Ostrovy brání Gervaise: Chtěl jen Zlaté glóby vyléčit

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
18. 1. 2011 12:00
Podle amerických médií komik moderování přestřelil
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pomohl moderátor Ricky Gervais a jeho vtipy na hraně letošním Zlatým Glóbům přenést se přes pachuť korupčního skandálu? Každopádně se nemluví o tom, že členové pořádající asociace měli brát úplatky, ale většina médií rozebírá to, že britský komik letošní uvádění přehnal a nezvládl. Hlavně jeho vtipy na účet celebrit prý často hraničily s urážkami.

Vypadalo to, že ceny, jež mají vybudovanou pověst neformálnější akce před vybroušeně patetickými Oscary, se aspoň na jeden večer mediálně zachránily i díky Gervaisovu vtipnému hulvátství. Respektive vtipům balancujícím mezi reflexí a zlehčováním, když došlo na onen korupční skandál.

Vypadá to ale, že na objednávku organizátorů to nebylo. Záhy po skončení přenosu se objevily spekulace, že pořadatelé komika naopak nutili, "aby ubral na důrazu". Během tříhodinového ceremoniálu totiž podle některých médií zhruba na 60 minut zmizel v zákulisí. Když se vrátil, působil prý zakřiknutějším dojmem; podle tweeetu moderátora Pierse Morgana vypadal jako štvanec.

Foto: Aktuálně.cz

To všechno ale Gervais odmítá. Prý uvedl všechny vstupy, které měl, a pauza se jen zdála tak dlouhá. V zákulisí byla podle něj báječná nálada a k žertování si vybíral jen ty, kteří mají smysl pro humor.

Devětačtyřicetiletý komik a herec úvodní monolog zahájil vtipem na vděčný terč. "Čeká nás noc plná večírků a nezřízeného pití. Charlie Sheen tomu říká snídaně," řekl Gervais k pobavení hollywoodských hvězd v publiku s narážkou na drogové a alkoholové eskapády známého herce.

Roberta Downeyho Jr. zase uvedl slovy: „Muž, kterého většina z vás zná z odvykací kliniky Betty Fordové a losangelského okresního vězení."

Hned u jednoho z dalších joků ale nepochodil. Gervais rozebíral, které filmy se neocitly v nominaci. Mimo jiné zmínil snímek I Love You Phillip Morris, kde hrají Jim Carrey a Ewan McGregor. "Dva heterosexuální v něm herci předstírají, že jsou homosexuálové. Je to pravý opak toho, co dělají dva slavní scientologové," odtušil Gervais.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ač nikoho nejmenoval, každému došlo, že naráží na letité spekulace o sexuální orientaci Toma Cruise a Johna Travolty, kteří jsou přáteli mnoha hvězd či producentů v publiku. Ozvalo se mručení, které Gervais částečně vyžehlil slovy: "S pořadím slov v této větě mi pomáhali právníci."

Hvězdám filmu Sex  pak britský komik ze seriálu Kancl vzkázal, že jsou tak staré, že mohly hrát už v seriálu Bonanza z konce 50. let, a navrhl plakát k jejich filmu na cenu pro technické efekty za dokonalou retuši. Bruce Willise zase představil jako otce Ashtona Kutchera; mladý herec je ovšem manželem bývalé Willisovy ženy Demi Moorové.

Robert de Niro a Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo
Robert de Niro a Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo | Foto: Reuters

Strefoval se i do Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, kterou těsně před vyhlašováním obvinil bývalý mluvčí z korupce. Gervais naoko "popřel" informaci, že snímek Cizinec se dostal mezi nominované jenom proto, že asociace chtěla na ceremoniálu mít Angelinu Jolieovou a Johnyho Deppa. "Přijímali také úplatky," řekl komik na adresu členů.

O chvíli později si dělal legraci z prezidenta asociace Philipa Berka, kterému prý musel pomoci z toalety a s nasazením umělých zubů.  Na rozdíl od jiných přítomných, které Gervaisovo rýpání pobavilo, anebo mu je vrátili, Berk příliš pobaveně nevypadal. "Ricky, až příště budeš potřebovat pomoc s hodnocením tvého filmu, obrať se na někoho jiného," řekl.

Do Gervaise si rýpl i herec Tom Hanks, který předával jednu z cen s komikem Timem Allenem. Před jejich příchodem britský komik vyjmenoval dlouhý výčet Hanksových úspěchů, u Allena zmínil jen jméno. "Pamatujeme si časy, kdy Ricky Gervais byl lehce oplácaný, ale velmi milý komik. Teď není ani jedno," řekl pak Hanks.

Čtěte také:
Film o Facebooku ovládl Zlaté Glóby a vyhlíží Oscary

Pohoršení vzbudil u publika i Robert De Niro, který se v děkovné řeči po obdržení ceny za celoživotní dílo opřel do tématu imigrace. "Mrzí mne, že tu s námi není více členů zahraničního tisku. Mnoho z nich ale deportovali těsně před touto show. Spolu s číšníky a Javierem Bardemem," uvedla hollywoodská legenda.

Bruce Willis předtím, než se pevně usadil v hvězdné herecké židli, byl mužem mnoha profesí. Živil se jako pumpař, automechanik, řidič náklaďáku, hlídač v nukleárním středisku, prodavač triček nebo barman.
Bruce Willis předtím, než se pevně usadil v hvězdné herecké židli, byl mužem mnoha profesí. Živil se jako pumpař, automechanik, řidič náklaďáku, hlídač v nukleárním středisku, prodavač triček nebo barman. | Foto: Reuters

Zámořská média většinou Gervaise kritizují. Časopis The Time v hodnocení přenosu napsal, že existuje jemná hranice mezi hravostí a podlostí a že Gervais přes ni přejel jak buldozer. The Washington Post dokonce tvrdí, že během předávání cen zemřela komikova kariéra, a list The New York Times konstatoval, že  "pan Gervais měl letos druhou příležitost uvádět Zlaté Glóby. Třetí už možná nedostane".

I britský The Guardian spekuluje, že komik dostal "kapky" už během předávání - ovšem s tím, že svého domácího koně brání. Píše, že Američané se neradi nechávají zesměšňovat od cizinců a že problémem Glóbů není Gervais, ale samy Glóby. Podle listu je to akce, jež si jen hraje na předpovědi Oscarů, ale častěji  oceňuje špatné filmy a prezentuje se jako vysmátá party, kde se pak chtějí hvězdy opít a chovat stupidně. Gervais chtěl tyto ceny pouze vyléčit, ale to by prý dokázal snad jen žhář.

A například Marshall Fine v internetovém deníku The Huffington Post napsal, že by Gervais měl moderovat i Oscary. I podle něj je mnohem větším problémem sama asociace, která ceny uděluje. "Gervais byl tím jediným, díky čemu zjevně falešné vysílání Zlatých glóbů bylo snesitelné," uvedl.

Také některá další média ho chválí a se ptají, co jiného lidé od ostrého britského komika asi tak čekali. Entertainment Weekly napsal, že "díky němu byla show zábavná a stálo za to ji sledovat". To potvrdila i první čísla - přenos vidělo přes 17 milionů lidí, víc než minulý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy