Oscarový skladatel obviněný ze znásilnění se zabil

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 5. 2011 8:37
Brooks měl Oscara za baladu You Light Up My Life

New York - Americký skladatel Joseph Brooks, který získal Oscara za skladbu You Light Up My Life, byl v neděli nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Podle policie zřejmě spáchal sebevraždu, protože ho čekal soud kvůli obvinění ze znásilnění.

Třiasedmdesátiletý Brooks měl kolem hlavy omotaný igelitový sáček a na místě se našla také nádrž s heliem a připevněnou hadicí, stejně jako dopis na rozloučenou, který nebyl zveřejněn. Úřady nařídily pitvu.

Brooks čekal na soud poté, co v roce 2009 popřel obvinění, že znásilnil či pohlavně zneužil nejméně jedenáct žen. Brooks, který byl také režisérem a scénáristou, podle obžaloby lákal aspirantky herectví do svého bytu pod záminkou, že se tam budou ucházet o roli. Některým dokonce zaplatil cestu do New Yorku z různých částí USA.

Brooks získal Oscara v roce 1977 za titulní baladu You Light Up My Life ve stejnojmenném filmu, který rovněž režíroval a napsal k němu scénář. Ve filmu song zpívá Kasey Cisyk, poté ho přezpívala Debby Boone.

V jejím podání se dostal až na vrchol singlového žebříčku Billboardu a držel se tu deset týdnů za sebou, což byl tehdy nový rekord, který zpěvačce pomohl ke Grammy v kategorii nový umělec. Jednoho z největších hitů 70. let se jen v USA prodaly čtyři miliony kopií.

Brooks začínal v 60. jako úspěšný skladatel reklamních znělek. Kromě zmíněného snímku má na kontě například hudbu k dramatu Páni Flatbushe z roku 1974, kde hrál Sylvester  Stallone. Jako režisér je podepsán také pod filmy If  Ever I See You Again (1978) a Ivitation to a Wedding (1983). Pro West End složil a otextoval muzikál  Metropolis (1989), pro Broadway titul In My Life (2005).

V prosinci loňského roku byl askladatelův obviněn z vraždy druhého stupně poté, co jeho bývalá přítelkyně, třiatřicetiletá návrhářka plavek Sylvie Cachayová, byla nalezena mrtvá ve vaně newyorského hotelu. Vinu ale popírá.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy