Pandemie dál odsouvá filmové premiéry. Nová bondovka přijde do kin až příští rok

Reuters Kultura Reuters, Kultura
3. 10. 2020 0:08
Premiéra nejnovějšího dílu ságy o Jamesi Bondovi nazvaného Není čas zemřít byla odložena na duben 2021. V pátek večer to oznámili tvůrci. Filmovému průmyslu se v době pandemie koronaviru nedaří přilákat do kin dost diváků.
Není čas zemřít je posledním filmem, v němž Jamese Bonda hraje Daniel Craig.
Není čas zemřít je posledním filmem, v němž Jamese Bonda hraje Daniel Craig. | Foto: Eon Productions

Firmy MGM a Universal Pictures hodlaly novou bondovku uvést do kin 11. listopadu. Teď producenti Barbara Broccoliová a Michael G. Wilson oznámili, že se rozhodli s premiérou počkat, "aby film mohli v kinech vidět diváci po celém světě".

"Chápeme, že odložením premiéry zklameme fanoušky, přesto se těšíme, až se s nimi o Není čas zemřít podělíme příští rok," vzkázali tvůrci na Twitteru.

K odložení nové bondovky dochází poté, co ani několik velkorozpočtových filmů nedostalo zpět do kin diváky v dostatečných počtech, v jakých chodili před vypuknutím pandemie koronaviru v polovině března. Od té doby jsou také v největších amerických městech jako New York nebo Los Angeles stále zavřená kina.

Kromě nové bondovky již byly na příští rok odloženy akční filmy Black Widow a Top Gun: Maverick nebo nová verze muzikálu West Side Story od režiséra Stevena Spielberga.

Sága o tajném agentovi 007 s povolením zabíjet Jamesi Bondovi, která existuje 58 let, patří k nejlukrativnějším filmovým značkám světa. Poslední snímek Spectre z roku 2015 celosvětově utržil 880 milionů dolarů, předešlé Skyfall z roku 2012 dokonce přes miliardu.

Novinka Není čas zemřít má odhadovaný rozpočet 200 milionů dolarů a je posledním filmem, v němž Jamese Bonda hraje Daniel Craig. Ten v roli debutoval roku 2006 snímkem Casino Royale.

Snímek měl mít původně premiéru už v listopadu 2019, když však původně zamýšleného režiséra Dannyho Boylea nahradil Cary Joji Fukunaga, premiéra se přesunula na duben 2020, a kvůli koronaviru pak na listopad.

Fukunaga je autorem válečného dramatu Bestie bez vlasti, adaptace románu Jana Eyrová nebo první řady detektivního seriálu Temný případ.

Natáčení poznamenalo několik nepříjemností. Jeden ze členů štábu utrpěl zranění při výbuchu v britských studiích Pinewood. Daniel Craig si zase během kaskadérského kousku na Jamajce zranil kotník, a kvůli tomu musel podstoupit menší chirurgický zákrok.

Ve filmu již James Bond skončil aktivní službu a užívá si odpočinku na Jamajce, kde jej vyhledá starý přítel Felix Leiter ze CIA s prosbou o pomoc. Zpočátku zdánlivě jednoduchá mise, v níž jde o záchranu uneseného vědce, se zkomplikuje, když Bond narazí na nevyzpytatelného zločince disponujícího ničivou technologií.

Zločince ztvárnil Rami Malek, oceněný Oscarem za roli Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Ralph Fiennes hraje šéfa tajné služby Garetha Malloryho čili M, Naomie Harrisová ztvární Moneypenny, Ben Whishaw si zopakuje roli vědce Q. Dále ve snímku účinkují Jeffrey Wright coby agent CIA Felix Leiter, Léa Seydouxová v roli Madeleine Swannové či Rory Kinnear jako Bill Tanner z tajné služby MI6.

Novou bondovku Není čas zemřít kina uvedou 19. listopadu. | Video: Forum Film

Novou agentku s číslem 007, které dříve patřilo Bondovi, zpodobí Lashana Lynchová.

Nová bondovka bude již několikátou, která má v názvu slovo zemřít nebo smrt - to byl případ Žít a nechat zemřít ze 70. let minulého století a titulů Zítřek nikdy neumírá či Dnes neumírej z přelomu tisíciletí. No Time to Die, jak zní anglický název filmu, se jmenoval již snímek o válečných zajatcích z roku 1958.

 

Právě se děje

Další zprávy