Průzkum: Oscarové nominace výrazně zvyšují aktivitu pirátů

Kultura Kultura
20. 2. 2015 14:43
Americká studie zkoumala, jaký vliv mají oscarové nominace na počet ilegálních stažení filmů. Raketový nárůst zaznamenala Selma, Americký sniper nebo Divočina.
Oscaři odhalí svou letošní tvář v neděli.
Oscaři odhalí svou letošní tvář v neděli. | Foto: Reuters

Praha – Pokud by se vítěz Oscarů určoval podle počtu nelegálních stažení, zvítězil by v kategorii Nejlepší film snímek Americký sniper a Alejandro G. Iñárritu by získal sošku za Nejlepší režii, říká americká studie.

Výsledky naznačují, že pokud je film nominován v jedné z hlavních čtyř kategorií, má to velký vliv na počet ilegálních stažení zejména nezávislých a uměleckých filmů. Studii provedla firma Irdeto, která skrze software monitorovala počet stažení po celém světě přes program Bittorrent.

Autoři ve studii porovnávali počet stažení před oznámením nominací a změnu po nich. Selma, Divočina, Americký sniper, Still Alice a Birdman zaznamenaly největší změny v popularitě a každý si stáhlo více než sto tisíc uživatelů.

S tím kontrastují filmy, u kterých se nominace očekávaly, ale v hlavních kategoriích je nezískaly. Jedná se o filmy Mr. Turner, který má od nominací pouze 9086 stažení, a Inherent Vice, který si stáhlo 53 009 lidí.

Studie dokazuje, že nominace mají za následek více zmínek o filmu v médiích, což vede uživatele k vyhledávání filmů na pirátských stránkách. Autoři uvádějí, že častým zdrojem jsou DVD s filmy, která dostanou akademici ke zhlédnutí, aby mohli hlasovat. Ta se pak dostanou ještě před uvedením do kin na torrenty, kde je uživatelé stahují.

Společnost dodává, že ne každé stažení znamená nižší prodeje, ale naznačují, že toto pirátství poškozuje zejména filmy, které nelze označit jako typické blockbustery.

"Oscaři jsou tradičně dobou, kdy nezávislé a méně mainstreamové filmy značně zvýší své tržby," říká Rory O'Connor, viceprezident prodejů společnosti. Dodává, že Ceny Americké filmové akademie pomohly menším filmům, které nemívají tolik peněz na marketing, k větší publicitě, ale tento mechanismus se kvůli pirátství zhroutil.

Připojil, že řešením by mohlo být film nabídnout legálně ihned po nominacích, protože lidé jsou dle něj ochotni si připlatit za brzké zhlédnutí v dobré kvalitě, což by dle něj mohlo kompenzovat ztráty tržeb z kin. Tím by se vytvořila alternativa k pirátství, které je někdy řadu měsíců jedinou možností, jak film zhlédnout, neboť do zemí mimo USA se snímky dostávají se značným zpožděním.

 

Právě se děje

Další zprávy