Oscar za Občana Kanea šel do dražby

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 2. 2012 11:00
V USA bylo vydraženo 15 Oscarů ze 30. a 40. let
Foto: ČT

Los Angeles - Krátce po nedělním slavnostním předání Oscarů se k nelibosti americké Akademie filmových věd a umění prodalo na úterní aukci v Los Angeles 15 těchto slavných filmových trofejí. Jednalo se o sošky udílené ve 30. a 40. letech 20. století, uvedla ve středu agentura AP. 

Aukční síň Nate Sanders upřesnila, že sošky Oscarů se prodaly celkem za tři miliony dolarů (55,5 milionu korun). Před aukcí odhadovala, že se prodají "jen" za dva miliony. 

Občan Kane
Občan Kane | Foto: Aktuálně.cz

Za 588.455 dolarů se vydražil Oscar za nejlepší scénář z roku 1941 pro Hermana Mankiewicze za Občana Kanea. Dále například trofej za nejlepší film, kterou získal snímek z roku 1933 Cavalcade, změnila majitele za 332.165 dolarů. 

"Je to nejvýznamnější sbírka Oscarů, jaká kdy byla dražena. Jsou v ní ceny filmové akademie za takové filmy, jako Občan Kane nebo Nejlepší léta našeho života. A navíc, Cavalcade je nejstarší držitel Oscara za nejlepší film," uvedlo vedení aukční síně. 

Sošky Oscarů se objevují v dražbách jen zřídka. Americká Akademie filmových věd a umění totiž od roku 1950 uzavírá s vítězi cen smlouvu, která jim zakazuje sošku prodat. Pokud se chtějí trofeje zbavit, musejí ji prodat zpět akademii za symbolickou částku jednoho dolaru. 

Dosud nejdražší prodanou soškou Oscara podle všeho zůstává trofej snímku Jih proti Severu za nejlepší film z roku 1939. Sošku vydražil v roce 1999 zpěvák Michael Jackson za 1,54 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy