Oscaři po #MeToo. "Letos to muži tak zvorali, že ženy začaly randit s rybami," žertoval moderátor

Oscaři po #MeToo. "Letos to muži tak zvorali, že ženy začaly randit s rybami," žertoval moderátor
Gary Oldman dostal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon za ztvárnění Winstona Churchilla ve snímku Nejtemnější hodina.
Scenáristka Rachel Shentonová a režisér Chris Overton pózují s Oscary, které dostali za nejlepší krátký hraný film (The Silent Child).
Režisérka Greta Gerwigová (uprostřed v bílých šatech) nominovaná na Oscara za film Lady Bird. Sošku za nejlepší režii si nakonec odnesl Guillermo del Toro (Tvář vody).
Na letošní oscarový večer přišel i herec Donald Sutherland.
Foto: Reuters
ČTK Magazín ČTK, Magazín
5. 3. 2018 14:06
Letošnímu udílení Oscarů nedominovaly jenom umělecké výkony. Celým večerem se nesla také aktuální společenská témata, hlavně kampaň #MeToo.

Oscara za nejlepší film si ze slavnostního večera v Los Angeles letos odnesl film Tvář vody mexického režiséra Guillerma del Tora. Se třinácti nominacemi byl největším favoritem a celkem získal čtyři sošky. Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášena Frances McDormandová za výkon ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Gary Oldman pak dostal Oscara za ztvárnění Winstona Churchilla ve snímku Nejtemnější hodina.

Letošním 90. ročníkem Cen Akademie se také neslo téma kampaně #MeToo, kterou odstartovalo obvinění producenta Harveyho Weinsteina ze sexuálního obtěžování. Tématu postavení žen v Hollywoodu se moderátor Jimmy Kimmel věnoval už v úvodu slavnostního večera. Uvedl ho sérií vtípků, ve kterých mimo jiné označil Oscara za "nejoblíbenějšího a nejrespektovanějšího" muže v Hollywoodu, protože "má ruce tam, kde na ně můžete vidět", a nemá ani žádný penis.

Tvář vody Guillerma del Tora označil za krásný film, "díky kterému si budeme vždy pamatovat, že letos to muži tak zvorali, že ženy začaly randit s rybami". Následně Kimmel zvážněl a na pranýř postavil sexuální obtěžování i platovou nerovnost mezi muži a ženami v Hollywoodu. "Svět se dívá a my musíme jít příkladem," řekl.

"Na obzoru je nový směr"

Jedním z nejemotivnějších momentů oscarového večera pak byla řeč hereček Ashley Juddové, Annabelly Sciorraové a Salmy Hayekové, které už dříve obvinily producenta Weinsteina ze sexuálního obtěžování. Na pódium přišly, aby představily krátké video oslavující různorodost, v němž vystupovali muži i ženy různých barev pleti. "Tento rok řada lidí vyšla ven s pravdou. Cesta před námi je ještě dlouhá, nový směr je ale na obzoru," uvedla například Sciorraová.

Velkou pozornost vyvolala také Frances McDormandová. Poté, co postavila zlatou sošku za nejlepší ženský herecký výkon na zem vedle sebe, vyzvala všechny ženy, které byly nominovány, aby povstaly. "Podívejte se kolem, dámy a pánové, protože my všichni máme příběhy, které chceme vyprávět, a projekty, které potřebujeme financovat," řekla.

Kritika viceprezidenta i Ruska

Politický byl ale oscarový večer i v jiných okamžicích. Několikrát se mluvilo o filmu Black Panther, kasovním trháku, který upoutal pozornost tím, že je jeho hlavním hrdinou černoch. Kimmel hovořil i o snímku Dej mi své jméno, jenž byl nominovaný v kategorii nejlepší film a který se věnuje tématu homosexuality. "Nenatáčíme filmy, jako je Dej mi své jméno, kvůli penězům," žertoval Kimmel. "Natáčíme je proto, abychom naštvali Mikea Pence," dodal s odkazem na konzervativního amerického viceprezidenta.

Žertík Kimmel utrousil také na téma údajného ovlivňování předloňských amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Po vítězství dokumentu Icarus, který se věnuje dopingu v Rusku, poznamenal: "Aspoň víme, že Putin neovlivnil tyhle volby."

 

Právě se děje

Další zprávy