Oskaři za rok 2005 se už rozjíždějí

30. 12. 2005 8:00
Los Angeles - Americká Akademie filmových umění a věd oznámila, že ve čtvrtek rozeslala poštou svému volebnímu kolegiu hlasovací lístky ke jmenování hlavních kandidátů na Oscary v roce 2006.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

O Oscara za nejlepší celovečerní film přitom usiluje 311 snímků, což je podle akademie nejvíce za posledních 32 let.

Kolegium vybraných osobností musí vrátit svých 5798 lístků do 20. ledna. Akademie o deset dní později oznámí pět finalistů v jednotlivých kategoriích. Členové kolegia poté budou pomocí nových lístků rozhodovat do 28. února o laureátech, jejichž jména budou zveřejněna 5. března na tradičním galavečeru v Los Angeles.

Novými členy volebního kolegia akademie se letos stali například francouzský herec Jean Reno, britská herečka Charlotte Ramplingová, zakladatel firmy Apple Steve Jobs, americký herec Jamie Foxx a španělský režisér Alejandro Amenabar.

Při spekulacích o favoritech na hlavní cenu se často hovoří o homosexuální romanci Zkrocená hora, o filmu Mnichov Stevena Spielberga a životopisných filmech Walk the Line o zpěvákovi Johnnym Cashovi a Capote o spisovateli Trumanu Capotovi. Ve hře je ale i King Kong a mnoho dalších divácky úspěšných filmů a tipovat vítěze je podle odborníků zatím těžké. Jasněji by mělo být až začátkem února po nominacích finalistů.

 

Právě se děje

Další zprávy