Oscary vyhrál němý film, který promlouvá ke všem

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
27. 2. 2012 13:45
Černobílý francouzský film má pět sošek. Jako Hugo
Foto: Reuters

Los Angeles - Oscara za nejlepší film roku získal podle očekávání francouzský černobílý snímek Umělec oživující slávu klasického Hollywoodu z dob, kdy probíhaly první ročníky této soutěže.

Stal se tak symbolicky druhým němým filmem, který získal hlavní ocenění. Dosud jediným bylo válečné drama Wings, jež uspělo na vůbec prvním udílení Oscarů v roce 1927.

Umělec přinesl i sošku za režii za mořem takřka neznámému Michelu Hazanaviciusovi a celkem si v neděli odnesl pět Oscarů. Má sošky za kostýmy a hudbu, Jean Dujardin, představitel pohasínající hvězdy, jenž se musel naučit hrát jako v němých filmech, se stal nejlepším hercem coby první Francouz.

Foto: Reuters

První Oscar za nejlepší film pro Francii

Ostatně i film je prvním vítězem Oscara z této země. Producent snímku Thomas Langmann vzpomněl na pódiu svého otce, režiséra a producenta Clauda Berriho. (Pro úspěch Umělce je podstatné, že jej v USA zaštítil svým jménem nejmocnější lobbista v Hollywoodu, producent Harvey Weinstein.)

Stejný počet Oscarů jako Umělec získala i další pocta magii kinematografie - tentokrát 3D, výpravný a barevný Hugo a jeho velký objev od Martina Scorseseho. Ten ovšem bodoval zejména v tzv. technických, ze začátku udělovaných kategoriích (kamera, výprava či zvukové efekty). Zpočátku tak vedl nad Umělcem, kterému patřilo efektní finále. 

Svého třetího Oscara vyhrála po 28 letech již 17krát nominovaná favoritka ženské herecké kategorie Meryl Streepová - za roli političky Margaret Thatcherové v jinak nepříliš dobře přijatém filmu Železná lady. Opět se potvrdilo, že akademie slyší na ztvárnění skutečných postav, jež vyžaduje velkou proměnu.

Film má i cenu za make-up (masky). Sama Streepová prohlásila, že ve filmu nehraje ona, ale Margaret Thatcherová - a že za tuto proměnu děkuje svému maskérovi, který ji líčí ve všech jejích filmech již 37 let.

Foto: Reuters

Nejstarší oscarový vítěz

Ve vedlejších hereckých kategoriích bodovali Octavia Spencerová (Černobílý svět) a Christopher Plummer za roli otce-gaye v komedii Začátky. Ve svých dvaaosmdesáti se stal nejstarším vítězem Oscara. "Jsi jenom o dva roky starší než já, drahoušku, kde jsi byl celý můj život?" řekl na adresu sošky.

Večer rekordů, návratů a smíření potvrdil i Oscar za původní scénář, který získal veterán Woody Allen za nostalgickou komedii Půlnoc v Paříži. Tradičně si pro něj ovšem režisér nepřišel. Předávající Angelina Jolie tak předala sošku "jménem akademie samotné akademii".

Oscara za adaptovaný scénář dostala komedie Děti moje a byla to nakonec jediná soška pro jednoho z favoritů večera, když  představitele hlavní role George Clooneyho v roli otce porazil právě Dujardin.

Clooney měl šanci dostat Oscara nejen v kategorii herecký výkon v hlavní mužské roli, ale i v kategorii adaptovaný scénář za snímek Den zrady (Ides of March). Když se ho na červeném koberci ptala reportérka "Máte tu dva filmy a dvě nominace v různých kategoriích. Kdybyste si mohl vybrat, kterou byste chtěl vyhrát?", odpověděl Clooney s vtipnou pohotovosti: "Za nejlepší písničku."

Foto: Reuters

Večer s nádechem nostalgie

U jednoho Oscara zůstaly nakonec nejen Děti moje, ale i Černobílý svět (The Help) za zmíněnou Spencerovou a Fincherovi Muži, kteří nenávidí ženy (cena za střih a druhá pro stejné střihače Fincherových filmů za sebou - loni to bylo za Social Network).

Animákem roku je na míru Johnnyho Deppa šitý Rango, píseň roku je z Muppetů. Dokumentem roku jsou Undefeated o podceňovaném fotbalovém týmu (tento nesmírně dynamický a tklivý dokument se dočká brzy i hrané verze.)

Oscara za nejlepší zahraniční film podle očekávání vyhrál íránský snímek Rozchod Nadera a Simin. Jeho režisér Asghar Farhádí stejně jako po nedávném vítězství na Zlatých glóbech v děkovné řeči připomenul současné napětí mezi jeho zemí a Spojenými státy.

Vítězství snímku bylo předem téměř zaručeno, protože měl i bezprecedentní nominaci za nejlepší scénář - univerzálně sdělný a nesmírně napínavý film vycházející z každodenních situací a omylů oslovuje bez problémů publikum po celém světě.

Letošní Oscary měly podle očekávání nostalgický nádech. Známí herci v klipech vzpomínali na první filmy, které viděli, a vyznávali se z okouzlení magií stříbrného plátna. Sálem procházely hostesky s popcornem, jako kdyby Hollywood chtěl vyvolat zpět kouzlo společného sledování v kině.

Foto: Reuters

Billy Crystal se vrací

Ostatně návratem do minulosti - byť ne tak dávné - byla i osoba moderátora letošních Oscarů, kterým byl po osmi letech opět komik Billy Crystal. Vyzdvihovaný moderátor se vrátil poté, co se úkolu vzdal komik Eddie Murphy (kvůli skandálu původního režiséra Bretta Ratnera), a první ohlasy jeho výkon chválí.   

"Vitejte v krachujícím divadle! Užijte si dnešní večer, protože nic tolik neodlehčí světové ekonomické problémy, jako když se díváte, jak si milionáři navzájem předávají zlaté sošky," vtipkoval například. Divadlo, kde se ceny udílejí a které již neponese název Kodak (neboť firma krachuje), pak navrhl pojmenovat Flomax Theatre podle léku na prostatu - v narážce na Plummera i na prodlužující se věk populace. 

Crystal neopomenul udělat ani vtipný střihový průchod nominovanými filmy, kde vstupuje do již existujících scén nebo dokonce dotočil krátké skeče s různými nominovanými. Oproti loňskému fiasku dvou mladých moderátorů Jamese Franca a Anne Hathawayové, jejichž roztěkaný výkon sázel příliš na vkus mladého publika odkojeného internetem, šlo o návrat k osvědčené tradici.

Letos byla sociální média zapojena hlavně na online hlasování o nejlepší róbu na červeném koberci - z lidového hlasování vzešla jako vítězka Jessica Chastainová, která hrála ve snímcích Strom života a nominována byla za Černobílý svět. Dlouho se vysoko umisťovala ale i Miss Piggy - jeden z maňásků z ansámblu Muppetů.

Oscar 2012 - George Clooney a Stacy Keibler
Oscar 2012 - George Clooney a Stacy Keibler | Foto: Reuters

Skandál s urnou a kostýmem

O skutečný rozruch se podle očekávání postaral Sacha Baron Cohen. Na promenádu hvězd po červeném koberci skutečně přišel jako blízkovýchodní vůdce Aladeen, jehož ztvárnil ve filmu Diktátor. V ruce přitom držel zlatou urnu s portrétem zesnulého severokorejského diktátora Kim Čong-ila.

Cohen podotkl, že ještě vládci KLDR plní celoživotní přání podívat se na předávání Oscarů a že jeho popel hodlá rozprášit na poprsí herečky Halle Berryové. Záhy ale obsah urny "omylem" vyklopil na konsternovaného moderátora Ryana Seacresta, jenž na koberci zpovídal hvězdy. Některé televize tento incident ani nepřenášely a z YouTube rychle mizí i amatérské záznamy této performance.

Druhým skandálem večera, který ale opět proběhl za minimálního povšimnutí, byla údajně vyklouzlá bradavka Jennifer Lopez při předávání Oscara za kostýmy. Symbolicky tak v přímém přenosu došlo u ceny za kostýmy k "selhání kostýmu" (wardrobe malfunction) - což je noční můra všech režisérů přímých přenosů v americké televizi. 

Z favorita rivalem

Vítězný The Artist (Umělec) byl ze začátku přijímán jako velké překvapení. Postupně se z něj stal jasný favorit, ale nakonec se vůči němu vytvořila až lehce nepřátelská atmosféra, protože formálně ani tematicky neposouvá kinematografii dále, jen se zasněně ohlíží po zlatých časech.

Hudební doprovod filmu byl mj. obviňován z plagiátorství. Jeho vítězství v hlavních kategoriích je nakonec asi dáno hlavně tím, že akademie se řídí tzv. australským volebním zákonem, kdy vyhrávají ti, kteří nejméně vadí a umisťují se nikoli nutně nejčastěji na prvním místě u mnoha hlasujících, ale především se neumisťují často poslední.

Stačí mít tedy dost druhých a třetích míst k vítězství. Tento systém dává šanci vyhrávat především velmi nekonfliktním dílům, a proto letos neměly šanci mnohem vytříbenější, i když méně vděčné snímky jako Moneyball, Muži, kteří nenávidí ženy, Jeden musí z kola ven, Den zrady nebo Drive.

 

84. ceny Americké filmové akademie:

Film roku: Umělec/The Artist
Režie: Michel Hazanavicius (Umělec)
Herec v hlavní roli: Jean Dujardin (Umělec)
Herečka v hlavní roli: Meryl Streepová (Železná lady)
Herec ve vedlejší roli: Christopher Plummer (Začátky)
Herečka ve vedlejší roli: Octavia Spencerová (Černobílý svět)
Adaptovaný scénář: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash (Děti moje)
Původní scénář: Woody Allen (Půlnoc v Paříži)
Hudba: Ludovic Bource (Umělec)
Kamera: Robert Richardson (Hugo a jeho velký objev)
Výprava: Hugo a jeho velký objev
Kostýmy: Umělec
Make-up/Masky: Železná lady
Zvláštní efekty: Hugo a jeho velký objev
Střih: Muži, kteří nenávidí ženy
Střih zvuku: Hugo a jeho velký objev
Mix zvuku: Hugo a jeho velký objev
Píseň: Man or Muppet  z filmu The Muppets
Animovaný film: Rango (Gore Verbinski)
Zahraniční film: Rozchod Nadera a Simin (Írán, r: Ashghar Farhádí)
Celovečerní dokument: Undefeated
Krátký dokument: Saving Face
Krátkometrážní film: The Shore
Krátký animovaný film: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

 

 

Právě se děje

Další zprávy