Pandy jedou do Cannes reprezentovat český film

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 4. 2013 12:31
Animovaný snímek Matúše Vizára bude uveden v sekci Cinéfondation
Foto: Nutprodukce

Praha - Animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára bude reprezentovat český i slovenský film na filmovém festivalu v Cannes. Byl vybrán z více než patnácti set titulů do sekce Cinéfondation, jedné z prestižních soutěží krátkých filmů na světě.

"Je pro nás příjemné překvapení, že se Pandy dostaly do Cannes. Animované filmy se na tomto festivalu neobjevují příliš často," uvedl producent Peter Badač. Domnívá se, že se tam Pandy dostaly především pro svou univerzální srozumitelnost a originalitu. Snímek zachycuje hru o život populárního černobílého medvídka vystaveného "chamtivým a voyeuristickým choutkám lidí", které jdou ruku v ruce s paradoxní lidskou představou o ochraně zvířat a pestrosti zvířecích druhů.

Desetiminutová chuťovka Pandy je debutem Matúše Vizára, slovenského filmaře, výtvarníka a ilustrátora deníku SME. Studoval na Katedře animované tvorby na pražské FAMU, ve svém debutu byl kromě režie autorem scénáře i vizuálního stylu.

"Během přípravných testů mi vyšlo, že minimálně v každé sekundě se musí objevit nový obrázek, který vystřídá ten předcházející. Nakreslit to zabralo dost času. Výroba trvala přes dva roky," uvedl.

Pandy nezůstanou jen v Cannes, zúčastní se také světového festivalu animovaného filmu v Annecy, čeští diváci budou mít možnost snímek zhlédnout v květnu na přehlídce AniFilm v Třeboni.

Před čtyřmi roky vyhrála Bába

Českým studentským filmům se v současnosti daří. V posledních letech soutěžily v Cannes snímky Tamybelles a Cagey Tigers, před čtyřmi lety se Zuzaně Špidlové s filmem Bába dokonce podařilo zvítězit právě v sekci Cinéfondation.

"Z naší produkce se v roce 2011 zadařilo filmu Graffitiger, který byl nominován na studentského Oscara a získal Cenu Magnesia za nejlepší studentský film," podotkl Badač.

Společnost Nutprodukce stojí také za realizací nedávno odvysílané minisérie Hořící keř pro HBO. I na novém polsko-českém filmu oscarové režisérky Agnieszky Hollandové bude participovat. "Půjde o koprodukční thriller podle knihy polské autorky Olgy Tokarczukové," dodal producent Tomáš Hrubý.

Dalším projektem bude snímek mapující život zpěvačky Evy Olmerové od scenáristy Hořícího keře Štěpána Hulíka. Bude ho režírovat přední tvůrce reklam Martin Krejčí. Oba by se měly v kinech objevit do roku 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy