Oscary už se nebudou dávat "tradičně v divadle Kodak"

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2012 12:00
Firma bankrotuje, vystřídá ji asi logo telekomunikací
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Na letošním předávání prestižních filmových Oscarů bude velmi pravděpodobně chybět jedno slavné jméno: Kodak. Americký soud vyhověl žádosti firmy Eastman Kodak a zrušil její sponzorskou smlouvu s losangeleským divadlem, kde se ceny Akademie filmových umění a věd předávají.

Společnost dvacetiletou smlouvu v hodnotě 74 milionů dolarů, díky které neslo hollywoodské divadlo její jméno, podepsala v roce 2000. Kvůli vážným ekonomickým problémům ale Kodak v lednu požádal o ochranu před věřiteli a zároveň v rámci úspor o zrušení smlouvy s divadlem. Této žádosti soud ve středu s okamžitou platností vyhověl.

Podle AP zatím není jasné, jaké jméno divadlo s více než 3400 místy ponese, až se 26. února slavné filmové ceny budou předávat. Společnost CIM Group, která divadlo vlastní, se k tomu doposud nevyjádřila.

Čtěte také:
Doporučení na Oscary dostal Umělec a segregované služky
I producenti si myslí, že filmem roku je němý Umělec
Vítězové antioscarů budou letos vyhlášeni až na apríla

Nejmenované zdroje ale uvedly, že se o možnost pojmenování místa zajímalo u majitele budovy CIM Group již několik společností. 

Firma Kodak působí na trhu více než 130 let. Mimo jiné vynalezla přenosný fotoaparát a přinesla světu první fotografie z Měsíce. Na filmy Kodaku bylo natočeno také více než 80 snímků, které získaly Oscara. Společnost kdysi dominovala fotografickému průmyslu, nedokázala však zachytit nástup moderních technologií.

Experti tipují, že hodnota obchodního názvu by měla v budoucnu stoupat. Média věnují Kodaku a okolnostem jeho bankrotu velkou pozornost a nová společnost, která umístí svůj název na budovu, získá také mnoho pozornosti.

Oscar 2010 - Colin Firth
Oscar 2010 - Colin Firth | Foto: Reuters

Podle analytiků je dnes nicméně podobná dlouhodobá smlouva velmi riskantní. Nový kontrakt tak bude podle všeho výrazně kratší. Jako hlavní potenciální zájemci o umístění loga se jeví telekomunikační firmy. Peníze i zájem by mohla mít  také internetová či sociální média typu Facecbook, Twitter a YouTube; na druhou stranu by jim spojení s "úctyhodnou akademií" a hlavně s kamennou budovou mohlo připadat příliš "old-schoolové" a nevýhodné pro image.

Vyhlášení bankrotu Kodaku a žádost o ochranu před věřiteli 19. ledna Hollywood překvapilo. Přestože začala role firmy v zábavním průmyslu kvůli odklonu filmu od digitálních technologií klesat, udržuje si v mekce kinematografie stále významný vliv.

Mezi hlavními nekrytými věřiteli Kodaku jsou velká studia, kterým firma dluží miliony dolarů za bártry. Nyní se obávají, že o své pohledávky přijdou. Mezi padesátkou společností uvedených na seznamu největších nekrytých věřitelů jsou Sony (16,7 milionu dolarů), Warner Brothers (14,2), Universal (9,3), Paramount (6,8) a Walt Disney Studios (4,2 milionu dolarů).

Dluhy vznikají u studií, která nakupují u Kodaku na principu výměny snímků. Ceny filmů se liší a často klesají. Když jich studia využívají víc, dostávají slevy a vznikají tak pohledávky vůči Kodaku.

Změnit by se ovšem mohlo brzy i samo místo konání slavnostního předávání Oscarů. I Akademie filmových umění a věd s majitelem budovy CIM Group uzavřela smlouvu na 20 let, která se nyní nachází v polovině plnění. To podle podmínek smlouvy dává akademii možnost přehodnotit místo konání největšího hollywoodského galavečera. 

Akademie nicméně o místě konání akce po roce 2013 zatím nezačala vyjednávat. "Kodak je místem, kde se ocenění předávala posledních deset let, nemáme zásadní důvody pro odchod," tvrdí prezident Akademie Tom Sherak.

 

Právě se děje

Další zprávy