Partička a Viewegh. Petr Nikolaev zfilmuje Vybíjenou

ČTK ČTK
19. 8. 2014 10:45
Režisér Báječných let pod psa se vrací k předloze jednoho z komerčně nejúspěšnějších českých spisovatelů Michala Viewegha. Do hlavních rolí obsadil Michala Suchánka, Richarda Genzera a Ondřeje Sokola.
Michal Viewegh.
Michal Viewegh. | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Režisér Petr Nikolaev se po letech vrátil ke komediálnímu žánru a opět k předloze jednoho z bestsellerů Michala Viewegha. Tento týden začal natáčet komedii Vybíjená podle knihy tohoto autora.

V roce 1997 Nikolaev debutoval právě adaptací Vieweghových Báječných let pod psa. "Už tehdy to byla vítaná příležitost podívat se na minulost s odstupem a humorem. V tom se současné setkání s látkou Michala Viewegha neliší. Poslední filmy, které jsem dělal, byly dost vážné, a tak se na natáčení komedie těším a doufám, že se diváci v kině zasmějí," podotkl Nikolaev. Autorem scénáře je Miroslav Oščatka, který s ním spolupracoval na předchozím krimidramatu Příběh kmotra a dokumentárním dramatu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů.

Román Vybíjená vydal jeden z nejčtenějších domácích autorů současnosti v roce 2004. V několika časových rovinách vypráví příběh spolužáků a začíná na abiturientském srazu gymnázia.

V centru příběhu jsou kamarádi Jeff, Skippy a Tom, které životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště - staromládeneckého doupěte, které se pro ně stává útočištěm podle toho, jak získávají či ztrácejí životní partnerky. Jejich protipólem jsou třídní kráska Eva a ošklivka Hujerová, které schopnost sebeironického nadhledu umožní přežít ve světě krásných i najít vlastní cestu ke štěstí.

V úloze tří kamarádů se objeví trio z televizního seriálu Partička - Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. S tímto nápadem přišel producent Rudolf Biermann. V úloze krásky Evy se ve dvou časových rovinách vystřídají dvě české modelky - Simona Krainová a Linda Bartošová. Pro Krainovou role znamená návrat před filmovou kameru.

"Jsem nadšená hlavně proto, že se setkám po dvaceti letech s Lukášem Vaculíkem. Už jsem ani nepočítala s tím, že se k filmu někdy vrátím. O to jsem raději, že jsem tuto nabídku dostala," uvedla Krainová, která se s Vaculíkem objevila ve filmu Kamarád do deště II. Vaculík ve Vybíjené ztvární profesora, který Evě významně vstoupí do života. Glosátorku života Hujerovou vytvoří Simona Babčáková.

Filmy podle literární předlohy Michala Viewegha patří k nejúspěšnějším titulům posledních dvou desetiletí. Divácky nejnavštěvovanější adaptací jsou Vejdělkovi Účastníci zájezdu (834 708 diváků), Román pro muže Tomáše Bařiny (584 425 diváků), Renčův Román pro ženy (584 382 diváků) a Hřebejkův Nestyda (582 369 diváků). Pod všemi je jako producent podepsán Rudolf Biermann.

Nikolaevovi je téma Vybíjené blízké i proto, že jeho absolventský film z FAMU se jmenoval Večer dospělosti a jeho první část se odehrávala na maturitním večírku. "Další dvě části tvoří setkání maturantů po pětadvaceti a padesáti letech. To téma mně asi bylo souzeno," dodal.

Film uvede do kin společnost Falcon na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy