V seriálu Pán prstenů budou hrát hvězda Hry o trůny nebo slovenská Američanka

Reuters Kultura Reuters, Kultura
15. 1. 2020 11:38
Amazon Studios, filmová odnož společnosti Amazon.com, představila obsazení svého očekávaného televizního seriálu ze světa Pána prstenů. V projektu, který se začne natáčet příští měsíc na Novém Zélandu a určen je pro streamovací službu Amazon Prime Video, budou účinkovat dva herci známí z Hry o trůny.
Joseph Mawle ve Hře o trůny hrál Benjena Starka.
Joseph Mawle ve Hře o trůny hrál Benjena Starka. | Foto: HBO

Právě úspěch této fantasy od HBO bývá zahraničními novináři označován za vzor, který chce Amazon s Pánem prstenů zopakovat.

Seriál, jenž se s rozpočtem přes jednu miliardu dolarů podle časopisu Hollywood Reporter stane nejdražším televizním projektem všech dob, bude dějově předcházet událostem ze Společenstva Prstenu, prvního dílu třísvazkového eposu J. R. R. Tolkiena zasazeného do fiktivní Středozemě.

V úterý Amazon představil prvních patnáct herců. Jsou mezi nimi Angličan Robert Aramayo, který ve Hře o trůny ztvárnil mladého Neda Starka, a Joseph Mawle. Ten ve stejném seriálu zpodobil Nedova mladšího bratra Benjena Starka.

Dále budou v Pánovi prstenů účinkovat šestatřicetiletý Velšan Owain Arthur známý z působení v Královské shakespearovské společnosti, íránská rodačka Nazanin Boniadi ze seriálu Ve jménu vlasti, Australan Tom Budge nebo Velšanka Morfydd Clarková.

Roli dostane také šestadvacetiletá Slovenka narozená v USA Ema Horvath. Debutovala před třemi roky jako Shell v psychologickém hororu Like.Share.Follow vyrobeném společností Blumhouse.

"Horvath přijela do Los Angeles studovat scenáristiku. Možnost zúčastnit se konkurzu na Like.Share.Follow dostala, když v Blumhouse pracovala jako stážistka," uvádí ve svém životopisu.

Podle pět let starého článku v časopisu The Harvard Crimson se budoucí herečka "z legrace" přihlásila na Harvard, kam byla ke svému překvapení přijata. Na škole pak v letech 2012 až 2016 studovala herectví. Také začala psát scénář o slovenských imigrantech, ve kterém vycházela ze zkušeností vlastních rodičů.

Ema Horvath ve filmu Like.Share.Follow.
Ema Horvath ve filmu Like.Share.Follow. | Foto: Blumhouse Productions

Vloni Horvath ztvárnila hlavní roli v dalším hororu The Gallows Act II. Nedávno byla obsazená také do sci-fi dramatu Don’t Look Deeper, které vzniká pro chystanou mobilní streamovací platformu Quibi.

"Je nám ctí, že po rozsáhlém celosvětovém hledání talentů můžeme představit první skupinu vynikajících herců, kteří v seriálu budou účinkovat," uvádějí J. D. Payne a Patrick McKay, kteří budou ve štábu Pána prstenů sloužit jako takzvaní showrunneři, tedy vedoucí scenáristé a osoby odpovědné za každodenní tvorbu.

"Tyto mimořádně talentované ženy a muži jsou víc než herci. Jsou nejnovějšími členy naší stále se rozrůstající tvůrčí rodiny, která neúnavně pracuje na tom, aby pro fanoušky z celého světa oživila Středozem," dodávají autoři, kterým nicméně stále zbývá obsadit několik důležitých rolí.

První dvě epizody seriálu natočí Španěl Juan Antonio Bayona, autor Jurského světa: Zániku říše. Po skončení této fáze natáčení si štáb následně dá volno až pět měsíců, zatímco Payne a McKay začnou vymýšlet druhou řadu.

To, že ji u nich Amazon objednal, již koncem loňského roku potvrdila šéfka firmy Jennifer Salkeová.

Podle serveru Deadline.com je takový krok běžný. Producentům dovoluje po natočení prvních epizod udělat si odstup a dobře si materiál prohlédnout, aby zjistili, kudy seriál dál vést.

Podle dřívějších informací má první řada čítat osm epizod a odehrávat se bude v průběhu takzvaného druhého věku, který zahrnuje 3441 let a předchází událostem známým ze Společenstva Prstenu. Právě v této době například došlo ke známému ukování Prstenů moci.

Druhý věk v historii Středozemě začíná vypovězením temného pána Morgotha a končí tím, když spojenectví lidí a elfů poprvé porazí jeho služebníka Saurona. Z toho se později stane antagonista trilogie knih a filmů Pán prstenů.

Seriálový Pán prstenů vzniká na Novém Zélandu, tedy ve stejných kulisách, ze kterých Tolkienovu Středozem v letech 2001 až 2003 udělal také režisér Peter Jackson se svou stejnojmennou filmovou trilogií. Ta celosvětově utržila přes tři miliardy dolarů, získala 17 cen Oscar, včetně té pro nejlepší film, a zvýšila zdejší turistický ruch.

Jackson se na Nový Zéland vrátil v roce 2010, kdy tam podle Tolkienovy předlohy natočil ještě trilogii Hobit. Momentálně ve studiích Novém Zélandu pracuje hollywoodský režisér James Cameron na pokračování své sci-fi Avatar.

Práva na televizní adaptaci Tolkienovy předlohy Amazon získal před třemi roky, kdy obrazovkám kraloval fantasy seriál Hra o trůny od konkurenční HBO. Firmu žene podobná motivace, stejně jako HBO nebo Netflix má také Amazon svou placenou předplatitelskou službu Amazon Prime Video. Úspěch seriálového Pána prstenů by mohl navýšit počet platících uživatelů.

Amazon na seriálu spolupracuje se správci Tolkienovy pozůstalosti, kterým za licenci podle časopisu Hollywood Reporter zaplatil čtvrt miliardy dolarů, a dále s vydavatelským domem HarperCollins a filmovým studiem New Line Cinema. To náleží pod křídla Warner Bros. a stálo už za trilogií Petera Jacksona.

 

Právě se děje

Další zprávy