Oscary korunovaly na jednoznačného vítěze Královu řeč

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
28. 2. 2011 11:09
Drama získalo čtyři ceny - včetně filmu a režie
Colin Firth a režisér Královy řeči Tom Hooper s moderátory večera
Colin Firth a režisér Královy řeči Tom Hooper s moderátory večera | Foto: Reuters

Los Angeles - Britské historické drama Králova řeč režiséra Toma Hoopera potvrdilo pozici favorita pro letošní Oscary. Dvanáctkrát nominovaný film získal čtyři trofeje americké filmové akademie včetně ocenění za nejlepší film a nejlepší režii. Patří mu také soška za původní scénář a podle očekávání i za hlavní mužskou roli pro Colina Firtha, který ztvárnil koktavého krále Jiřího VI.

Natalie Portmanová
Natalie Portmanová | Foto: Reuters

I další herecké ceny putovaly do předpovězených rukou. Oscar za hlavní ženskou roli připadl Natalii Portmanové, která ztvárnila paranoiou sžíranou baletku ve filmu Černá labuť. Vedlejší herecké Oscary dostali Melissa Leo a Christian Bale z boxerského filmu The Fighter, který staví právě na souhře celého ansámblu. 

Předvídatelný rok

Pro všechny herce jde o jejich prvního Oscara - včetně Balea, který je už dlouho považován za jednoho z nejnadanějších herců své generace a proměňuje se až na hranici sebezničení. Vítězstvím "vzal" jednu cenu Králově řeči - konkrétně Geoffreyu Rushovi, který ztvárnil australského odborníka na řečové vady (a jednoho Oscara už má za drama Záře z roku 1996).

Čtěte také:
Předosccarová nanalýza: Vyhraje král, protože není nerd
Perverzní vládce větru opanoval hollywoodské antioscary
Černá labuť kraluje nezávislým cenám Spirit Awards

Těhotná Portmanová zase porazila Annette Beningovou z "lesbického" filmu Děcka jsou v pohodě, která neproměnila ani čtvrtou nominaci, i když její akcie s blížícím se předáváním hodně rostly.

Konečné výsledky naplnily prognózy, že letos půjde o velmi předvídatelný ročník a Králova řeč nakonec porazí The Social Network - americké drama z počítačové současnosti o zakladateli Facebooku, jež se zdálo být favoritem na začátku sezony cen. 

Přestože sám Oscar se modernizuje a fotky z letošního ročníku byly průběžně publikovány právě na této sociální siti, souboj starší a mladší generace nakonec vyhrál film se starosvětskými hodnotami a jasně čitelným humanistickým poselstvím. Moderátoři na české HBO tak mohli vtipkovat i o tom, že jde o plíživou anglifikaci americké kultury.

Na vítězství Královy řeči se ale určitě podílelo i to, že za ní stojí producent Harvey Weinstein, mistr oscarové propagace. Dalším důvodem vítězství byl i nový systém hlasování přejicí spíš konsenzuálně přijatelným filmům.

Melissa Leo, The Fighter
Melissa Leo, The Fighter | Foto: Reuters

Social Network, jež vypráví moderním stylem o moderním životním stylu, je výrazným režisérským filmem. Nicméně i v této kategorii  nakonec porazil režisér Královy řeči Tom Hooper perfekcionistu Davida Finchera. Film o Marku Zuckerbergovi získal podle očekávání cenu za adaptovaný scénář pro Aarona Sorkina, dále sošku za střih a za hudbu; ta patří Trentu Reznorovi a Aticcu Rossovi za soundtrack fúzující elektroniku s klasickou hudbou.

Coenovi bez jediné ceny

Stejný počet cen jako Králova řeč má sci-fi Počátek - ovšem podle očekávání „jen" v technických kategoriích. Kromě dvou sošek za zvuk a trofeje za vizuální efekty k nim patří i cena za kameru, kde byl považován za favorita western Opravdová kuráž.  Na druhý film v pořadí čekatelů, který měl deset nominací, tak nakonec nezbyla vůbec žádná cena. Kameraman Roger Deakins, jenž patří ke klasikům řemesla, opět nevyhrál.

Další střet tradice a modernosti -  tentokrát mezi špičkovými žánrovými zábavnými snímky, jenž patří ke komerčním hitů minulého roku - tedy dopadl obráceně. Druhou největší šanci vzala novému filmu bratří Coenů zmíněná Melissa Leo, která porazila čtrnáctiletou Hailee Steinfeldovou - debutantku, jež podala v Opravdové kuráži takřka neuvěřitelný výkon.

Průvodci 83. Oscarů: James Franco a Anne Hathawayová
Průvodci 83. Oscarů: James Franco a Anne Hathawayová | Foto: Reuters

Animovaným filmem  roku je Toy Story 3, favorit této kategorie. Bylo jasné, že hlavního Oscara nedostane - a vzhledem k tomu, že je nejznámější a mimořádně úspěšný, potřebovala Akademie dát najevo, že nepohrdá dobře udělanou komercí. Filmu patří i soška za nejlepší původní píseň (We Belong Together od Randyho Newmana). Dvě ceny má Burtonova 3D Alenka v říši divů - za výpravu a za kostýmy.

Oscara pro cizojazyčný film získal možná trochu překvapivě dánský Lepší svět. Tato kategorie bývá každoročně nejnapínavější a rovněž režisérka vítězného snímku Susan Bierová byla na pódiu absolutně zaskočená a dojatá.

Celovečerním dokumentem roku je Inside Job o americké finanční krizi, který porazil debut street artisty Banksyho Exit Through The Gift  Shop. Otázka, zda by si umělec sázející na svou anonymitu přišel pro zlatou sošku na pódium, tak zůstala nezodpovězena. Hlasující každopádně dali přednost "aktuálním palčivým otázkám" před "vtipnou hravostí".

Americká filmová akademie, který má 6000 členů, letos Oscary v losangeleském Kodak Theatre udělovala po třiaosmdesáté. Celkem rozdala ceny ve 24 kategoriích. Večer nemoderovali komici, jak bývá zvykem, ale herci James Franco (sám nominovaný za 127 hodin) a Anne Hathawayová. Ti měli přitáhnout k obrazovkám mladší generaci - a také se na toto téma pokoušeli žertovat.

Lépe to šlo v průběhu večera Francovi, který si jednou oblékl i růžové šaty od Valentina. Slib producentů, že předávání bude svižné, se ale podle ohlasů tak zcela nenaplnil. Většina komentátorů ocenila hudební výstupy mladé dvojice, ale jinak prý běžela show spíš na tradičního autopilota a o zábavu se starali spíš někteří předávající.

I tak nicméně mohla stanice ABC oznámit, že to hlavní se organizátorům povedlo: sledovanost přenosu se zvedla oproti minulému roku o 15 procent.

Technologické novinky

Svůj podíl na tom určitě měly i technologické novinky, které moderátoři často připomínali. Americkým divákům nabízel web Oscar.com za mírný poplatek on line vysílání z dění na červeném koberci i ze zákulisí, s pomocí Twitteru mohli u televize sledovat bezprostřední reakce a postřehy nominovaných.

Lee Unkrich a Oscar za Toy Story 3
Lee Unkrich a Oscar za Toy Story 3 | Foto: Reuters

James Franco se dokonce twitterování věnoval i na pódiu a působil záměrně trochu duchem nepřítomně. Anne Hathawayová zase hrála roli naivního diblíka, což je póza, která se může snadno okoukat a zprotivit.  

Mark Ruffalo, jenž nevyhrál v kategorii mužský herecký výkon ve vedlejší roli, dokonce fanouškům prostřednictvím Twitteru poskytnul svou děkovací řeč, již nemohl přednést. Všichni ocenění jinak byli velmi jasně připraveni - což ovšem průběh večera spíš zsdržovalo.

Nejvtipnější a zároveň nejdojemnější projev měl Colin Firth, který se sám málem zakoktal, a přitom sršel bonmoty. Navazoval tak na scenáristu Královy řeči Davida Seidlera, který se sám z koktání jako dítě vyléčil a inspirací mu byl právě král Jiří VI. Na pódiu se tedy takto velmi emocionálním způsobem naplnil autorův celoživotní příběh.

Klasicky našprtaná byla Natalie Portmanová, která stihla poděkovat úplně všem, a vypadalo to jako projev budoucí kandidátky na prezidentku. Nejvíc zaskočeně působila Melissa Leo, která ve "slavnostním civilu" vypadala naprosto jinak než její odpudivá hrdinka. Zjistila, že není schopná odříkat projev, a musela si pomoct tím, že prolomila mlčení slůvkem "fuck" - což vyvolalo malé pozdvižení.

Susanne Bierová přebírá Oscara za dánský film In A Better World.
Susanne Bierová přebírá Oscara za dánský film In A Better World. | Foto: Reuters

Její herecký kolega Christian Bale, jenž si nechal narůst hustý plnovous a opět začal nabírat váhu, se naopak projevil jako pohodář a ještě si zavtipkoval, že bude slušný, protože aféru s "fuckováním" už má za sebou. 

Tím se mu elegantně podařilo setřást pověst hulváta, která se  s ním táhla táhla kvůli aféře, kdy hystericky řval na kameramana filmu Terminator: Salvation a jeho tsunami unikla na internet. Po převzetí sošky Bale zmizel z Kodak Theatre do baru - což také ihned proniklo díky Twitteru na veřejnost a získalo mu další sympatie. 

Poněkud trapně naopak působilo, když si několikanásobná držitelka Oscara za kostýmy Coleen Atwoodová při děkovné řeči vytáhla papírek a mechanicky beze stopy emocí přečetla všechna jména.

Režisér snímku Toy Story 3 Lee Unkrich pak ve vážnějším momentu připomněl jméno Steva Jobse, zakladatele firmy Apple, který umožnil vznik studia Pixar. Jobs momentálně bojuje o život v konečném stádiu rakoviny.

 

Přehled držitelů Oscarů za rok 2010

Nejlepší film: Králova řeč - producenti Iain Canning, Emile Sherman a Gareth Unwin
Režie: Tom Hooper - Králova řeč 
Herec v hlavní roli: Colin Firth - Králova řeč 
Herečka v hlavní roli: Natalie Portmanová - Černá labuť 
Herec ve vedlejší roli: Christian Bale - Fighter 
Herečka ve vedlejší roli: Melissa Leová - Fighter 
Neanglicky mluvený film:  Lepší svět - Dánsko, režie Susanne Bierová
Nejlepší animovaný film: Toy Story 3: Příběh hraček - režie Lee Unkrich 
Kamera: Wally Pfister - Počátek 
Původní scénář: David Seidler - Králova řeč
Scénář podle předlohy: Aaron Sorkin - The Social Network 
Hudba: Trent Reznor a Atticus Ross - The Social Network
Nejlepší píseň: We Belong Together; Randy Newman - Toy Story 3
Výprava a dekorace: Robert Stromberg a Karen O'Harová - Alenka v říši divů
Kostýmy: Colleen Atwoodová - Alenka v říši divů
Masky: Rick Baker a Dave Elsey - Vlkodlak
Střih: Angus Wall a Kirk Baxter - The Social Network
Zvuk: Lora Hirschbergová, Gary A. Rizzo a Ed Novick - Počátek
Zvukové efekty: Richard King - Počátek
Vizuální efekty: Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley a Peter Bebb - Počátek
Celovečerní dokument: Inside Job - režie Charles Ferguson
Krátkometrážní dokument:  Strangers No More - Karen Goodmanová a Kirk Simon
Krátkometrážní animovaný film: The Lost Thing - režie Shaun Tan a Andrew Ruhemann
Krátkometrážní hraný film: God of Love - režie Luke Matheny

 

Právě se děje

Další zprávy