Papež může v Německu skákat na tyči

BBC, kul
4. 5. 2006 15:00
Mnichov - Německá MTV odvysílala 1. díl animovaného seriálu Popetown. Papež tu vystupuje jako vzteklé děcko a skáče na pérující tyči ve tvaru kříže.

Biskupové z Bavorska, rodiště papeže Benedikta XVI., tvrdí, že satirický seriál Popetown uráží katolíky, a dali podnět k jeho zákazu. Marně; soud pár hodin před vysíláním animovaný seriál povolil.

Seriál Popetown vznikl v roce 2002 na zakázku BBC, která se ho však nakonec rozhodla nevysílat. Šéfové BBC se obávali, že by se desetidílný animovaný seriál z fiktivního Vatikánu mohl dotknout katolíků. Premiéru měl tak měl v červnu 2005 na Novém Zélandu; v Británii a Austrálii seriál na DVD.

Foto: www.popetown.com

Seriál ironizuje náboženské obřady a  pravidelně zachycuje obtloustlého papeže skákajícího na tyči ve tvaru kříže přes Svatopetrské náměstí v Římě; jindy mluví dívčím hlasem a obklopuje se hračkami, nebo zrovna nedbá o hygienu. Protože se zdá nesvéprávný, musí se o něj starat otec Nicholas.

"Katolická víra a katolická církev jsou tu vystavovány posměchu, který nelze ospravedlnit svobodou názoru, uměleckého vyjádření, tisku ani vysílání," uvedla před vysíláním v prohlášení mnichovská a freisinská arcidiecéze. Seriál se nelíbí ani některým poslancům Bundestagu.

Zástupci MTV se nechali slyšet, že zatím odvysílali právě jen jednu epizodu a poté posoudí reakce diváků.  "Učiníme rozhodnutí založené na diváckém ohlasu," uvedl mluvčí MTV v Berlíně Mats Wappmann.

Foto: www.popetown.com

Zástupci televize dodali, že byli na odpor připraveni, ale tak intenzivní reakce katolické církve je přesto překvapila.

MTV rovněž pozvala zástupce církve, nejmenované politické strany mladých a diváků, aby po středečním odvysílání první epizody diskutovali o seriálu v televizní debatě.

Hlasy hlavních postav namluvili v původní verzi komici Matt Lucas, Bob Mortimer, Ruby Waxová a Mackenzie Crook. Posledně jmenovaný, který hrál jednu z hlavních rolí v seriálu The Office, rovněž napsal některé epizody.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy