Oscary rozdají horolezec Franco a princezna Hathawayová

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
2. 12. 2010 11:00
Producenti opět chtějí vyjít vstříc mladšímu publiku
Anne Hathawayová na premiéře filmu Láska a jiné závislosti.
Anne Hathawayová na premiéře filmu Láska a jiné závislosti. | Foto: Reuters

Los Angeles - Vycházející herecké hvězdy James Franco a Anne Hathawayová byli vybráni producenty oscarového ceremoniálu jako hlavní moderátoři předávacího večera, který se odehraje 27. února 2010, tradičně v divadle Kodak.

Bruce Cohen a Don Mischer prý zvolili dva mladé herce proto, že „mají velký talent, který umožní náležitě oslavit noc,  jež má být je velkým filmovým svátkem".

Foto: Reuters

Franco i Hathawayová za sebou mají jak seriozní dramata, tak komedie. Hathawayová byla nominována na Oscara v roce 2008 za drama Rachel se vdává, proslavila se v komediích Deníky princezny a Ďábel nosí Pradu.

Franco má už z roku 2001 nominaci na televizní Emmy za titulní roli v životopisném snímku o Jamesi Deanovi, hrál v oscarovém filmu Milk po boku Seana Penna a jako komik se  osvědčil v komedii Travička zelená (Pineapple Express). Letos budou oba možná mít zvláštní dvojí úlohu. Je tu poměrně velká možnost, že budou nominováni v hereckých kategoriích. Hathawayová za romanci Láska a další závislosti, u Franca se už teď téměř jistě počítá s nominací za horolezecké drama 127 hodin, které režíroval Danny Boyle.

V minulosti se stalo již několikrát, že uvádějící byl zároveň nominovaný - takovými příklady byli Michael Caine a Walter Matthau;  David Niven dokonce v roce 1958 jako spolumoderátor vyhrál sošku za výkon ve filmu Separate Tables.

V 50. až 70. letech byli stálými uvaděči Bob Hope a Johny Carson, zatímco velké hvězdy maximálně předávaly na pódiu ceny kolegům. Většinu oscarových show za poslední dvě dekády pak uváděli „profesionální komici" Billy Crystal, Chris Rock, Jon Stewart nebo Steve Martin.

Hathawayová a Franco ale pokračují v aktuálním trendu, kdy jsou angažovány filmové hvězdy. Akademie tímto krokem dělá výrazný krok vstříc mladšímu publiku.

Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba
Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba | Foto: Reuters

Producenti každopádně slibují, že se budou snažit udržovat velmi rychlé tempo předávání. To se jim podařilo už loni, i tak ovšem show trvala více než čtyři hodiny - byť byly zkráceny děkovné projevy a jejich delší verzi přednášeli vítězové do kamer v zákulisí.

Cohen a Mischer plánují oživit předávání i některých technických cen, jež mohou být udělovány skupinově:  aby se sice na každého dostalo, ale zároveň se celá procedura uspíšila. Kvůli ušetření času se i letos podruhé udělily čestné Oscary už na speciálním večeru.  Problém bude opět s hlavní kategorií večera: kde se rovněž podruhé tísní deset filmů, dvojnásobek oproti předchozím letům.

Podoba show sice pořád zdánlivě zůstává stejná - drahé róby, červený koberec, fanfáry, slzy, děkování Bohu a mamince - ale prakticky podléhá neustálým úpravám a aktualizacím.

Ty jsou dány dvěma faktory: honem za sledovaností, která v posledních letech strmě upadala, a aktuálně také finančními omezeními. Respektive vědomím, že ve světě pořád vládne krize a není vhodné dávat na odiv příliš mnoho luxusu. Proto v uplynulých ročnících zmizela opulentní čísla a byla nahrazena skromnějšími výstupy. 

V této poloze se v předminulém ročníku osvědčil australský herec, zpěvák a tanečník Hugh Jackman.  Jeho show v muzikálovém stylu, kdy mimo jiné odzpíval jedno číslo v kulisách z lepenkových krabic, sledoval po letech opět rekordní počet diváků.

Foto: Reuters

Loni zase Steve Martin s Alecem Baldwinem byli na pódiu, které bylo velmi blízko divákům v sále, čímž se vytvořila až jakási intimně rodinná atmosféra. Už řešení scény tak dávalo najevo, že hvězdy sestupují blíže k lidem. Tomu odpovídala i povaha většiny vtipů, které v průběhu večera zazněly - sebeironické špílce měly dát najevo, že ani bohatí umělci neztrácejí kontakt s realitou.

Angažmá Martina a Baldwina bylo nicméně překvapivé. Lidé z branže tipovali jako moderátora opět někoho mladšího a bližšího novým generacím. Hollywoodem kolovalo třeba jméno Neila Patricka Harrise, populárního svůdníka Barneyho ze seriálu How I Met Your Mother, který už uváděl televizní Emmy.

Organizátoři tradičně neprozrazují dopředu nic o stylu nadcházející ceremonie; v médiích při prezentaci moderátorů jen zavedli řeč na zpěv. Hathawayová už potvrdila, že zpívat umí, když si předloni právě s Jackmanem střihla na oscarovém pódiu duet - a to hned při zahajovací scéně, která v montáži stylů představila hlavní favority večera.

Producenti si ovšem nejsou jisti, zda umí zpívat i Franco. „Šíří se o tom nějaké drby; vyzkoumáme, jak to je," říká s nadsázkou Cohen. „Každopádně víme, že mají oba skvělý smysl pro humor a vůbec komediální talent," dodal druhý producent Mischer.

 

Právě se děje

Další zprávy