Oscarová noc je tu. Pusťte si favority

CNN, Hej
26. 2. 2007 0:30
Los Angeles - Média vystřelila poslední salvy, slova se ujali američtí filmoví akademici. Uvnitř: UKÁZKY Z FILMŮ, ANKETA a INTERAKTIVNÍ GRAFIKA
Foto: Reuters

Jasných favoritů letos nebylo moc, což by mohlo zajistit televizi ABC vysokou sledovanost přímého přenosu.

Oscar je oslavou branže a dobrých filmů, stejně jako hrou továrny na sny, v níž se získává prestiž a sláva. Oscarový lesk je ovšem letos ve stínu dvou afér: holé hlavy Britney Spears a úmrtí modelky Anny Nicole Smithové.

Oficiální plakát 79. udílení cen americké filmové akademie Oscar
Oficiální plakát 79. udílení cen americké filmové akademie Oscar | Foto: Aktuálně.cz

Podívejte se na ukázky z favorizovaných filmů. Hlasujte, kdo by měl vyhrát 

Přesvědčit ke sledování by diváky mohla upoutávka Spikea Lee, poprvé v devětasedmdesátileté historii  Oscarů najatá reklamní agentura a dva příběhy. O vzestupu Afroameričanů jako v muzikálu Dreamgirls a režisérský boj na život a na smrt - jako ze Skryté identity.

Nominace byly ze všech stran poctivě proklepány,  nová moderátorka, televizní hvězda talkshow Ellen DeGeneres, představena, hvězdy varovány, aby věřily profesionálům a nepokoušely se o vlastní kreace, protože jinak dopadnou jako Demi Mooreová - ale bavit by se prý letos měly náramně.

Nejvíc nominací - osm - mají právě Dreamgirls, ale do boje o nejlepší snímek nezasáhnou. Kdo vyhraje nejprestižnější kategorii, zůstává otevřené. Babel si odnesl několik cen z předchozích klání, ale jako nejlepší snímek je zpravidla oceněn ten, který vyhraje v kategorii režijní. To by znamenalo bod pro Skrytou identitu.

Ze snímků nominovaných na nejlepší film právě Skrytá identita Martina Scorseseho jako jedná vydělala více než 100 milionů dolarů. Babel a Iwo Jima nepřekonaly padesátimilionovou hranici. Na ocenění si brousí zuby i Malá Miss Sunshine, která byla vyhlášena nejlepším nezávislým snímkem i nejlepším filmem v cenách vlivné asociace producentů.

Bezprecedentní je v oscarové historii, že nejvážnějšími kandidáty na ocenění v hereckých kategoriích jsou hned tři Afroameričané: Forest Whitaker jako diktátor Idi Amin v Posledním skotském králi a  Eddie Murphy a Jennifer Hudsonová; oba za Dreamgirls.

 

Trio velmi pravděpodobně doplní Britka Helen Mirrenová za roli v Královně, která zatím na hlavu porazila každou herečku, která se jí v předchozích utkáních postavila do cesty.

Čeká se, jestli letošní ročník vyléčí dvě chronické nominace. Herec Peter O´Toole jich nahromadil za dlouhá léta už sedm; o jednu méně, ale zřejmě větší šanci má podle médií režisér Scorsese. Na cenu za režii je nominován už pošesté, ale nikdy ji neproměnil.

Scorseseho velkým protihráčem je Clint Eastwood, který mu ukradl zlatou sošku před dvěma lety, kdy jeho film Million Dollar Baby zvítězil nad Scorseseho Letcem. Letos Eastwood do boje nasazuje válečné duo Dopisy z Iwo Jimy a Vlajky našich otců.

Foto: Reuters
 

Babylon současnosti neřeší jen nominovaný film Babel, ale i Americká filmová akademie. Je stále těžší odpovědět na otázku, co je americký snímek. O její zlaté sošky se proto letos poprvé bojuje podle nových jazykových pravidel.

Tak může soutěžit o nejlepší film Eastwoodův snímek natočený v japonštině a o nejlepší herečku Penelope Cruzová ze španělského Volveru nebo ve vedlejších rolích Mexičanka Adriana Barraza a Japonka Rinko Kikuchi za Babel. Britové už jsou samozřejmostí, letos krom Helen Mirrenové i Kate Winsletová a Judi Denchová.

Foto: Reuters

Kdo je z Prahy a nechce čekat do rána, toho zve stanice HBO na komentovaný přenos do Palace Cinemas ve Slovanském domě. Začíná se ve 2 hodiny ráno. České jméno ale neuslyší: Švankmajerovo Šílení se mezi pětici nominovanou na nejlepší   neanglicky mluvený film nedostalo.

 

Právě se děje

Další zprávy