Parallax uvede 3D film od Godarda, Greenawaye a Pery

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 13. 1. 2014 20:25
Stereoskopické filmy uvede festival Parallax.
3x3D
3x3D | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival Parallax zaměřený na stereoskopický 3D video-art a S3D film, který se v pražském kině Lucerna uskuteční 17. a 18. ledna, nabídne i českou premiéru 3D filmu režiséra Jeana-Luca Godarda, na kterém se podílel s neméně proslulým Peterem Greenawayem a portugalským filmařem Edgarem Pêrou.

"Snímek s názvem 3x3D nebude v běžné distribuci a bude uveden pouze na tomto exkluzivním svátku stereoskopie v kině Lucerna," oznámil jeden z organizátorů přehlídky Jan Gregar.

"Dílo složené ze tří krátkých snímků je unikátní z mnoha důvodů. Především Godard je tvůrcem, který se zasazuje o proměnu kinematografie jako fenoménu. Každý jeho projekt s sebou nese nějakou inovaci v rámci žánrů i média," řekl mluvčí festivalu Ondřej Cakl.

Snímek vznikl na zakázku v rámci s projektem Evropské město kultury, jímž předloni byl portugalský Guimares. "Tamní radní si objednali stereoskopický snímek a oslovili zmíněné tři filmaře. Co do obsahu měli volnou ruku, ovšem hlavním tématem byla reflexe času, historie a kulturních hodnot a způsob jejich transformace do budoucna," dodal Cakl.

Festival s velmi specifickou dramaturgií uvede během dvou dnů i mnoho dalších trojrozměrně natočených filmů a video-snímků. "Půjde o krátkometrážní experimenty evropských umělců propojující tvorbu etablovaných profesionálů s projekty nadšeneckými a amatérskými," uvedl Gregar.

Podle něj toto stereoskopické matiné překročí hranice běžného filmového festivalu svým angažovaným přístupem k stereoskopii samotné.

Podle organizátorů přehlídky 3D postupy momentálně ve filmové tvorbě pro kina fungují jako vizuální atrakce. Málo pozornosti se už ale věnuje serióznějším úvahám o využití, vývoji a dopadu S3D technologií. Už od prvního ročníku bylo proto cílem Parallaxu zajistit nikoliv pouhý maraton 3D filmů, ale spíš soustředěné setkání s fenoménem stereoskopického 3D.

Dvě dramaturgicky odlišná diskusní fóra jsou proto rovnocennou částí programu, neplní tu pouze doprovodnou funkci. Na tom prvním se 17. ledna uskuteční prezentace a rozbor promítaných filmů s jejich tvůrci a specialisty ve 3D technologiích. Druhý den bude věnován diskusi o dalších možnostech vývoje 3D zobrazovacích technologií, a to nejen na poli filmu a video-artu.

Trailer de 3x3D (HD)
Trailer de 3x3D (HD)

"Mezi hosty festivalu budou totiž zajímavé osobnosti z oboru. Například Douglas Pritchard z Velké Británie, autor projektu Scottish Ten, který dokázal vytvořit adekvátní 3D sken skotských chráněných krajinných oblastí, či Ludger Pfanz z Německa. Ten v Praze poprvé představí svůj dlouhodobý plán Future Design, jakousi platformu pro reflexi a rozvoj vstupu 3D technologií do každodenního života.

Parallax byl vůbec prvním českým festivalem zaměřeným výhradně na stereoskopické 3D filmy a video-art. První ročník proběhl v roce 2011. Jako většinu akcí Mezinárodního centra pro umění a nové technologie (CIANT Praha) ho navštěvují především milovníci experimentálního umění, new media artu a diváci s hlubším zájmem o vizuální umění a technologický vývoj s ním spojený.

 

Právě se děje

Další zprávy