Oscarový film o útlaku rozděluje Rusko. Hrozí mu zákaz

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 1. 2015 8:40
Film Andreje Zvjaginceva Leviatan půjde do kin v Rusku až v únoru, v některých oblastech se možná nebude promítat vůbec.
Leviatan.
Leviatan. | Foto: Film Europe

Moskva - Na Oscara nominovaný ruský film Leviatan se dostane do kin v zemi svého vzniku až na počátku února a velká návštěvnost se prý nečeká. Napsala to ruská agentura TASS s odvoláním na pracovníky filmové distribuce. Film režiséra Andreje Zvjaginceva, který je kritickým obrazem státem a církví organizovaného útlaku v Rusku, naráží v zemi na rostoucí problémy, nepřízeň oficiální kritiky, odpor duchovních a stížnosti státních úředníků.

Leviatan má nominaci na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů. Je držitelem Zlatého glóbu za rok 2014, na filmovém festivalu v Cannes získal cenu za nejlepší scénář, hlavní cenu dostal loni v říjnu na londýnském filmovém festivalu.

V Murmanské oblasti, kde štáb dílo točil, se proslýchá, že promítání bude zakázáno. Kritikou nešetří ani ministerstvo kultury, které film spolufinancovalo. Ministr Vladimir Medinskij nedávno prohlásil, že filmy, které "plivají" na nynější ruské poměry, z peněz daňových poplatníků napříště hrazeny nebudou.

Do problémů se dostal Valerij Griško, který ve Zvjagincevově filmu ztvárnil zápornou postavu popa. V jeho rodné Samaře pravoslavní aktivisté sepsali otevřený dopis, v němž postavu duchovního označují za "cynickou a špinavou parodii ruského pravoslaví", která uráží city věřících. Osud Griška, který je šéfrežisérem Samarského akademického divadla, by podle stěžovatelů mělo "řešit" ministerstvo kultury.

Mnozí kritikové považují Leviatan za přímý útok na šéfa Kremlu, protože prezident Vladimir Putin v několika scénách shlíží na byrokratickou zvůli z obrazu zavěšeného na stěně. Kreml se zatím ale k otevřené kritice nepřipojil. Putinův poradce v otázkách kultury Michail Švydkoj naopak o víkendu řekl, že film potvrzuje svobodu tvorby, která v Rusku panuje.

"Film podle mnohých získává ceny jen proto, že očerňuje ruské poměry a zobrazuje je ve špatném světle. Sociálně kritická tvorba ale existuje všude na světě. Sama skutečnost, že v Rusku vznikl, je důkazem tvůrčí svobody umělců," řekl Švydkoj.

Vedení Murmanské oblasti oznámilo, že film nakonec do distribuce pustí. Promítat se bude ale jen v několika kinech, a pouze občas.

 

Právě se děje

Další zprávy