Pátý Nordfest otevře Hamlet podle Kaurismäkiho

Kultura Kultura
27. 1. 2012 10:27
Festival nabídne hnutí Dogma i novinky ze severu
Melancholia
Melancholia | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od 2. do 12. února proběhne v pražském kině Evald přehlídka současných skandinávských filmů Nordfest, která navazuje na akci Týden severských filmů. Letošní, pátý ročník nabídne během jedenácti dnů dvacet tři snímků z Dánska, Norska, Švédska, Finska a Islandu.

Foto: Aktuálně.cz

Přehlídku 2. února zahájí slavnostní premiéra tragikomedie Hamlet podniká (1987) v režii finského filmaře Akiho Kaurismäkiho. Moderní adaptaci Shakespearovy hry doplní na Nordfestu další dva starší Kaurismäkiho tituly: němý film s mezititulky oceněný na Berlinale o manželském trojúhelníku Juha (1999) a snímek nominovaný na Oscara Muž bez minulosti (2002) líčící s černým humorem osudy netypického hrdiny, který je po příjezdu do Helsinek přepaden, ztratí paměť a je prohlášen za mrtvého.

Mini profil Akiho Kaurismäkiho uzavře jeho nejnovější titul - oceněná tragikomedie plná optimismu a jemného humoru z Francie Le Havre (2011) o osudech sympatického čističe bot.

Další mini profil je věnován uznávané dánské režisérce Susanne Bierové, jejíž tvorba bude zastoupena třemi dramaty o mezilidských vztazích: Bratři (2004), Po svatbě (2006) s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli a oscarovým vítězem Lepší svět (2010).

Dánskou kinematografii reprezentují zakladatelé Manifestu Dogma. Od dánského enfant terrible Larse von Triera festival promítne dobové drama z 30. let na téma otroctví Manderlay (2005), komedii Kdo je tady ředitel? (2006), kontroverzní horor Antikrist (2009) loňské drama o konci světa Melancholia (2011); chybět nebude ani zábavný dokument Pět překážek (2003).

Ať vejde ten pravý
Ať vejde ten pravý | Foto: Aktuálně.cz

Od Thomase Vinterberga bude uveden komický snímek Když se muž vrací domů (2007) a bratsrské drama Submarino (2010). Kolekci dánských filmů pak uzavře vítězný snímek 43. karlovarského festivalu - snímek Henrika Rubena Genze Ukrutně šťastni (2008) vyprávějící o svérázných lidech a jejich podivných vztazích na dánském maloměstě.

Za Švédsko se představí Lukas Moodysson a jeho snímek o rodičích a dětech Mamut (2009), netradiční upírský horor podle bestselleru Johna Ajvida Lindqvista Ať vejde ten pravý (2008) v režii Tomase Alfredsona ze zasněženého švédského sídliště.

Norsko je zastoupeno tragikomedií Na sever (2009), jíž sami tvůrci charakterizují jako „antidepresivní off-road movie", adaptací populárního detektivního románu Jo Nesba Lovci hlav (2011), komedií o partnerských vztazích oceněnou na loňském festivalu v Sundance Happy Happy (2010) a černou komedií o partě handicapovaných lidí Kurz negativního myšlení (2006).

Hamlet podniká
Hamlet podniká | Foto: Aktuálně.cz

Islandská kinematografie nabídne dvě tragikomedie - snímek okořeněný drsným humorem Dobré srdce (2009) a autobiografický film Mama Gógó (2010) od kultovního islandského filmaře Fridrika Thór Fridrikssona zachycující osudy režiséra, který právě dokončil další propadák.

Jednotlivé vstupné na filmové představení činí 110 korun. Součástí programu budou doprovodné akce. Kromě diváckých soutěží se v kině Evald uskuteční tři přednášky vedené odborníky o cestování doplněné o besedy s diváky. Ty budou začínat vždy od 18:30 a vstup na ně bude zdarma. Chybět nebude ani ochutnávání oblíbeného nápoje seveřanů - cideru.

Více o programu festivalu na www.nordfest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy