Leonardo DiCaprio získal svého prvního Oscara, filmem roku je drama o zneužívání dětí kněžími

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 2. 2016 4:42
Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli dostal v noci na dnešek Leonardo DiCaprio. Je to první Oscar 41letého herce, který tak proměnil až svou pátou nominaci. Nejlepším filmem 88. ročníku cen Americké filmové akademie je novinářské drama Spotlight.
Leonardo DiCaprio získal svého prvního Oscara.
Leonardo DiCaprio získal svého prvního Oscara. | Foto: Reuters

Oscara pro nejlepší film získal v hollywoodském Dolby Theatre snímek Spotlight. Novinářské drama zvítězilo nad filmem Zmrtvýchvstání, který byl považován za favorita.

Snímek Spotlight byl oceněn i za scénář a vypráví o týmu reportérů z listu Boston Globe, kteří se dlouhodobě metodicky věnovali kauze zneužívání dětí v katolické církvi. 

Svého prvního Oscara si z 88. ročníku výročních filmových cen odnesl herec Leonardo DiCaprio za roli ve filmu Zmrtvýchvstání. "Chci pogratulovat ostatním nominovaným, Zmrtvýchvstání bylo výsledkem obrovské námahy celého štábu a herců," poděkoval DiCaprio, který svůj poslední film označil za transcendentální.

Herec vyzdvihl spolupráci s režisérem filmu Iñárritem, který rovněž získal Oscara za režii, a připomněl dřívější spolupráci s Martinem Scorsesem. Projev zakončil apelem na boj proti globálnímu oteplování. "Neberme tuto planetu jako samozřejmost," dodal.

Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli dostala Brie Larsonová. Ve filmu Room ztvárnila roli matky, která se snaží zpříjemnit dětství synovi, s nímž je vězněna v jednom pokoji. 

Cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli získal Mark Rylance za drama Most špionů. 

Oscar 2016 - vítězové:
Autor fotografie: Reuters

Oscar 2016 - vítězové:

Film: Spotlight
Herec: Leonardo DiCaprio
Herečka: Brie Larsonová
Režie: Alejandro González Iñárritu
Animovaný film: V hlavě
Dokument: Amy
Cizojazyčný film: Saulův syn
Skladba: Sam Smith
Hudba: Ennio Morricone
Herec ve vedlejší roli: Mark Rylance
Herečka ve vedlejší roli: Alicia Vikanderová
Výprava a dekorace: Šílený Max: Zběsilá cesta
Střih: Šílený Max: Zběsilá cesta
Zvuk: Šílený Max: Zběsilá cesta
Kamera: Emmanuel Lubezki
Vizuální efekty: Ex Machina

Zlatou sošku za nejlepší cizojazyčný film si odneslo maďarské drama Saulův syn. Film z prostředí nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi je celovečerním debutem režiséra Lászlóa Nemese.

Největší žně na slavnostním předávání Oscarů ale slavili spolutvůrci sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta, film bodoval zejména v technických kategoriích (nejlepší kostýmy, výprava, masky, střih, zvukové efekty a zvuk).

Oscara pro nejlepší kameru získal potřetí za sebou Emmanuel Lubezki díky nasnímání westernu Revenant Zmrtvýchvstání. Loni pozlacenou sošku dostal za film Birdman, předloni za Gravitaci.

Ocenění za hudbu si vůbec poprvé po pěti nominacích odnesl Ennio Morricone za film Osm hrozných. Italský skladatel si pro soundtrack vybral Český národní symfonický orchestr, nahrávalo se v Praze.  "Děkujeme panu Morriconemu, že si pro svou oscarovou hudbu vybral náš orchestr," uvedl šéf orchestru Jan Hasenöhrl. 

Nejlepší píseň nazpíval Sam Smith k poslední bondovce Spectre, cenu věnoval všem gayům a lesbám.  

Slavnostní večer bojkotovala řada osobností tmavé pleti, jako jsou režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová.

 

Právě se děje

Další zprávy