Část Paříže zažívá karanténu ve stylu 40. let, zůstaly tam válečné kulisy

ČTK Reuters ČTK, Reuters
26. 3. 2020 9:58
Pro část obyvatel pařížské čtvrti Montmartre je celostátní karanténa o něco zvláštnější než pro zbytek Francie. Prožívají ji v prostředí přetvořeném do stylu 40. let minulého století, upozorňuje agentura Reuters. V místních ulicích zůstaly kulisy z natáčení historického filmu, které přerušilo náhlé vyhlášení povinné izolace obyvatelstva.

Ačkoli herci a všichni filmaři zmizeli, v ulicích Rue Berthe, Rue des Trois-Frères a Rue Androuet nedaleko baziliky Sacré-Coeur jsou na zdech stále plakáty s válečnou propagandou nacistického Německa i socialistické agitace.

Zůstalo také několik falešných průčelí obchodů v dobovém stylu, například zlatnictví nebo krejčovství, a německé značky na ulicích ukazující cestu ke zdravotnickým zařízením. Dokonce i projíždějící policisté, kteří dohlížejí na dodržování karantény, se zastavili, aby se před dekorací vyfotili.

Kulisy byly nainstalovány kvůli natáčení snímku Adieu Monsieur Haffmann (Sbohem, pane Haffmanne), který se odehrává v Paříži okupované Němci. Tvůrci filmu, v němž budou účinkovat Daniel Auteuil, Gilles Lellouche nebo Sara Giraudeauová, materiál nestihli včas uklidit po ohlášení karantény.

Francouzský prezident Emmanuel Macron o jejím zavedení informoval obyvatele minulé pondělí večer a omezení pohybu začalo platit další den v poledne.

Snímek francouzského režiséra Freda Cavayého vzniká adaptací stejnojmenné divadelní hry a vypráví o židovském zlatníkovi Josephu Haffmannovi, který je nucen se za války skrývat před nacisty.

"Kdyby čistě náhodou Paříž pod karanténou nebyla dostatečně dezorientující: moje čtvrť byla používána pro natáčení filmu, když začala povinná izolace. Teď zůstal celý blok zaseklý v roce 1941," napsal na Twitteru místní obyvatel Tim McInerney. "V tomhle 18. pařížském obvodu jsou obyvatelé uzavření… v roce 1941," komentoval kuriózní situaci web Huffington Post.

Paříž byla okupovaná nacisty od června 1940. Francouzská vláda se přesunula do Vichy a na hlavní město dohlížela vojska wehrmachtu. Byl vyhlášen zákaz nočního vycházení, vznikl přídělový systém na jídlo a rychle se dostavil nedostatek uhlí na topení.

Židé v Paříži museli nosit žluté hvězdy. Francouzská policie jich dle německých rozkazů tisíce zatkla a poslala do koncentračních táborů.

 

Právě se děje

Další zprávy