Oscarový adept Anglický král má DVD i soundtrack

Jitka Gráfová
29. 9. 2007 15:25
Menzel pokřtil disky, pak dostal cenu v Izraeli
Jiří Menzel na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále.
Jiří Menzel na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Anglický král má na kontě přes 850 tisíc diváků, čtyři České lvy a nově šanci získat Oscara. S touto výbavou přidává soundtrack a vstupuje na DVD.
 
Obě novinky se na pulty dostávají tento týden a šampaňským je pokřtili jak režisér Jiří Menzel, tak představitel hlavní role Oldřich Kaiser.

Během křtu se Menzel  k otcovství filmu, který natočil podle stejnojmenné předlohy Bohumila Hrabala, moc neznal. "Otcem je pan Hrabal, já jsem jen porodní bába," prohlásil režisér.

Paradoxně Anglický král na domácí frontě zaznamenal smíšené reakce novinářů právě kvůli tomu, že příliš zkrotil autorovo rabiátsví a škleb dějin. V zahraničí naopak bodoval jako opulentní obraz nedávné minulosti českého národa. Z únorového Berlinale si odvezl cenu mezinárodní asociace kritiků FIPRESCI.

Herec Oldřich Kaiser na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále.
Herec Oldřich Kaiser na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále. | Foto: Ondřej Besperát

Ani číslo 850 tisíc diváků v kinech nehodnotí Menzel tak pozitivně. "No na to, že Česká republika má deset milionů lidí, tak to číslo není zase tak moc. Pochybuji, že by tu žilo devět milionů kojenců," řekl. Poté odcestoval na festival do izraelské Haify, kde ho čekala cena za celoživotní dílo.

DVD je už standardně vybaveno řadou bonusů - kromě traileru jsou to ukázky z filmu, ukázky z natáčení v Lucerně, rozhovory s tvůrci - Milanem Čorbou, Milanem Býčkem, Jaromírem Šofrem, Julií Jentschovou i Menzlem.

Je tu i vyhlášení cen Český lev 2006 nebo zpravodajství Novy - která byla koproducentem snímku - z Berlinale 2006 Film je vybaven českými titulky pro neslyšící a disk se prodává za 399 korun.

Soundtrack k vydání připravil Aleš Březina, autor hudby. Kromě dobových songů dokreslujících atmosféru 30. až  50. let minulého století (zejména od Jaroslava Ježka) a řady klavírních skladeb nechybějí ani orchestrální kusy.

Soundtrack obsahuje i skladby, které ve snímku nakonec nezazněly - včetně písně I served the English King zamýšlená pod závěrečné titulky.  K ní napsal Jiří Ornest anglický text o starém pobudovi, který vypráví u baru o své slavné minulosti a žebrá za to další drink. 

Jako zpěváka se jim podařilo získat klarinetistu a saxofonistu Tonyho Scotta, někdejšího kapelníka Billie Holiday, se kterým píseň natočili v září 2006 v římském jazzovém studiu Birdland. "Jiří Menzel se nakonec rozhodl dát pod závěrečné titulky jiné mé skladby, Tony Scott mu přišel sice skvělý, ale o dvacet let starší než Oldřich Kaiser," říká Březina.

Jiří Menzel a Oldřich Kaiser na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále.
Jiří Menzel a Oldřich Kaiser na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále. | Foto: Ondřej Besperát

Režisér to však svádí i na tesklivost písně. "Byla hrozně smutná. Chci, aby lidé odcházeli z kina s lehkou novou, nikoliv s myšlenkou na sebevraždu," míní režisér.

Shodou okolností jde o úplně poslední nahrávku Tony Scotta, který 29. března v pětaosmdesáti letech zemřel.

Největším očekáváním je ovšem to, zda se Anglický král dostane do užší nominace na Oscary. Čeští akademici vyslali film o pikolíkovi - který "získal patnáct milionů a dostal patnáct let" - do boje v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

Kdyby Menzel získal dalšího Oscara, přiřadil by se do prestižní společnosti nemnoha evropských filmařů typu Felliniho, Bergmanna nebo de Sicy, kteří mají na kontě za cizojazyčný film víc než jednu sošku.
 

"Člověk nesmí být skromný, chceme i Nobelovu cenu," prohlašoval režisér. Ale moc velké šance si prý na Oscara nedává. "Mne to až zase tak nepálí, ten film byl dělán pro české publikum, a pokud se líbil v zahraničí, je to bonbonek navíc." Tvrdí, že ani nepátral, s jakou konkurencí se bude potýkat.

Nominace jubilejního osmdesátého ročníku Oscarů budou oznámeny 22. ledna, vítězové budou vyhlášeni v Los Angeles 24. února. Král bojuje i o cenu publika Evropské filmové akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy