Oscarový hrdina Miloš Hrma vstoupí do digitálního nebe

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 12. 2013 15:20
Restaurovaná verze Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela bude mít premiéru na festivalu v Karlových Varech
Václav Neckář a Jitka Bendová (Ostře sledované vlaky).
Václav Neckář a Jitka Bendová (Ostře sledované vlaky). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dalším českým snímkem, který projde digitální obnovou, budou Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Shodli se na tom zástupci MFF v Karlových Varech a Národního filmového archivu (NFA) na základě návrhu Nadace české bijáky, finančního garanta digitálního restaurování. Premiéru budou mít v červenci 2014 na 49. ročníku karlovarského festivalu.

Ostře sledované vlaky natočené v roce 1966 podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala s Václavem Neckářem v hlavní roli patří mezi nejproslulejší tituly zlatého fondu československé kinematografie.

Jiří Menzel dostal na Mezinárodním festivalu nezávislých krátkometrážních filmů Grand OFF ve Varšavě Cenu za celoživotní tvorbu.
Jiří Menzel dostal na Mezinárodním festivalu nezávislých krátkometrážních filmů Grand OFF ve Varšavě Cenu za celoživotní tvorbu. | Foto: Natalia Wylężałek

"Vypadá to, že se chlubím, ale jsem opravdu rád. Tento snímek mě vlastně provází celý život. Stále se promítá na festivalech v zahraničí a doslova oběhl zeměkouli. Nejednou jsem se setkal s tím, že i známí tvůrci mně řekli, že je právě tento film přivedl ke kinematografii," komentoval Menzel to, že se jeho prvnímu snímku dostalo takové pocty.

Prostředky na obnovu zajistí Nadace české bijáky. NFA se na projektu podílí péčí o filmové materiály, jejich přípravou k digitalizaci, archivním průzkumem a restaurátorskou supervizí.

"Velmi nás těší, že po Františku Vláčilovi, Miloši Formanovi a Vojtěchu Jasném představíme snímek dalšího z laureátů festivalových cen Jiřího Menzela a navíc jeden z mála českých filmů, které získaly Oscara," podotkl prezident MFF Jiří Bartoška.

Prvním snímkem, který byl digitálně restaurován a slavnostně ve Varech uveden, byla v roce 2011 Markéta Lazarová. Na základě ohlasu pak vznikla Nadace české bijáky s tím, že každý rok shromáždí finance na zrestaurování dalšího významného československého titulu. Podílela se pak na na obnově snímků Hoří, má panenko Miloše Formana a moravské epopeji Všichni Dobří rodáci Vojtěcha Jasného.

"Smyslem nadace je přispět k uchování nejkrásnějších filmů, které patří k českému kulturnímu dědictví. I v kontextu nastupující digitalizace chceme divákům umožnit, aby si tyto snímky mohli třeba za dalších padesát let vychutnat na velkém plátně a v podobě, jakou měly při svém uvedení do kin," uvedl předseda správní rady Petr Šikoš.

Čtěte také
Nedovoleně krásná Markéta Lazarová je opět v kinech

Formanovi hasiči mají svůj ples digitálně čistší

Všichni dobří rodáci zazáří ve Varech digitálně

"V Nadaci české bijáky se nám podařilo získat partnera, který je pro nás garantem zachování kontinuity celého projektu. Vše probíhá ve spolupráci s ministerstvem kultury, v jehož gesci je ale bohužel zatím převážně pouze výběr titulů, a Národním filmovým archivem," dodal Bartoška.

Ve "zlatém fondu" je dvě stě titulů, podle smlouvy jich zatím bude obnoveno dvanáct. Jsou mezi nimi Obchod na korze, Ucho, Spalovač mrtvol, Kristián, Kočár do Vídně a Sedmikrásky.

Nadace české bijáky by ráda do projektu digitálního restaurování českých filmových klenotů zapojila filmové fanoušky. V těchto dnech spouští na internetových stránkách sbírku, jejímž prostřednictvím mohou zájemci přispět na digitální obnovu dalších českých filmů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy