Oscarová oslava homosexuality rozdělila svět

Kamil Fila Kamil Fila
27. 2. 2009 15:20
Herec Sean Penn svým projevem rozzlobil konzervativce

Los Angeles - Už při příjezdu na nedělní oscarový ceremoniál čekali na herce Seana Penna demonstranti protestující proti jeho filmu Milk o homosexuálním politikovi bojujícím za práva gayů a lesbiček.

Poté, přímo při přebírání ceny, Penn adresoval publiku v sále i u televizních obrazovek poselství, že by Kalifornie měla přijmout zákon o sňatku homosexuálním párů. Samu děkovací řeč navíc pojal ve velmi odvázaném duchu. 

„Vy komunističtí buzerantští parchanti, díky moc(doslova a nepřeložitelně: You commie homo-loving sons of guns, thank you)," oslovil dvakrát vážené akademiky s narážkou na to, jak je občas sám urážen.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Oscarové reakce: Milionář je film, který dělá dobře
Pohádka nekončí: Milionář si nese do chatrče osm Oscarů
Tvrdý Sean Penn zvládl roli gaye a Milk míři k Oscarovi

Krátce poté herec ještě médiím sdělil, že po prvotním naštvání na demonstranty k nim pocítil lítost. „Stala se z toho tak archaická, dětinská a pokrytecká pozice, že opravdu začali vypadat jako klauni bez líčidel. Je to něco, co skutečně dovede naštvat, ale pak vám jich začne být líto, a je čas umlčet je kvůli škodám, které působí ostatním. Je to druh deprimujícího a primitivního myšlení, co předvádějí."

Nejlepší herec Sean Penn, který si odnesl Oscara za film Milk, pózuje před novináři. Akademii několikrát počastoval oslovením ,,vy komunističtí buzerantští parchanti, díky moc"
Nejlepší herec Sean Penn, který si odnesl Oscara za film Milk, pózuje před novináři. Akademii několikrát počastoval oslovením ,,vy komunističtí buzerantští parchanti, díky moc" | Foto: Reuters

Penn se ovšem velice rychle dočkal vlny tvrdých protireakcí. Konzervativní sloupkař deníku Washington Times Andrew Breitbart rozjel na své internetové stránce Bighollywood.breitbart.com velké tažení proti liberálům z Hollywoodu a umožnil mnoha bloggerům vyjádřit svůj názor na letošní Oscary.

Podle Breitbarta je špatné, že v Hollywoodu jsou konzervativci umlčování a jejich hlas ignorován. „Mainstreamová média a Hollywood jako jejich komplic vytvořili intelektuální status quo. Oscary pak veřejnosti sdělují (communicate) postmoderní a postamerické liberální hodnoty mnohem efektivněji než sami zvolení zástupci demokratů."

Komentáře na Breitbartově stránce si vůči Pennovi vůbec neberou servítky, a dokonce vznášejí konspirační obvinění: „Sean Penn mě svým odporným projevem přiměl, abych si ublinknul do pusy. Akademie navíc poškodila Mickeyho Rourka kvůli tomu, že pochválil prezidenta Bushe za to, že naši zemi chrání před islámsko-fašistickým terorismem. Namísto toho dali cenu tomu největšímu oslovi Seanu Pennovi."

Zatímco Penn a Rourke veřejně deklarují, že jsou přátelé, komentátoři nicméně poukazují právě na to, že politicky stojí na úplně opačné straně.

Foto: archiv

Penn jistě dráždí i mnohé neradikály. Jeho veřejná podpora Fidela Castra, Huga Cháveze či oficiální návštěvy Iráku, o němž tvrdil, že byl před válkou krásnou zemí, zapadají velmi přesně do obrazu naivního západního levičáka.

Homosexualita jako ústřední téma sporu okolo posledních Oscarů se objevila nejenom v Americe, ale i v Asii. Stanice Star-tv cenzurovala děkovné projevy Seana Penna i scenáristy filmu Milk, Dustina Lance Blacka, a během opakování záznamů z nich důsledně odstranila slova „gay" a „lesbian".

Na protest vůči tomu se ve světových médiích (pro agenturu AP) ozval malajský umělecký kritik Pang Tee Teik: „Jako homosexuál jsem se cítil opravdu uražen. Přestaňte cenzorovat slova, která popisují, kdo jsem".

 

Právě se děje

Další zprávy