 rekordních 102,7 milionu. Čtvrtý díl z roku 2009 věnovaný pouze postavě Wolverina se oficiálně nezapočítává do série, ale finančně na tom byl při premiéře také skvěle s 85 miliony.

Foto: Bontonfilm

Analytici soudí, že problém slabšího startu pětky může být právě v tom, že v První třídě Wolverine chybí. Zádrhel „nových" X-Menů je podle nich i v tom že jsou paradoxně „staří". Jednak se série lehce vyčerpala, jednak se odehrává v minulosti před událostmi předchozích filmů. Spekuluje se i o tom, zda mělo na výsledky vliv rozhodnutí, že film není ve 3D. Tento formát pomohl k lepšímu startu i méně známému superhrdinovi Thorovi (65,7 milionu).

Objevují se i vysvětlení, že X-Men: First Class jsou zkrátka film příliš náročný, příliš inteligentní a příliš konverzační - v tom se nakonec nejvíc podobá nedávným Watchmenům, kteří měli prakticky shodné otvírací tržby. Stejně jako Watchmeni rozvíjejí X-Meni vizi alternativní historie a zapojují comicsové superhrdiny do éry studené války.

Aniž to působí směšně

First Class (jež se od minulého týdne hraje i v Česku pod titulem První třída) je každopádně nejlépe hodnoceným dílem série mezi angloamerickými recenzenty. Podle záznamů databáze Rottentomatoes na první díl vyšlo 82 procent kladných recenzí (ze 154 textů vyšlo průměrné hodnocení 7, 2 bodů z 10) a na druhý díl dokonce 84 procent kladných recenzí (222 článků, z nichž vychází průměr 7, 4 bodů).

Foto: Bontonfilm

Tyto díly, jež natočil režisér Bryan Singer, byly označovány za revoluci v dějinách comicsových filmů - dokázaly, že superhrdinové mohou být pojímáni seriózně, aniž to působí směšně.

Třetí a čtvrtý díl ovšem cílily více na teenagery. Trojka pak měla už jenom 57 procent kladných recenzí (z 228 článků průměr 5,9 bodů) a čtvrtý Wolverine pouhých 37 procent kladných ohlasů z 246 recenzí s bodovým průměrem 5,1.

První třída nyní oslňuje 87 procenty kladných recenzí s hodnocením kolem 7,4 bodu. Recenzí je zatím 190 a budou přibývat. Pod dotyčnými statistikami je možné představovat si ledacos; podstatný je konsensus, že zatím poslední film z x-menovského vesmíru má silný a znamenitě vystavěný scénář, stylovou režii i působivé herecké výkony.

Jen málokdy se podobná adjektiva užívají u primárně zábavných filmů pro teenagery; X-Meni jsou ovšem výjimka. Například David Germain z Associated Press napsal, že „výsledkem je jedna z nejlepších adaptací comicsů nakladatelství Marvel, kde se mísí, akce, humor a retro styl 60. let, jenž je zároveň lehce ulétlý a sexy. A to vše je zarámováno do revizionistické historické lekce, v níž jsou X-Meni v centru kubánské raketové krize."

Foto: Bontonfilm

Podle Rafera Guzmana z Newsday jde o „první comicsový film of roku 2008, kdy vznikl batmanovský Temný rytíř, který má na mysli i něco jiného než marnotratné efekty a vysoko nastavené decibely". Má tím na mysli nejen válečný politický kontext, ale i podtexty ohledně mutantské jinakosti - které dříve byly paralelou k homosexualitě a nyní k  holocaustu.

Lisa Schwarzbaum z týdeníku Entertainment Weekly se rozplývá především nad herci: „James McAvoy a Michael Fassbender jsou castingovým triumfem. Tito dva mají opravdu hvězdný magnetismus, individuálně i společně.  Jsou chladně nad věcí, a přitom intenzivní, přívětiví a neafektovaní, hraví i smrtelně vážní."

Objevují se samozřejmě i výtky, ale všechny respektují odvahu tvůrců dělat comicsy jinak. Například James Berardinelli z ReelViews píše: „Je to podivně umluvený film, který se snaží nadhodit několik filozofických témat. Ta by ovšem byla zajímavější, kdybychom si nebyli vědomi, jak s nimi bude nakládáno v následné trilogii - tedy již existujících dílech odehrávajících se časově po First Class."

Foto: Aktuálně.cz

Jednou z vyloženě otrávených publicistek byla Karina Longworth z týdeníku Village Voice. Podle ní film „postrádá jediný zapamatovatelný vtip nebo výrazný obraz. First Class je příliš ledabylý a bez vášně, jakou by si série zasloužila pro své vzkříšení".

Nepříliš úspěšný rok

Na druhé místo odsunuli X-meni minulého vítěze, Pařbu v Bangkoku. Recenzenty nepříliš dobře přijaté pokračování naopak skvělé hodnocené komedie Pařba v Las Vegas si připsalo 32,4 milionu. Třetí Kung Fu Panda 2 utržila svém druhém víkendu 24,3 milionu a za 11 dní tak dosáhla přesně na hranici 100 milionů dolarů

Také pátí X-Meni každopádně budou film, který se v domácích tržbách přehoupne přes 100 milionů dolarů. Letos zatím takových je jenom deset a dva se drží u této hranice. První je doposud pátý díl jiné série: Rychle a zběsile (Fast Five), který jako jediný snímek roku má už přes 200 milionů. Druzí jsou Piráti z Karibiku 4 se 190 miliony. Ti ovšem válcují kina hlavně v zámoří. Zatímco Fast Five má ze zahraničí 366 milionů, Piráti celých 600 milionů. Zdá se tedy, že mají šanci vyšplhat se až k  miliardovým tržbám.

Foto: Aktuálně.cz

Třetí příčku má překvapivě zmíněné pokračování Pařby ve Vegas, které se dostalo na 186 milionů v USA a 155 milionů ze všech ostatních zemí.  I tento rok se tedy nejúspěšnějšími filmy stávají různá pokračování.

V první desítce se ještě nachází Kung Fu Panda 2, která zapadá do druhého trendu - animovaných filmů pro celou rodinu. Z těch se do první desítky dostaly ještě tituly Rio (o papouškovi, který neumí létat), Rango (o chameleonovi na Divokém západě) a Hop (o velikonočním zajíčkovi, který chce být rockovou hvězdou).

Z comicsových filmů se na třetím místě drží zatím Thor (168 milionů doma, 358 v zámoří) a dvanáctý je Zelený sršeň (98 mil doma, 130 v zahraničí).

Nejúspěšnějším hercem roku je jednoznačně Johnny Depp, který účinkuje v Pirátech z Karibiku a v animáku Rango nadaboval ústřední postavičku. Druhým je Bradley Cooper, který hraje jednoho z opilců v Pařbě v Bangkoku a hlavní roli superinteligentního spisovatele v thrilleru Všemocný (14. příčka letošního žebříčku).

Celkově zatím letošní rok není pro studia v USA příliš úspěšný.  Loni i předloni v amerických kinech utratili diváci za lístky přes 10, 5 miliardy dolarů. Letos, skoro v půlce roku, zatím jenom 4, 1 miliardy. Hodně se ale očekává od závěrečných dílů Harryho Pottera a ságy Twilight; zaručeným hitem bude třetí díl Transformers a druhý díl animáku Auta.

Slušné tržby se očekávají  od comicsu Captain America, trojrozměrných Šmoulů či Zrození planety opic; všech se dočkáme ještě v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy