Oscaři mají skandál. Museli vyřadit z nominací jednu píseň

Kultura Kultura
30. 1. 2014 11:05
Skladatel Bruce Broughton prý ovlivňoval hlasující akademiky nad rámec regulí. O Oscary se tak utkají čtyři zbylé filmové písně.
Foto: Reuters

Los Angeles - Oscaři mají bezprecedentní skandál. Musí odvolat jednu z nominací na nejlepší píseň roku, protože vyšlo najevo, že její skladatel a ex-guvernér Akademie a a současný člen vedení její hudební sekce kontaktoval e-mailem některé voliče.

Bruce Broughton je obviněn z nedovolené podpory titulní písně z filmu Alone Yet Not Alone, nezávislého snímku s křesťanským poselstvím.

Akademie potvrdila, že jeho e-maily, i když "dobře míněné", rozesílal s tím, aby vytvořil nominované písni "nespravedlivou výhodu".

Podívejte se na ukázku z filmu Alone Yet Not Alone.
Podívejte se na ukázku z filmu Alone Yet Not Alone.

Broughton k tomu říká, že je z rozhodnutí Akademie "zničený". "Využil jsem nejjednodušší možnost kampaně zdola. Prostě jsem jen požádal ty lidi, aby si skladbu poslechli a uvažovali o ní." Akademie nicméně trvá na svém a míní, že Broughtonova akce je "v rozporu s propagačními předpisy".

Vyloučená píseň nebude nahrazena jiným uchazečem, o Oscara se utkají zbylé čtyři filmové melodie.

Poslechněte vyřazenou píseň.
Poslechněte vyřazenou píseň.

Už nominace pro Broughtona ale vyvolala rozpaky, protože se octla ve společnosti takových hvězd, jakými jsou U2, Karen O a Pharrell Williams, a porazila i tituly od Lany Del Rey či Taylor Swift.

Film Alone Yet Not Alone vypráví o osidlování Ohia v 18. století a zajetí dvou sester indiány. Vyvolává spoustu kritiky pro nevyvážené zobrazení původních obyvatel Ameriky.

Broughton už byl v minulosti nominován na Oscara - v roce 1985 za hudbu k westernu Silverado.

Vyřazení z nominací Oscarů už se jednou právě v hudební oblasti vyskytlo, když akademici v roce 1973 odvolali hlasování o hudbě Nina Roty ke Kmotrovi, protože některé motivy skladatel použil už ve svých dřívějších dílech.

 

Právě se děje

Další zprávy