Palestinští vesničané bojují o Oscara i pozornost světa

Kultura Reuters Kultura, Reuters
31. 1. 2013 14:21
Dokument 5 Brokes Cameras mapuje izraelsko-palestinský konflikt z pohledu vesničanů
Emad Burnat
Emad Burnat | Foto: Aktuálně.cz

Ramalláh - Na Oscara nominovaný dokument 5 Broken Cameras (5 zničených kamer), který natočil palestinský zemědělec Emad Burnat, tento týden poprvé viděli Palestinci. Snímek je pro místní obyvatelstvo nadějí, že získají pozornost světa v souvislosti s jejich problémy s Izraelem.

Nízkorozpočtový dokument je založen na pětileté kameramanské práci Burnata, který pravidelně zaznamenával protesty proti zabavování půdy izraelskými jednotkami a židovskými osadníky v jeho vesnici Bil'in na Západním břeh Jordánu. Sousedé při demonstracích umírali nebo přišli o své pozemky, které jsou jim obživou. Filmař také zachytil drsné vyrůstání svého malého syna, mezi jehož první slova patří zeď nebo armáda.

Kameraman v ulicích
Kameraman v ulicích | Foto: Aktuálně.cz

"Toto je film pro ty, kteří byli trápeni. Je to větší než já nebo Bil'in. Více než miliarda lidí sleduje Oscary a dozví se, jaké strasti aktuálně prožíváme," prohlásil Burnat po filmu, který bude v únoru usilovat o Oscara stejně další jako čtyři dokumenty.

Jeden z nich s názvem The Gatekeepers sleduje desítky let trvající blízkovýchodní konflikt očima šesti bývalých šéfů izraelské rozvědky. I když je úhel pohledu odlišný, mají oba filmy totéž sdělení, a to, že okupace Západního břehu Jordánu je špatná a musí skončit.

Při projekci Burnatova dokumentu v Ramalláhu diváci tleskali ve stoje. Byli nadšení, že se jejich zdánlivě nekončený boj dostal na velké plátno.

Vesničané v černobílých šátcích a elegantně oblečení městští obyvatelé sdíleli během filmu podobné dojmy. Záběr na olivovník spálený na popel židovskými osadníky vyvolal u diváků živé reakce doprovázené výkřiky "Ach Bože". Když ale Burnatova kamera zachytí vzdorné skandování vesničanů a to, jak hází kameny na ujíždějící izraelské jeepy, naplnil sál nadšený aplaus.

Foto: Aktuálně.cz

Film režíroval izraelský aktivista Guy Davidi. To vedlo k tomu, že snímek byl považován za izraelský a filmový festival v Maroku jej odmítal uvést. Avšak dokument byl promítán v Íránu a dalších blízkovýchodních zemích a Burnat tvrdí, že společné autorství filmařů neodráží jakékoliv významné zlepšení vztahů mezi Izraelem a Palestinou.

"Davidi je aktivista, který k nám do vesnice přijel projevit svou podporu. Ukázal jsem mu natočený materiál a on souhlasil, že pomůže", vysvětluje situaci Burnat.

Avšak dokument ukazuje několik příkladů spolupráce místních obyvatel s izraelskými aktivisty, kteří například pomáhali plánovat protesty v hebrejštině. "Všichni Izraelci nejsou proti nám, někteří nesouhlasí s tím, co nám Izrael dělá. A to tento dokument dokazuje," řekla palestinská studentka Amira Daood.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy