Oscary i Glóby budou kvůli stávce beze slov

Hej, krk
18. 12. 2007 12:10
Scenáristé potvrdili, že nenapíší průvodní texty
Foto: Reuters

Los Angeles - Stávka scenáristů trvá už sedmý týden. Nic nenaznačuje konec, naopak důsledky se projevují čím dál viditělněji. V pátek se definitivně zastavilo natáčení primetimeových pořadů, teď scenáristé potvrdili, že nenapíšou průvodní texty pro Zlaté glóby a Oscary.

Sdružení autorů podle AP odmítlo nabídky na přechodné dohody, jež by umožnily scenáristům psát pro oba ceremoniály plánované na 13. ledna, potažmo 24. února.

Scenáristé dokonce nevylučují, že k červeným kobercům postaví stávkovou hlídku. A údajně ani nedovolí, aby se při předávání Oscarů promítaly úryvky z filmů a z minulých galavečerů.

"Jon Stewart teď nevysílá svůj pořad. Může opravdu moderovat Oscary, když nemá někoho, kdo mu napíše text?" říká Lew Harris, šéfredaktor serveru Movies.com. Pokud organizátoři nenajdou řešení, slavnost by se mohla obejít beze slov. "Stejně se z ní stala jedna velká nuda, takže takový rozdíl to zase nebude," dodává Harris.

Foto: Reuters

Stewat, moderátor satirické Daily show, je členem scenáristického cechu. Ale najmout se nechá jen jako moderátor.

Jeho dva slavní kolegové Jay Leno a Conan O'Brien - rovněž příslušníci sdružení - se nicméně podle všeho stávkokazectví dopustí.

Jejich noční talk show závislé na přísunu aktuálních bonmotů byly první obětí stávky. Od 2. ledna ale oba obnoví natáčení svých pořadů  pro NBC bez pomoci dalších scenáristů. Cítí prý odpovědnost za nepíšící zaměstnance, kteří by byli propuštěni.

Největší stávka za posledních dvacet let stojí  135 milionů dolarů týdně, ale ani to producenty zatím nezvikalo v jejich pozici. Naopak šéfové velkých hollywoodských filmových a televizních studií vydali v pondělí prohlášení, ve kterém deklarují svou jednotu.

Manifestace síly přišla poté, co hollywoodští scenáristé ohlásili plány vyjednávat s jednotlivými studii zvlášť - mimo jejich zastřešující organizaci. Producenti kontrovali a prohlásili, že cílem je "dosáhnout spravedlivého souladu se scenáristy a vrátit se do práce".

Stávka probíhá od 5. listopadu, jednání mezi oběma stranami zkolabovala 7. prosince. Hlavním bodem sporu je, jak by měli být scenáristé placeni za to, že se jejich díla objevují na DVD, a za stahování z internetu.

Poslední stadium války slov mezi Writers Guild of America a Aliancí filmových a televizních producentů začalo minulý týden, kdy zástupci scenáristů řekli, že budou vyjednávat s jednotlivými studii.

Už předtím stihli podat protest na ministersvo práce a také si stěžovat, že producenti na ně tlačí skrze další zaměstnance studií, kteří protestují kvůli tomu, že je scenáristé připravili o práci. 

Americké televize už se raději připravují na  rok, ve kerém by mohly vysílání dominovat reality show a reprízy. Všechno se ukáže na konci ledna, kdy mají po vánočních pauzách znovu nastoupit největší televizní hity. Ohrožen je i start nové série Ztracených.

 

Právě se děje

Další zprávy